Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Bravo 1.4 12V - gubi obroty, gaśnie, drażni... dlaczego?

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam 1.4 12V - w sumie sympatyczne autko, ale jego jedna przypadlosc zaczynam mnie powoli juz meczyc, delikatnie to ujmujac. Mianowicie silnik po uruchomieniu z zimnego (kiedy postoi dzien czy dwa) po paru min pracy spada z obrotow, potrafi zgasnac, niezaleznie czy chodzi na benzynie czy na gazie. Czasem potrafi zgasnac na swiatlach po przxejechaniu kilkuset km w trasie p0 3500-5000 obrotow non stop. Po zgasnieciu odpalam auto i ledwo co chodzi na 500 obrotow, wtedy wystarczy poruszyc palcem silnik krokowy i chodzi jak ta lala az do... nastepnego ranka frown.gif

Bylem juz z nim w servisie, gdzie wymienili mi silnik krokowy (inkasujac kosmiczne pieniadze wzamienili dobry na nowy), co w sumie nic nie pomoglo, gasnie dalej - tylko czestotliwosc sie jakby zmienila, wmawiam sobie ze rzadziej. Silnik krokowy nowy i na 99.9% sprawny. Pare dni temu w warszatcie wyczyscili mi gaznik, przepustnice i cholera wie co jeszcze. Niby pomogło, autko żywsze sie zrobilo, ale gasnie jak gaslo poprzednio, w tej kwestii nic sie nie zmienilo. Ktos mi wspominal o czujniku polozenia przepustnicy,ale zupelnie nie mam pjecia z czym to sie je, jak naprawic, sprawdzic, wyregulowac

Jesli ktos ma jakikolwiek pomysl co zrobic z autkiem aby zaczelo normalnie jezdzic (nie gaslo i nie spadaly obroty na 500) - bede bardzo widzieczny, conajmniej dobre piwko na bank bedzie wink.gif Jesli ktos zna magika ktory mi to juz ostatecznie naprawi (w promieniu do 100km od wawy) prosze o namiary! smile.gif

Napisano

Byc moze jest przerwa w zasilaniu krokowca. A na examinerze byles ? - powinni go podlaczyc przy okazji wymiany krokowca. Nie wiesz czy czegos nie wykazal ? Oprocz tego moze byc to czujnik polozenia walu, wytarta krzywka walka, czujnik spalania stukowego i wiele innych.

Tak przy okazji, nie ma w 1,4 gaznika.

Napisano
  • Autor

Na examinerze z pol roku temu wskazywalo przerwe w obw. siln. krokowego - dlatego mi go wymienili. Niemniej zasilanie wydaje sie byc ok, jak juz moze jakas linia sterowania. Po wcisnieciu do srodka palcem trzpienia krokowego (siedzi jakby sygnalow sterujacych nie dostawal - w pozycji domyslnej jak przy wyl. silniku) chodzi juz pozniej bez problemu - czasem tylko faluja obroty jakby mial spasc, ale to na zimnym glownie i niebawem faktycznie gasnie frown.gif

Czujnik polozenia walu mam ok, spalania stukowego tez, oba wymienialem, krzywka a walku raczej tez w normie, przy wymianie uszczelki walek wygladal jak nowy.

Mowiac o gazniku mialem na mysli monowtrysk ktory wyglada niczym gaznik z elektrozaworem wink.gif

Napisano

mialem podobnie z gasnieciem autka w alfie i okazalo sie ze to byla sonda lambda. koszt diagnozy wymiany niepotrzebnie swiec i przewodow WN wyniosl mnie ponad 1000 plnow (z tego lwia czesc pozarly swiece platynowe - inne nie pasowaly do tego silnika crazy.gif)

Napisano

> Na examinerze z pol roku temu wskazywalo przerwe w obw. siln.

> krokowego - dlatego mi go wymienili. Niemniej zasilanie wydaje

> sie byc ok, jak juz moze jakas linia sterowania. Po wcisnieciu

> do srodka palcem trzpienia krokowego (siedzi jakby sygnalow

> sterujacych nie dostawal - w pozycji domyslnej jak przy wyl.

> silniku) chodzi juz pozniej bez problemu - czasem tylko faluja

> obroty jakby mial spasc, ale to na zimnym glownie i niebawem

> faktycznie gasnie

> Czujnik polozenia walu mam ok, spalania stukowego tez, oba

> wymienialem, krzywka a walku raczej tez w normie, przy wymianie

> uszczelki walek wygladal jak nowy.

> Mowiac o gazniku mialem na mysli monowtrysk ktory wyglada niczym

> gaznik z elektrozaworem

tylko wyglada jego praca jednak jest nowoczesniejsza znacznie

co do twojego problemu szukalbym problemow w konektorach raczej

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Dzieki za wszelkie sugestie. Odnosnie sondy lamda to bez znaczenia raczej, na gazie przekaznik ja odlacza po prostu (mam jakies dziwdowskie lovato bez zadnego emulatora nawet). Moze to byc przyczyna? W weekend postaram sie rozlaczyc i przeciscic wszelkie kabelki i wtyczki w koncu, moze to cos da.

Napisano

Jasne. Emulator musi byc! Marchewa Ci sie nie swieci ?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.