Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Klamki - dylemat

Featured Replies

Napisano

Witam

Mam problemik mianowicie taki, że nie wiem czy wymienić klamki czy nie, odrazu zaznaczam za walory estetyczne mam gdzieś. Dziś w nocy było -5 st, no i niestety do auta wchodzilem przez bagażnik crazy.gif.

W związku z tym mam pytanko do znawców tematu, bądź tych co to już przerabiali, czy możliwe jest że przez zniszczone klamki dostała sie woda do drzwi?

ps. na żadnej myjni nie bylem od 3 tygodni, ale w niedziele padal deszcz u mnie caly dzien

Napisano

Nie bardzo rozumiem twoje pytanie. Nie mogłeś otworzyć zamka, czy zamek sie otwierał a nie mogłeś otworzyć drzwi?

Przy takiej pogodzie gdzie pada ciągle deszcz to wilgotność powietrza jest 100% i wilgoć jest wszędzie. Pokrywa również wszelkie elementy nadwozia takie jak np uszczelki. Potem przychodzi mróż i wszystko pieknie łączy.

Boa

Napisano
  • Autor

> Nie bardzo rozumiem twoje pytanie. Nie mogłeś otworzyć zamka, czy

> zamek sie otwierał a nie mogłeś otworzyć drzwi?

> Przy takiej pogodzie gdzie pada ciągle deszcz to wilgotność powietrza

> jest 100% i wilgoć jest wszędzie. Pokrywa również wszelkie

> elementy nadwozia takie jak np uszczelki. Potem przychodzi mróż

> i wszystko pieknie łączy.

> Boa

nie mogłem ani przekręcik kluczyk w drwiach, ani wchodząc przez bagażnik wyciągnąc tego cyndzla odblokowującego zamek, ani otworzyć drzwi od środka klamka, to samo po prawej i lewej stronie. Drzwi z tylu byly OK. Teraz już go słońce przyświeciło i dało sie drzwi otworzyć.

Takich rzeczy nie miałem przy -25 nawet, więc musze coś wykombinować, więc pewnie zacznę od klamek.

Napisano

> Takich rzeczy nie miałem przy -25 nawet, więc musze coś wykombinować,

> więc pewnie zacznę od klamek.

Wina nie lezy po stronie klamki, tylko w zamku w drzwiach. Najlepiej byloby sie do niego dostac, wyczyscic i nasmarowac.

Wkladke zamka przed zima tez nalezy nasmarowac jakims smarem w aerozolu.

Przy okazji zadbaj tez o uszczelki drzwi. Ja uzywam do tego sprayu silikonowego. Na jego temat zdania sa podzielone, ja uwazam, ze dobrze spelnia swoja role.

Napisano

To nie wina klamek, jeździłem ze spróchniałymi i nie miałem kłopotów z otwieraniem drzwi. Przesmaruj zamek i uszczelki drzwi wazeliną techniczną. Silikon jest do niczego, chyba że zabieg będziesz powtarzał co dwa dni. zlosnik.gif

Napisano

Jesli nie chcesz wymieniac, poczekaj az zrobi sie cieplej i zamek da sie obracac. Spsikaj wnetrze srodkiem smarujacym i bedzie si.

Napisano
  • Autor

> Jesli nie chcesz wymieniac, poczekaj az zrobi sie cieplej i zamek da

> sie obracac. Spsikaj wnetrze srodkiem smarujacym i bedzie si.

Psiknąłem do zamków wd40, i poki co jest dobrze, czekam co bedzie jak sie mrozy spowrotem pojawią.

Napisano

jak zmarzlo to znaczy ze byla jakas wilgos, napierw trza bylo wysuszyc cala wilgos i wode z klameczek i zamkow a dopiero potem lat dw40 a wtedy zadne mrozy by ci kuku nie zrobily zlosnik.gif sie mart bardziej tym ze okna przymarzaja do uszczelek zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> jak zmarzlo to znaczy ze byla jakas wilgos, napierw trza bylo

> wysuszyc cala wilgos i wode z klameczek i zamkow a dopiero potem

> lat dw40 a wtedy zadne mrozy by ci kuku nie zrobily sie mart

> bardziej tym ze okna przymarzaja do uszczelek

tylko jak to wysuszyć pod blokiem? wd40 podobno usuwa wode, nie bardzo w to wierze ale zobaczymy

a to że okna przymarzają mnie wogóle nie martwi grinser006.gif psikne jeszcze uszczelki w drzwiach taki silikonem do tego przeznaczonym

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.