Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Z gazem czy bez?1.7 D

Featured Replies

Napisano

Witam! Od dłuższego czasu zastanawia mnie to jak palić zimny silnik 1.7 D tzn z gazem czy bez. Słyszałem że silniki TD isuzu pali się bez gazu a bez Turba z wciśniętym do podłogi pedałem gazu. Rozwiąże ktoś tą zagadkę?

P.S Zauwazyliście że ostatnio forum strasznie się muuuliii? Albo wogóle nie działa. oslabiony.gif

Napisano

> Witam! Od dłuższego czasu zastanawia mnie to jak palić zimny silnik

> 1.7 D tzn z gazem czy bez. Słyszałem że silniki TD isuzu pali

> się bez gazu a bez Turba z wciśniętym do podłogi pedałem gazu.

> Rozwiąże ktoś tą zagadkę?

Pamiętam ze byla juz mowa na ten temat... I z tego co pamietam to w przypadku TD GM nawet chyba w ksiazce (chyba Etzold) jest napisane ze podczas uruchamiania zimnego silnika w zimnym klimacie (-10st. C - ...) nalezy wcisnąc gaz lekko i gdy odpali puscic

Ja tak robie ze jak jest zimno i normalnie nie chce zalapac dodaje lekko gazu(tak 1/4 odleglosci) i jak zalapuje puszczam nie wiem czy zdrowe dla silnika to jest ale skuteczne palacz.gif

> P.S Zauwazyliście że ostatnio forum strasznie się muuuliii? Albo

> wogóle nie działa.

Tak cos problemy maja na moje oko z baza danych

czolem

Oberon

Napisano

> Witam! Od dłuższego czasu zastanawia mnie to jak palić zimny silnik

> 1.7 D tzn z gazem czy bez. Słyszałem że silniki TD isuzu pali

> się bez gazu a bez Turba z wciśniętym do podłogi pedałem gazu.

> Rozwiąże ktoś tą zagadkę?

> P.S Zauwazyliście że ostatnio forum strasznie się muuuliii? Albo

> wogóle nie działa.

Ja bym nie zaryzykował pedału w podłodze w swoim 17DR. Jak spada temperatura to grzeję świece - 2 razy po 15 sekund i trach... Ewentualnie leciutko mu dodam ochoty do pracy pedałem...

Ponieważ zmieniałem świece - jedne są troszkę starsze (ale tego samego typu) - będę chciał je jeszcze sprawdzić przed mrozami, ale wiem, że po tym jak mi gaśnie kontrolka świc wcale jeszcze nie kończy się grzanie świec - sprawdzałem... Dlatego odczekuję 15 sekun za radą mojegfo mecha i jest bardzo ok.

Ale kiedy moja mulher.gif jedzie do pracy i odwozi jeszcze synka do przedszkola po drodze to się spieszy... A i tak za gaz w podłodze i za odpalenie po tuż po tym jak posadzi swój serce.gif tyłek za kółkiem - dostaje czerwona.gif

Napisano

Zasada dyktowana zdrowym rozsądkiem mówi, że odpalanie (zwłaszcza zimnego ) diesla z "gazem" nie jest dobre dla silnika. Szczególnie jednak nie lubią tego turbiny, które w początkowym momencie rozruchu nie są optymalnie smarowane. Z tego co pamiętam w książkach serwisowych ujęte to jest tak: w dieslach wolnossących dopuszcza się odpalanie zimnego silnika "z gazem", w turbodieslach jest to niedopuszczalne ( w praktyce czasami nie ma wyjścia ).pozdr

Napisano

> Zasada dyktowana zdrowym rozsądkiem mówi, że odpalanie (zwłaszcza

> zimnego ) diesla z "gazem" nie jest dobre dla silnika.

> Szczególnie jednak nie lubią tego turbiny, które w początkowym

> momencie rozruchu nie są optymalnie smarowane. Z tego co

> pamiętam w książkach serwisowych ujęte to jest tak: w dieslach

> wolnossących dopuszcza się odpalanie zimnego silnika "z gazem",

> w turbodieslach jest to niedopuszczalne ( w praktyce czasami nie

> ma wyjścia ).pozdr

to dlaczego Etzold pisze, żeby DTLe odpalac z gazem w podłodze??

ps. ja zawsze odpalam z wcisnietym do połowy pedałem gazu, szczegolnie jak jest zimno, ale gdy tylko usłyszę, że coś załapuje odpuszczam gaz, tak, ze silnik nawet nie zdązy wkręcić się na obroty. uażam że to jest najlepszy sposób

Napisano

> Zasada dyktowana zdrowym rozsądkiem mówi, że odpalanie (zwłaszcza

> zimnego ) diesla z "gazem" nie jest dobre dla silnika.

> Szczególnie jednak nie lubią tego turbiny, które w początkowym

> momencie rozruchu nie są optymalnie smarowane. Z tego co

> pamiętam w książkach serwisowych ujęte to jest tak: w dieslach

> wolnossących dopuszcza się odpalanie zimnego silnika "z gazem",

> w turbodieslach jest to niedopuszczalne ( w praktyce czasami nie

> ma wyjścia ).pozdr

Bzdury, kazdego diesla mozna odpalac z lekko wcisnietym pedalem gazu, ktory sie puszcza natychmiast po zapaleniu. Wclae nie jest to szkodliwe, a nawet w niektoruch przypadkach nawet zalecane, bo zczyszcza wtryski. Ale zeby z pelnym gazem to raczej odradzam, bo silnik i turbina zaraz po zapaleniu mogą wejsc na wysokie obroty. Diesel zapalany bez dotykania gazu czasami lubi poszarpac, dlatego lepiej dac mu przelknac wiecej paliwka zeby sie uspokoił. U mnie w rodzienie są praktycznie same diesle i wszyscy odpalają z lekkim gazem. Jak czlowiek wyczuje o co biega, to potem muska juz gaz przy zapaleniu nieswiadomie smile.gif i sie nie zastanawia po co.

Napisano

> Bzdury, kazdego diesla mozna odpalac z lekko wcisnietym pedalem gazu,

> ktory sie puszcza natychmiast po zapaleniu. Wclae nie jest to

> szkodliwe, a nawet w niektoruch przypadkach nawet zalecane, bo

> zczyszcza wtryski. Ale zeby z pelnym gazem to raczej odradzam,

> bo silnik i turbina zaraz po zapaleniu mogą wejsc na wysokie

> obroty. Diesel zapalany bez dotykania gazu czasami lubi

> poszarpac, dlatego lepiej dac mu przelknac wiecej paliwka zeby

> sie uspokoił. U mnie w rodzienie są praktycznie same diesle i

> wszyscy odpalają z lekkim gazem. Jak czlowiek wyczuje o co

> biega, to potem muska juz gaz przy zapaleniu nieswiadomie i sie

> nie zastanawia po co.

Ty bzdury piszesz ! jesli wszystko jest oki a mniemam iz tak byc powinno i przyspieszacz na pompie wtryskowej dziala , naciskanie gazu przy rozruchu to ta sama bajka co naciskanie go w silnikach benzynowych z wielowtryskiem , albo z wtryskiem mono , JEST BEZSENSOWNA !!

znasz zasadze dzialania diesla , a raczej jego zasilania przez pompę wtryskową ?

u ciebie w rodzinie mają same widac cheble a nie diesle , i nie ma sie co obrazac , dobry diezel nigdy po zapalaniu nie bedzie szarpał , chyba ze ma nierówna kompresje na cylindrach , albo walniete któres swiece zarowe ! i to tyle na temat , o paleniu , zapalaniu chebelków sie nie wypowiadam , choc sam takimi jezdze na codzien , jednak nigdy nie zapalam ich z gazem , bo nie musze mimo iż mają po 270 tys pzrejechane

Napisano

nie znam sie lecz nie slyszalem aby wcickac gaz w autach podczas odpalania. jesli gdzies byla o tym mowa to aby nie wciskac. choc z aktyki to pewnie roznie bywa wink.gif

Napisano

> Ty bzdury piszesz ! jesli wszystko jest oki a mniemam iz tak

> byc powinno i przyspieszacz na pompie wtryskowej dziala ,

> naciskanie gazu przy rozruchu to ta sama bajka co

> naciskanie go w silnikach benzynowych z wielowtryskiem , albo

> z wtryskiem mono , JEST BEZSENSOWNA !!

> znasz zasadze dzialania diesla , a raczej jego zasilania przez

> pompę wtryskową ?

> u ciebie w rodzinie mają same widac cheble a nie diesle , i

> nie ma sie co obrazac , dobry diezel nigdy po zapalaniu

> nie bedzie szarpał , chyba ze ma nierówna kompresje na

> cylindrach , albo walniete któres swiece zarowe ! i to tyle

> na temat , o paleniu , zapalaniu chebelków sie nie

> wypowiadam , choc sam takimi jezdze na codzien , jednak

> nigdy nie zapalam ich z gazem , bo nie musze mimo iż mają

> po 270 tys pzrejechane

Przeciez nie napisalem ze trzeba, można i nie uwazam ze zaszkodzi to. Nie chce sie klocic, bo kazdy na tym forum jest najmądrzejszy, ale widocznie nie jezdziles dieslami starszej generacji, pozatym benzyna i diesel to dwie zupelnie inne bajki, tak samo stary turbodiesel i nowe diesle z komputerami. Zeby diesel (bez komputera) mial szybszy rozruch stosuje sie wyprzedzanie wtrysku, badz tez zwiekszenie dawki wtrysku. Ta pierwsza jest najczesciej stosowana, ale gdy trzeba, zwlaszcza w zimie mozna sobie lekko dodac gazu, pierwsze dawki bedą wtedy nieco wiekszą wiec szybciej i klarowniej zapali. Owszem mozna zapalac bez gazu, ale ja nie dodalem ze u mnie prawie wszyscy juz jezdzą na rzepaku hehe.gif, więc dodanie lekko gazu jest jak najbardziej wskazane.

Napisano

> Ty bzdury piszesz ! jesli wszystko jest oki a mniemam iz tak

> byc powinno i przyspieszacz na pompie wtryskowej dziala ,

> naciskanie gazu przy rozruchu to ta sama bajka co

> naciskanie go w silnikach benzynowych z wielowtryskiem , albo

> z wtryskiem mono , JEST BEZSENSOWNA !!

> znasz zasadze dzialania diesla , a raczej jego zasilania przez

> pompę wtryskową ?

> u ciebie w rodzinie mają same widac cheble a nie diesle , i

> nie ma sie co obrazac

Błagam!!!

Litości!!!

heble, heble, heble... !!!! HEBLE!!! Duże, wielkie SAMO H!!! sciana.gifsciana.gifsciana.gif

Wystawcie czasem nos zza kółka i zajrzyjcie do słownika ortograficznego bo to grzech się tak posługiwać jęsykiem ojczystym!!!

... jego mać!!!

i nigdy nie: "cheble" sciana.gifsciana.gifsciana.gif

i masz rację - nie ma się co obrażać!

brawo.gif

Napisano

> Błagam!!!

> Litości!!!

> heble, heble, heble... !!!! HEBLE!!! Duże, wielkie SAMO H!!!

> Wystawcie czasem nos zza kółka i zajrzyjcie do słownika

> ortograficznego bo to grzech się tak posługiwać jęsykiem

> ojczystym!!!

> ... jego mać!!!

> i nigdy nie: "cheble"

> i masz rację - nie ma się co obrażać!

A o co to wogole chodzi - "heble", diesle - co to ma wspolnego wogole??? ze silnik zheblowany, czyli slabą komresje ma??? czlowieku w takim dieslu nawet gaz do dechy nie wiele pomoze hehe.gif. Napisz co rozumiesz przez te heble, o jakie auta, jakie silniki chodzi, ew. usterki?

Napisano

> Wystawcie czasem nos zza kółka i zajrzyjcie do słownika

> ortograficznego bo to grzech się tak posługiwać jęsykiem

> ojczystym!!!

Ty też zajrzyj do słownika poprawnej pisowni zanim kogoś skrytykujesz . Fakt - ja mam problemy z pisaniem , co nie oznacza , ze nie wiem jak co sie pisze . Za to wiem, kiedy sie stawia przecinki . Wiem też , ze pisze sie JęZYK , a nie jesyk

odbiegam od ideału , dlatego unikam krytykowania innych , Tobie też radze

270751858-jezyk.gif

O co mi chodzi ? pisalem - o to , ze diesli sie nie pali z tzw. gazem - jesli sa dobre , albo ich osprzet .Reszta to łatanie ewentualnych niesprawnosci , wlasnie np. dodawanie przy zapalaniu gazu i mówie tu wlasnie o starej generacji dieslach np. w golfach II -III Renówkach itd.

Prezesie - to , ze Ty jezdzisz na rzepaku nie moze stanowic tego , iż dajesz rady w postaci zapalania diesla z gazem , on musi zapalic bez gazu .

Napisano

> O co mi chodzi ? pisalem - o to , ze diesli sie nie pali z tzw.

> gazem - jesli sa dobre , albo ich osprzet .Reszta to

A jakie są przeciwskazania według Ciebie?

> łatanie ewentualnych niesprawnosci , wlasnie np. dodawanie

> przy zapalaniu gazu i mówie tu wlasnie o starej

jakie niesprawnosci masz na mysli ?

> Prezesie - to , ze Ty jezdzisz na rzepaku nie moze stanowic

> tego , iż dajesz rady w postaci zapalania diesla z

> gazem , on musi zapalic bez gazu .

owszem zapalic musi i zapali, ale kazdy diesel bez kompa lepiej i "klarowniej" pali gdy lekko musnie sie gazem gdy jest zimny, bez wzgledu na rodzaj paliwa.

> Prezesie - to , ze Ty jezdzisz na rzepaku nie moze stanowic

> tego , iż dajesz rady w postaci zapalania diesla z

> gazem , on musi zapalic bez gazu .

Nie rozumiesz, ja nie cisne gazu do dechy jedynie wciskam na sekunde na jakis centymetr, czyli lekko muskam, jak zapali, a pali blyskawicznie (pięknie) to od razu puszczam, wowczas silnik od razu pracuje jak zegareczek, gdy nie dodam gazu, owszem tez jest ok, jedanak gdy postoi na zimnie lepiej go dodac lekko. Kazdy diesel do ktorego do tej pory wsiadalem dziala identycznie, nawet tdi z 2001r (na pompie z kompem).

Napisano

niestety ja nie mogę sie z tym zgodzic , i mam na mysli całkowicie sprawne diesle . mialem juz o pzrebiegu 390 tys i zapalał od kopa , bez dodzwania gazu . 20.GIF

ALEZ JA ROZUMIEM DOSKONALE CO ROBISZ , tylko nie wiem po co ? zakrecony.gif

Napisano

> ALEZ JA ROZUMIEM DOSKONALE CO ROBISZ , tylko nie wiem po co ?

A dlaczego nie ? cfaniak.gif

Moze to subtelne uczucie, ale tak jest lepiej.

Napisano

byc moze sie mylę , ale to chyba jakies niezbyt madre przyzwyczajenie , albo przyzwyczajenie z niezbyt dobrego w pzreszłosci posiadanego diesla . 20.GIF30.GIF

Napisano

> Ty też zajrzyj do słownika poprawnej pisowni zanim kogoś

> skrytykujesz.

Nie krytykowałem. Zwróciłem uwagę. A ręce mnie się rozedrgały jak zobaczyłem że zaczynasz jechać po człowieku, który szukał porady motoryzacyjnej a nie stolarskiej...

smile.gif

I nie ma się o co obrażać... że Cię zacytuję.

Fakt - ja mam problemy z pisaniem , co nie

> oznacza , ze nie wiem jak co sie pisze . Za to wiem, kiedy sie

> stawia przecinki .

Jejku - i kropki też...?!

smile.gif

Wiem też , ze pisze sie JęZYK , a nie

> jesyk

> odbiegam od ideału , dlatego unikam krytykowania innych , Tobie

> też radze

Ale moment - ja Cię o radę nie prosiłem...

Jeśli brak przecinków Ci nadal przeszkadza to wstawiaj śmiało...

Pozdroofka;

033102bebe_1_prv.gif

Napisano

> byc moze sie mylę , ale to chyba jakies niezbyt madre

> przyzwyczajenie , albo przyzwyczajenie z niezbyt dobrego w

a potrafisz odpowiedziec dlaczego niezbyt mądre? ja jeszcze nie slyszalem o przeciwskazaniach, a wyczytalem gdzies w jakiejs ksiazce o dieslach ze nie zaszkodzi, a nawet ulatwi rozruch zimnego silnika, to chyba dotyczylo silikow w ciagnikach, tam odpala sie z pelnym gazem, wiem ze one mają nieco inną budowę, ale skoro im pelny gaz nie zaszkodzi, to czemu ma zszkodzic ulamek gazu w samochodzie?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.