Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Co sądzicie

Featured Replies

Napisano

Czy w Polsce warto zakupić samochód z napędem 4x4 (nie koniecznie prawdziwego terenowke). Ale na przykład SUV'a typu Toyote Rav4, czy Suzuki Grand Vitara hmm.gif Zagłosujcie w ankiecie i wrazcie Swoje zdanie na ten temat ok.gif

Napisano

> Czy w Polsce warto zakupić samochód z napędem 4x4 (nie koniecznie

> prawdziwego terenowke). Ale na przykład SUV'a typu Toyote Rav4,

> czy Suzuki Grand Vitara Zagłosujcie w ankiecie i wrazcie Swoje

> zdanie na ten temat

Głosuję na tak, bo:

- AWD daje większą pewność jazdy i bardziej neutralne zachowanie samochodu w każdych warunkach (również wtedy, gdy teoretycznie się mało powinien przydawać, czy np. na suchym asfalcie); super-napęd w nowej Hondzie Legend (np. dynamiczny rozdział napędu pomiędzy koła w zakrętach) to przykład szczytowy, ale każde porządne (i stałe, rzecz jasna, bo takie patenty z dołączaniem tylnej osi to bez utraty przyczepności nic nie dadzą) AWD potrafi dać naprawdę sporo,

- zima wyjątkowo często zaskakuje naszych drogowców zlosnik.gif,

- nasze asfalty czasem na mokro są śliskie jak sk..., wcale nie musi być śniegu, czy gołoledzi,

- przeważnie takie fury mają większy prześwit (ale oczywiście nie zawsze), co ma swoje zady i walety, ale na polskie dziury się przydaje,

- bezpieczniejsze hamowanie silnikiem,

- "zjadanie" mocy silnika i wyższe koszty utrzymania są jak dla mnie dużo mniej znaczące, niż w/w zalety.

Napisano

Dużo jeżdze SUVami i auta idealne na polskie dziurawe drogi, wygodne, a spalanie w nowoczesnych dieslach na poziomie 8-9L/100km czyli prawie jak w osobowych.

Napisano

moze nie mam SUVa czy innej "terenowki" ale staly naped na 4 kola to wspaniala sprawa, narazie sie ucze tym czyms jezdzic ale wrazenia i mozliwosci napedu sa powalajace... polecam waytogo.gif

Napisano

> Czy w Polsce warto zakupić samochód z napędem 4x4 (nie koniecznie

> prawdziwego terenowke). Ale na przykład SUV'a typu Toyote Rav4,

> czy Suzuki Grand Vitara Zagłosujcie w ankiecie i wrazcie Swoje

> zdanie na ten temat

Zaglosowalem na tak bo sam jezdze samochodem z napedem na 4 kola i uwazam ze w naszych warunkach se sprawdza - szcegolnie na naszych dziurawych, stale nieodsniezonych drogach grinser006.gif

A jesli chodzi i toyote to bardzo mi sie podoba nowe Rav4 - musze odwiedzic w najbliszym czasie salon i sie przejechac takowa grinser006.gif

Napisano

W PL da się żyć bez 4x4, bo ile razy w roku naprawdę się zakopałeś/nie mogłeś ruszyć w zwych warunkach? Ostra zima z nagłymi opadami śniegu to może w 10-15 dni w roku, pozostałe dni zimy to roztopy, chlapa, deszcz. W końcu w Alpach nie mieszkamy, jedna ośka z dobrymi zimówkami spokojnie da sobie radę, gorzej już z tylnym napędem.

Ale jeśli brać pod uwage gruby portfel (dopłata to min. 8 tys zl), bezpieczenstwo (zawsze w zakrecie lepiej pociagnie) czy prestiz (wyzej wymienione fajne w sumie pseudo terenowki) to... bez watpienia chce auto z napedem na 4 buty! cool.gif

A42181_b.jpg

A42184_b.jpg

A42185_b.jpg

Taką Borę V6 4Motion z chęcią bym przygarnął biglaugh.gif

Napisano

> troche nieszczesliwy przyklad auta z 4x4

nic dodac nic ujac smirk.gif

Napisano

> troche nieszczesliwy przyklad auta z 4x4 ale lepsze to niz zwykla

> oska

Ktoś pytał o przydaność 4x4. Na śnieg lepsze 4motion niż nic. Choć wiadomo że subarynka więcej ma do zaoferowania. wink.gif20.GIF

Napisano

> Ktoś pytał o przydaność 4x4. Na śnieg lepsze 4motion niż nic. Choć

> wiadomo że subarynka więcej ma do zaoferowania.

wystarczylo pokazac na fotce passata smile.gif

Napisano

zagłosowałem na nie.

auta takie są drogie w zakupie, użytkowaniu i servisie. Więcej palą więc są mniej przyjazne środowisku. Trudno nimi zaparkować w mieście. W dużej części SUV-ów przestrzeń nie powala lub jest wręcz ciasno.

Dla mnie do zwykłego jeżdżenia jednka bez sensu.

Auta raczej dla zamożnych do lansowania.

Doskonale wiem jak wygląda jazda z napędem na 4 koła i dla bezpieczeństwa ma to kapitalne zanczenie. Do normalnej jazdy prywatnej bardziej mnie przekonują tutaj auta osobowe 4x4 niż suv-y

Napisano

> Ktoś pytał o przydaność 4x4. Na śnieg lepsze 4motion niż nic.

Koleżanka w pracy miała MB E-klasa do pierwszej zimy. Zaraz zamieniała na Passata 4Motion, gdyż ma wyjazd z garażu pod dużym kątem, a nie miała zdrowia zaczynać dnia od dokładnego odśnieżania wyjazdu. W MB nie pomogły w tym przypadku żadne funkcje antypoślizgowe.

Napisano

> Koleżanka w pracy miała MB E-klasa do pierwszej zimy. Zaraz

> zamieniała na Passata 4Motion, gdyż ma wyjazd z garażu pod dużym

> kątem, a nie miała zdrowia zaczynać dnia od dokładnego

> odśnieżania wyjazdu. W MB nie pomogły w tym przypadku żadne

> funkcje antypoślizgowe.

Ale mówisz o Mercedesie z napędem tylko na tył?

Jeśli tak to nic dziwnego, w tylnonapędówkach tył jest na tyle niedociążony że nawet systemy ASR i takie tam mogą nie dać rady zdławiając/hamując ruszyć autem - że tak powiem za małe opory na kołach żeby takim klockiem ruszyć pod ośnieżoną górkę.

A teraz powiem o pewnej górce w Gdyni, podjazd jest wyłożony kostką. Gdy spadł śnieg, potem lekka odwilż i zwykle zalegał tam lód ze śniegiem. Moje SC900 było zimą dość zwinne ale były dni że dojeżdzałem rozpędem do 2/3 górki i stawałem. frown.gif I wiecie co pomagało? wjazd tyłem na górkę. Wtedy "tył był napędzany", dodatkowo obciążony silnikiem. I kurka pomagało smile.gif

Napisano

> Ale mówisz o Mercedesie z napędem tylko na tył?

Tak

> A teraz powiem o pewnej górce w Gdyni, podjazd jest wyłożony kostką.

> Gdy spadł śnieg, potem lekka odwilż i zwykle zalegał tam lód ze

> śniegiem. Moje SC900 było zimą dość zwinne ale były dni że

> dojeżdzałem rozpędem do 2/3 górki i stawałem. I wiecie co

> pomagało? wjazd tyłem na górkę. Wtedy "tył był napędzany",

> dodatkowo obciążony silnikiem. I kurka pomagało

Czyli zrobiłeś z CC "Malucha" którym jak wiadomo zimą można było wjechac pod niemal każdą górkę (niekoniecznie na zimówkach) ok.gif

Napisano

I wiecie co

> pomagało? wjazd tyłem na górkę. Wtedy "tył był napędzany",

> dodatkowo obciążony silnikiem. I kurka pomagało

ja w ten sposob czasami musze wyjezdzac z garazu. bo jesli jeszcze nie zdaza odsniezyc osiedle, to do przodu nawet z wlaczonym trybem "zima" skrzyni nie da sie wyjechac.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.