Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

wymiana oleju w skrzyni biegów ???

Featured Replies

Napisano

witam wszystkich

jestem tu nowy ale bardzo się cieszę że tu trafiłem

mam pytanie odnośnie oleju w skrzyni biegów

problem wygląda następująco:

zaczęły się przymrozki i kiedy uruchamiam autko na minusowej temp mam problem z wrzuceniem jakiegokolwiek biegu /najbardziej wstecznego/

czy to oznacza konieczność wymiany oleju w skrzyni?

jak tak to na jaki?

co sądzicie o castrolu? miałem wcześniej skode favorit i miałem identyczny problem a wymiana oleju w skrzyni pomogła /wlałem wtedy castrol/

ile wchodzi oleju do skrzyni Opel Astra 1,6i silnik X16SZ - 72kW

a i jeszcze jedno jak dokonać ów wymiany ?:)

z góry wielkie dzięki za pomoc

20.GIF

Napisano

> witam wszystkich

> jestem tu nowy ale bardzo się cieszę że tu trafiłem

> mam pytanie odnośnie oleju w skrzyni biegów

> problem wygląda następująco:

> zaczęły się przymrozki i kiedy uruchamiam autko na minusowej temp mam

> problem z wrzuceniem jakiegokolwiek biegu /najbardziej

> wstecznego/

> czy to oznacza konieczność wymiany oleju w skrzyni?

> jak tak to na jaki?

> co sądzicie o castrolu? miałem wcześniej skode favorit i miałem

> identyczny problem a wymiana oleju w skrzyni pomogła /wlałem

> wtedy castrol/

> ile wchodzi oleju do skrzyni Opel Astra 1,6i silnik X16SZ - 72kW

> a i jeszcze jedno jak dokonać ów wymiany ?:)

> z góry wielkie dzięki za pomoc

kolego problem z biegami to TTTM - jak to naprawic poczytaj na astra.autokacik.pl - sekcja napraw to sam - wymiana kolko bolca przy mechanizmi biegow.

olej wymien jak najbardziej - chodz niektorzy twierdza, ze skoro opel w instrukcji nic nie pisze o wymianie to mozna przez 15 lat jezdzic na tym co wlala fabryka - decyzja nalezy do Ciebie.

ja pomimo ostrzezen i grozb o rozszczelnieniu skrzyni olej wymienilem i jakos wszytsko nadal gra. nic nie cieknie ale jakiejs znaczacej poprawy nie zauwazylem - mam swiadomosc, ze trybiki sa smarowane nowym olejem i to mi wystarcza.

jaki olej? ja wlalem oryginalny opla - czerowny do skrzyn - do kupienia w aso lub na allegro (cos ok 15zl/l? - nie pamietam). nie cudowalem z jakimis super drogimi olejami bo chyba nie ma sensu.do tego musisz zakupic uszczelke pod miske - aso ok 17zl - sprawdz typ skrzyni - F13 lub inny - wybite na gorze skrzyni - jesli masz upaprana to pedzelek, rozpuch i czyszczenie, a napis sie na penwo pojawi.

spuscic mozesz wysysajac - nie musisz odkrecac dekla, a jak nie masz wysysaczki to musisz odkrecic dekiel - wszystkie opilki jesli sa sobie wygarniesz z dekielka. potem nowa uszczelka i mozesz wlac 1.6l przez odpowietrznik od gory - lejek CI pomoze. nie trzeba sie bawic w odkrecanie korka kontrolnego.

bylo sporo postow juz na temat wymiany oleju w skrzyni wiec jesli czegos jeszcze nie wiesz to pytaj albo szukaj wink.gif

no tak a lelek jak zwykle spac nie moze i znow byl pierwszy ;P

Napisano

> no tak a lelek jak zwykle spac nie moze i znow byl pierwszy ;P

Pierwszy bo zapodałem tylko linka zlosnik.gif

Rozpisałeś się ale całą prawdę napisałeś. No może poza tym, żeby kolega spine wymieniał sobie bolec wink.gif W sumie nic nie pisał, że ma wogóle problem z biegami ale że tylko od przymrozków. Ewidentnie olej stary i gesty. Wymieni i będzie miodzio.

Pozdroofka

Napisano

> W sumie nic nie pisał, że ma

> wogóle problem z biegami ale że tylko od przymrozków.

jak wymieni kolko-bolec to moze mu sie tylko polepszyc wink.gif

no ale fakt, jak w cieple dni wszytsko ladnie chodzi to moze tylko olej.

Napisano

> niekoniecznie, u mnie zanim wymienilem wszytko w skzryni oraz olej tez bylo podobnie. im nizsza temp na zewnatzr to problem z 1 i szczegolnie z 2.

latem jakos nie czulo sie tego a jesien zima tragedia.

mysle ze oprocz oleju bedzie tez konieczna wymiana sworznia i chyba u mnie nazwali to widelkami

Napisano

> mysle ze oprocz oleju bedzie tez konieczna wymiana sworznia i chyba u

> mnie nazwali to widelkami

Nie daj się naciągnąć. Wymień olej i sprawdź (póki jeszcze zimno bo po niedzieli ma być +13 smile.gif )

Jeżeli po wymienie nie bedziesz do końca zadowolony wymień sworzeń, ale SAM. Sworzeń kosztuje kilka zł, roboty niewiele, dasz radę.

Dopiero w ostateczności jedź do mechaniorów. Samych widełek ci nie wymienią bo o ile pamiętam trzeba wymieniać cały mechanizm czyli pająka. Kosz spory (na "zaś" powiem, ze w razie czego pasuje od Deawoo, tańszy dwukrotnie smile.gif )

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.