Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak najlepiej zaslonic chlodnice

Featured Replies

Napisano

witam

jak w fiaciku najlepiej szybko i skutecznie zaslonic chlodnice co by w srodku cieplej szybciej bylo?? chodzi tez o to zeby jak sie cieplo zrobi nagle to w miare sprawnie to zdemnotowac, moze ktos ma jakis patent, aha i jeszcze jedno czy silnik sie nie przegrzeje na trasie np. jak cos sie zalozy.

Napisano

> witam

> jak w fiaciku najlepiej szybko i skutecznie zaslonic chlodnice co by

> w srodku cieplej szybciej bylo?? chodzi tez o to zeby jak sie

> cieplo zrobi nagle to w miare sprawnie to zdemnotowac, moze ktos

> ma jakis patent, aha i jeszcze jedno czy silnik sie nie

> przegrzeje na trasie np. jak cos sie zalozy.

Zasłaniać chłodnicę można w dużym fiacie a nie w nowym aucie, producenci aut trąbią, że zasłanianie chłodnicy może doprowadzić do uszkodzenia silnika.

Silnik pandy ze sprawnym termostatem nagrzewa się na dystansie 500m -1500m w zależności od temperatury zewnętrznej, ja mam LPG i do rozgrzania silnika przejechałem maksymalnie 2km przy -20'C.

Po co zasłaniać chłodnicę, skoro auto nagrzewa się na małym obiegu, a płyn chłodzący zaczyna płynąć przez chłodnice dopiero po rozgrzaniu silnika?

Napisano

> witam

To nic nie daje! Przerabiałem taki motyw w poprzednim samochodzie, bo myslałem tak jak ty. Z moich obserwacji wynikało ze samochód rozgrzewał sie tak samo jak autko bez zasłonietej chłodnicy. Samochód podczas nagrzewania chodzi na małym obiegu i ciepły płyn krąży tylko w silniku. Jesli u ciebie jest inaczej tzn. ciepły płyn idzie odrazu na chłodnice ( sprawdzisz przez dotkniecie tego grubego weza co idzie do chłodnicy) i długo ci sie nagrzewa lub stygnie podczas jazdy a podczas postoju nabieta tempetarury to sprawdz termostat i ewentualnie wymień

Napisano

> witam

Podczymuje oczywiscie to co koledzy powiedzieli ale skoro slabo i wolno w srodku robi Ci sie cieplo radze sprawdzic poziom plynu chlodzacego w zbiorniku wyrownawczym- zbyt niski skutecznie ogranicza wydajnosc ogrzewania wink.gif

Napisano

> witam

Tak jak powiedzieli przedpiścy - kluczem do szybkiego rozgrzewania się auta jest sprawny termostat. Moja rada tak jak kolegów - niczym nie zasłaniaj.

Napisano

> witam

Z mojego doświadczenia z poprzedniej zimy wiem ze jest to rzecz zbędna Przy temperaturach -20 jak napisane jest w którymś z postów wyzej wystarcza 2 km i wszystko jest ok

Napisano

Zgadzam się z przedmówcami, naprawdę po przejechaniu 2 km jest już w aucie ciepło, więc nie ma co zasłaniać

Napisano

Zgadzam się z klubowiczami. Dzisiaj zauważyłem że po przejechaniu max 2km wskazówka teperatury była już w połowie drogi...

Napisano
  • Autor

ok, dzieki za rady sprawdze poziom plynu, nie bede zaslanial, a Bialymstoku bylo dzis -15 nad ranem wiec troszke dluzej sie fiacik rozgrzewal niz 2km wink.gif

pozdrawiam

Napisano

> witam

nie zaslaniaj

a jak chcesz by szybko sie nagrzal silnik a co za tym idzie isrodek to przez chwile po odpaleniu temperature powietrza nastaw na minimum i chwila moment silnik zlapie na tyle wyzsza temperature ze jak przekrecisz na cieple to w kabince zaraz bedzie ciepleko

Napisano

> nie zaslaniaj

> a jak chcesz by szybko sie nagrzal silnik a co za tym idzie isrodek

> to przez chwile po odpaleniu temperature powietrza nastaw na

> minimum i chwila moment silnik zlapie na tyle wyzsza temperature

> ze jak przekrecisz na cieple to w kabince zaraz bedzie ciepleko

Ktoś kiedyś pisał że przełączenie na obieg wewnętrzny też trochę przyspiesza hmm.gif

Napisano

> Ktoś kiedyś pisał że przełączenie na obieg wewnętrzny też trochę

> przyspiesza

Generalnie nagrzewnica to taka mala chlodnica ktora oddaje cieplo w tym przypadku do kabiny by nam i pasazerom bylo cieplo niezaleznie od otwarcia termostatu a zaleznie od ilosci przeplywajacego przez jej radiatory strumienia powietrza wiec chcac nieco szybciej silnik doprowadzic do temperatury roboczej nalezalo by po prostu pokretlo regulacji predkosci nawiewu ustawic na 0 lub regulacje temperatury nadmuchiwanego powietrza na niebieskie pole a gdy tylko wskazowka temperatury drgnie ustawic zadana predkosc nawiewu i pokretlo temperatury na czerwone pole. Owe rozwiazanie sprawdzilem i pomaga waytogo.gif

Napisano

> witam

A ja wam powiem ze zaslanialem polowe chlodnicy w swoim misku na czas zimy tylko ze mam 1.3 TURBOGNOJKA i polecam bo rozgrzac go w zmie bylo bardzo ciezko a po zalozenieu tzw. Pierzynki bylo Super. grinser006.gif

Napisano

A po co ? Te auta to już nie wynalazki typu: Żuk, Robur, Nysa, Maluch czy Polonez; mają sterowanie całością smile.gif Jeśli wszystko jest sprzętowo OK, to więcej zaszkodzisz układowi niż zyskasz.

Napisano

> Ktoś kiedyś pisał że przełączenie na obieg wewnętrzny też trochę

> przyspiesza

nawet bardziej niz troche :-)

Napisano

> tyle że się szyby momentalnie parują i zapaszek niemiły się

> robi........

no to ja nie wiem co ty masz w przewodach wentylacyjnych ale u mnie zapachowo nie ma roznicy. a co do parowania to jak sie stoi a nie jedzie to autko sie nagrzewa a nie paruje smile.gif

Napisano

>tyle że się szyby momentalnie parują i zapaszek niemiły się robi........

Pewnie że szybciej podobnie klima szybciej chłodzi poczytaj instrukcje jest napisane co i jak. Może masz grzyba abo cuś w instalacji, są środki do czyszczenia,odgrzybiania instalacji. Jeśli masz filtr przeciwpyłkowy to też co jakies pół roku należało by go wymienić bo jak jest zabrudzony to śmierdzi...

Napisano

> Pewnie że szybciej podobnie klima szybciej chłodzi poczytaj

> instrukcje jest napisane co i jak. Może masz grzyba abo cuś, są

> środki do czyszczenia,odgrzybiania instalacji. Jeśli masz filtr

> przeciwpyłkowy to też co jakies pół roku należało by go wymienić

> bo jak jest zabrudzony to śmierdzi...

hmmm... ciagle sie zastanawiam co jest grane??? o juz wiem. odpisujesz nie tej osobie ktorej chciales zeby.GIF

Napisano

> no to ja nie wiem co ty masz w przewodach wentylacyjnych

foch.gif

zlosnik.gif

> zapachowo nie ma roznicy. a co do parowania to jak sie stoi a

> nie jedzie to autko sie nagrzewa a nie paruje

Mnie chodziło o właczanie zamkniętego obiegu podczas jazdy - wtedy jest kaplica..... "rozgrzewanie" autka na postoju to średnio szczęśliwy pomysł.... hmm.gif poza tym szkoda czasu....... grinser006.gif

Nie zrozumieliśmy się 20.GIFmlot.gif

Napisano

> A ja wam powiem ze zaslanialem polowe chlodnicy w swoim misku na czas

> zimy tylko ze mam 1.3 TURBOGNOJKA i polecam bo rozgrzac go w

> zmie bylo bardzo ciezko a po zalozenieu tzw. Pierzynki bylo

> Super.

Ja też zimą, przy większych mrozach miałem problem z zagrzaniem 1.3. I jeśli nawet w trasie złapał temp. to zatrzymanie w korku czy na światłach powodowałl jej szybki spadek.

Napisano

> Ja też zimą, przy większych mrozach miałem problem z zagrzaniem 1.3.

> I jeśli nawet w trasie złapał temp. to zatrzymanie w korku czy

> na światłach powodowałl jej szybki spadek.

Może trzeba sprawdzić termostat, w benzyniaku też można zauważyć wahania temperatury przy dużych mrozach, szczególnie w silnikach z LPG, ale w większości przypadków jest spowodowane otwarciem termostatu i wlaniem zimnego płynu z chłodnicy i po dłuższej jeździe ~5-7km falowanie ustaje

Napisano

> A po co ? Te auta to już nie wynalazki typu: Żuk, Robur, Nysa, Maluch

> czy Polonez; mają sterowanie całością Jeśli wszystko jest

> sprzętowo OK, to więcej zaszkodzisz układowi niż zyskasz.

Zakup Diselka to zobaczysz czemu ;d A w kwesti zaszkodzisz to niby w jakim stopiniu nie zaslaniam calej chlopnicy tylko niecala polowe i przez to samochod sie nagrzewa szybciej a nie przegrzewa. W tamtym roku jadac do rzeszowa niespelna 70 km auto zagrzalo sie dopiero w rzeszowie temp na zew byl cos kolo -20^C. Jak ppotrafisz zrobic to z glowa to nie narobisz sobie problemow. Ja to polecam wlascicielom diselkow bo w benzynce to nie ma sensu. grinser006.gif

Napisano

Jak spojrzysz w mój podpis to też zobaczysz Diesel'ka (VW Caddy 2.0 SDI) -żadnych problemów z nagrzewaniem (mam go na stałe od niedawna, ale jeżdziłem nim również w poprzednią zimę przy niezłych mrozach).

Napisano

P.S.

A wydaje mi się, że autor tematu pytał o zagazowaną Pandę; to też diesel shocked.gif

Napisano

> Jak spojrzysz w mój podpis to też zobaczysz Diesel'ka (VW Caddy 2.0

> SDI) -żadnych problemów z nagrzewaniem (mam go na stałe od

> niedawna, ale jeżdziłem nim również w poprzednią zimę przy

> niezłych mrozach).

Chcialbym tylko zauwazyc ze byc moze VW rzeczywiscie nagrzewa sie szybko tak jak mowisz a ja podalem tylko sposob jak poradzic sobie w pandzie 1.3 wpysk.gif.

Napisano

> P.S.

> A wydaje mi się, że autor tematu pytał o zagazowaną Pandę; to też

> diesel

To o dieslu napisalem przy okazji tematu o zaslanianiu ;d chlodnicy ;d grinser006.gif

Napisano

> Jak spojrzysz w mój podpis to też zobaczysz Diesel'ka (VW Caddy 2.0

> SDI) -żadnych problemów z nagrzewaniem (mam go na stałe od

> niedawna, ale jeżdziłem nim również w poprzednią zimę przy

> niezłych mrozach).

Dodam tylko ze małe diesle maja problemy z rozgrzaniem. Było juz na forum kilka razy. Tyczy sie to wszystkich ropniaków od 1.1 do 1.4. Ty masz 2.0 i tyle!

Napisano

Skoda Octavia 1.9 TDI mojego ojca nagrzewa się dość szybko, ale już moja Corsa 1.3 CDTI bardzo wooooolnoooo, a termostat raczej sprawny, to chyba wina małego silniczka.

Jeszcze jedna sprawa, widziałem oryginalną zasłonę wlotów powietrza na zderzak do VW Passata. Skoro takie zasłony sprzedają autoryzowane serwisy to to chyba jednak coś daje prawda ??

Napisano

> Skoda Octavia 1.9 TDI mojego ojca nagrzewa się dość szybko, ale już

> moja Corsa 1.3 CDTI bardzo wooooolnoooo, a termostat raczej

> sprawny, to chyba wina małego silniczka.

> Jeszcze jedna sprawa, widziałem oryginalną zasłonę wlotów powietrza

> na zderzak do VW Passata. Skoro takie zasłony sprzedają

> autoryzowane serwisy to to chyba jednak coś daje prawda ??

Ta zasłona niby orginalna jest tzn. ze znaczkiem VW czy ze znaczkiem Heko lub innym ,bo jak z tym drugim znaczkiem to zostawiam bez komentarza.

Miałem w Falicji takie cos i nic, naprawde nic to nie daje!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.