Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile wam wytrzymały...

Featured Replies

Napisano

> OK - to tego będę pilnował

> I tak przy okazji usłyszałem dzisiaj jeszcze jedną teorię - nie wiem,

> na ile prawdziwą Podobno zamiast wprasowywać tuleje w belkę,

> lepiej jest wbić je młotkiem (uderzając poprzez gruby i ciężki

> kawałek stali przyłożony do boku tulei) - ponoć zdarza się, że

> przy wciskaniu prasą gumowa część tulei może zostać uszkodzona

Śmiem twierdzić odwrotnie. grinser006.gif Przy wciskaniu działasz na gumę cały czas jednakową siłą, która nawet jeśli narasta, to narasta powoli. Przy wbijaniu młotkiem powodujesz nagłe przyrosty siły i wyzwalasz więcej energii w jednostce czasu, więc to wbijanie raczej spowoduje większe obrażenia. oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Śmiem twierdzić odwrotnie. Przy wciskaniu działasz na gumę cały czas

> jednakową siłą, która nawet jeśli narasta, to narasta powoli.

Ale w ASO, w którym to słyszałem (naprawiał będę w innym) twierdzą, że przy wciskaniu prasą tuleja często potrafiła się obrócić albo zwichrować już na początku wciskania - i nie dotyczy to tylko Stilo, ale też i Punto na przykład. hmm.gif

Ponoć odkąd zastąpili wciskanie wbijaniem prawie nie mają reklamacji, a wcześniej były zlosnik.gif

Napisano

imo teoria z archiwumX nie da sie precyzyjnie walic mlotkiem wink.gif

Napisano

moze tez tym mlotkiem strasza klientow wink.gif albo odkad to pokazali nikt u nich tego nie robi -> nie ma reklamacji

Napisano
  • Autor

> moze tez tym mlotkiem strasza klientow albo odkad to pokazali nikt u

> nich tego nie robi -> nie ma reklamacji

Ta teoria pochodzi stąd: KLIK - z własnym autem byłem u nich tylko raz (jak mi się zablokowała skrzynia na wstecznym w Stilo to tam mnie zawieźli z assistance - bo to był niecały kilometr od tego serwisu).

Rozmawiałem z kimś, kto tam pracuje - ponoć na korzyść wbijania zamiast wprasowywania przemawia to, że np. można przerwać w dowolnym momencie, a przy wprasowywaniu zdarzało się często, że tuleja pod naciskiem prasy skręcała i guma ulegała skręceniu i naciągnięciu - oczywiście jak już tuleja została wprasowana, to nikt jej nie wybijał i nie wymieniał na nową, a potem były reklamacje. hmm.gif W każdym razie podobno wbijanie sprawdza się lepiej w praktyce zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> strzalka ma byc zamontowana w osi belki i ma byc skierowana w

> kierunku przodu pojazdu

Wlasnie nadaje z ASO - stoje kolo auta i pilnuje prawidlowego montazu zlosnik.gif

Jesli te stare tuleje beda jakos "ciekawie" wygladac, to zrobie zdjecie. hmm.gif

EDIT: właściwie to nic ciekawego nie dało się zauważyć po rozbiórce hmm.gifzlosnik.gif - może to, że z jednej tulei po wykręceniu śruby od razu odpadła ta blaszka:

hpim0117ch7.jpg

Tym razem na 100% strzałki są we właściwym kierunku, do tego śruby przechodzące przez tuleje zostały tylko lekko dokręcone na podnośniku, a potem auto przejechało na kanał i dopiero z kanału dokręcono te śruby tak, jak należy (na zawieszeniu ugiętym pod ciężarem auta).

Od razu po wymianie przejechałem się jedną z ulic, których zwykle unikam (ulica Leśna w Lubinie zlosnik.gif - sfałdowany asfalt i studzienki zagłębione na 5cm) - na razie jest cisza. ok.gif Ciekawe, ile wytrzymają te tuleje...

• 2 tygodnie później...
Napisano

Piszecie Panowie o dziwnych dźwiękach z tylnego zawiasu przy skręcaniu z większą prędkością - ma znaczenie, czy auto jest puste, czy też obciążone? Mam jakieś bicie z tyłu przy skręcaniu z większą prędkością, ale uwaga - tylko w prawo i tylko z obciążonym autem, na pusto cisza. Z kołami wszystko ok, zastanawiam się czy to nie coś z zawiasem, ale wiecie - 15kkm przebiegu blush.gif

Napisano

> ... tuleje tylnej belki?

U mnie wytrzymały 42kkm, wymienione jeszcze na gwarancji.

Po przejechaniu ok 1kkm, już znów słyszę niepokojące odgłosy z tyłu. Na zakrętach słychać jakby coś przemieszczło się w bagażniku.

Napisano

> Piszecie Panowie o dziwnych dźwiękach z tylnego zawiasu przy

> skręcaniu z większą prędkością - ma znaczenie, czy auto jest

> puste, czy też obciążone? Mam jakieś bicie z tyłu przy skręcaniu

> z większą prędkością, ale uwaga - tylko w prawo i tylko z

> obciążonym autem, na pusto cisza. Z kołami wszystko ok,

> zastanawiam się czy to nie coś z zawiasem, ale wiecie - 15kkm

> przebiegu

IMO to opony. Zamień tylne opony miejscami i zobacz, czy będzie biło przy skręcie w lewo. wink.gif Tuleje belki nie powodują bicia w sensie trzęsienia, tylko głuche walenie przy przejeżdżaniu przez nierówności.

Napisano
  • Autor

> Tuleje belki nie powodują bicia w sensie

> trzęsienia, tylko głuche walenie przy przejeżdżaniu przez

> nierówności.

Nie tylko hmm.gif - we wczesnej fazie słychać głównie niezbyt głośne postukiwanie/klekotanie w czasie pracy tylnego zawieszenia: tyle razy już to przerabiałem, że rozpoznaję symptopmy bez wahania. zeby.GIF

Napisano

> Nie tylko - we wczesnej fazie słychać głównie niezbyt głośne

> postukiwanie/klekotanie w czasie pracy tylnego zawieszenia: tyle

> razy już to przerabiałem, że rozpoznaję symptopmy bez wahania.

Ale przyznasz, że to chodzi o odgłosy (paszczą hehe.gif), a nie rzucanie autem na boki. wink.gif

Napisano
  • Autor

> Po przejechaniu ok 1kkm, już znów słyszę niepokojące odgłosy z tyłu.

> Na zakrętach słychać jakby coś przemieszczło się w bagażniku.

Jakiego rodzaju to jest odgłos? Chrobotanie? Stukanie? hmm.gif

Z moich osobistych doświadczeń wynika, że po rozpadnięciu się tego, co zamontowała fabryka, nie ma już szans na przywrócenie stanu wyjściowego tylnego zawieszenia - niezależnie od tego, czy wymienia się całą belkę (u mnie dwa razy), czy tylko tuleje (trzeci komplet w tej chwili), zawsze będzie głośniej. no.gif

Napisano
  • Autor

> Ale przyznasz, że to chodzi o odgłosy (paszczą ), a nie rzucanie

> autem na boki.

Owszem, o żadnym "biciu" nie ma mowy - po prostu jest hałas (mniejszy bądź większy zlosnik.gif). Zmiany zachodzą na tyle subtelnie, że poza odgłosami raczej się niczego nie zauważy - ewentualną poprawę prowadzenia można zauważyć bezpośrednio po wymianie - auto jest odrobinę sztywniejsze i takie "bardziej sprzężyste" przy gwałtowniejszych manewrach. hmm.gif

Napisano

> Jakiego rodzaju to jest odgłos? Chrobotanie? Stukanie?

> Z moich osobistych doświadczeń wynika, że po rozpadnięciu się tego,

> co zamontowała fabryka, nie ma już szans na przywrócenie stanu

> wyjściowego tylnego zawieszenia - niezależnie od tego, czy

> wymienia się całą belkę (u mnie dwa razy), czy tylko tuleje

> (trzeci komplet w tej chwili), zawsze będzie głośniej.

Są to stuki metaliczne . Wydawać by się mogło, że w bagażniku jest pionowy przedmiot, który pod wpływem sił odśrodkowych przewraca się na boki. (?)

Napisano
  • Autor

> Są to stuki metaliczne . Wydawać by się mogło, że w bagażniku jest

> pionowy przedmiot, który pod wpływem sił odśrodkowych przewraca

> się na boki. (?)

U mnie coś tam stukało, jak rozleciała się jedna z tulei. hmm.gif Niezbyt głośne, metaliczne stuki, tak jakby coś metalowego poniewierało się we wnęce na koło, stuki było słychac tylko przy jeździe po nierównościach. hmm.gif

Ale sprawdź jeszcze klocki hamulcowe z tyłu - klocki czasem potrafią całkiem nieźle tłuc się w prowadnicach ok.gif

Napisano

Wczoraj wymienione.. juz był czas najwyższy 72 kkm... w końcu nic mnie nie puka w plecy smile.gif

Napisano

sprawdz lozysko i czy masz kolo podokrecane

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.