Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile wam wytrzymały...

Featured Replies

Napisano

... tuleje tylnej belki? hmm.gif

U mnie fabryczna tylna belka zaczęła "łapać luzy" po 41 kkm przebiegu - i wtedy została wymieniona (naprawa płatna). Przy przebiegu 52 kkm znowu wymieniono tylną belkę (na gwarancji - po tej pierwszej wymianie), powód ten sam - luzy.

Przy przebiegu 57 kkm znowu pojawił się łomot z tylnego zawieszenia - tym razem wymieniłem same tuleje z nadzieją, że to rozwiązanie będzie trwalsze. W tej chwili jest 59 kkm na liczniku - i znowu belka się tłucze na nierównościach. sick.gif

Czy istnieje jakikolwiek skuteczny i w miarę trwały sposób usunięcia tego problemu, czy po prostu należy przyjąć do wiadomości że Fiat Stilo to samochód z rozwalonym tylnym zawieszeniem? hmm.gif

Napisano

> ... tuleje tylnej belki?

Po 37 tysiącach zaczęła walić prawa. Wymieniona przy 40kkm. Lewa pokazywała oznaki zużycia, ale dawałem jej jeszcze ze 20kkm życia. Ponieważ jednak do wymiany trzeba zdejmować całą belkę, to wymieniłem obydwie na raz. zlosnik.gif

Napisano

tuleje wymienialem na gwarancji, skrzypialy

obecnie mam 75 tys.km i czasem z tylu cos skrzypnie. Luzow nie ma, innych efektow tez nie. Dalem spokoj. Na przegladzie przy 80 tys.km zobacze jak sytuacja wyglada. Mam nadzieje, ze do 100tys.km nie trzeba bedzie nic robic

Napisano

jak kupilem auto to przy przebiegu 50ciu kilku tysiecy belka poszla do wymiany (bylo bardzo zle) teraz mam juz ponad 90kkm i poki co (odpukac) problem nie wrocil. Moze troche ostrozniej trzeba jezdzic?

Napisano
  • Autor

> Moze troche ostrozniej trzeba

> jezdzic?

Ostrożniej się już nie da.

Napisano

> Ostrożniej się już nie da.

jak kiedys gadalem z mechanikiem to pokazywal mi taka tuleje i mowil ze najwiekszy problem to ja poprawnie zamontowac (ona nie jest kierunkowa - ma inny przekroj na dwoch kierunkach). Moze twoje zostaly po prostu niewlasciwie zamontowane? hmm.gif

Napisano

> jak kiedys gadalem z mechanikiem to pokazywal mi taka tuleje i mowil

> ze najwiekszy problem to ja poprawnie zamontowac (ona nie jest

> kierunkowa - ma inny przekroj na dwoch kierunkach). Moze twoje

> zostaly po prostu niewlasciwie zamontowane?

Ale je jest dosyć ciężko źle zamontować. Bo mają zielone strzałki namalowane. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Ale je jest dosyć ciężko źle zamontować.

Jeśli coś nie ma takiego kształtu, że w innym położeniu po prostu nie wejdzie, to ne jest to żaden problem. zlosnik.gif Tuleje są okrągłe, więc...

> Bo mają zielone strzałki namalowane.

A co ma skazywać strzałka? hmm.gif

Napisano

> A co ma skazywać strzałka?

Zazwyczaj wskazuje kierunek ruchu pojazdu. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Zazwyczaj wskazuje kierunek ruchu pojazdu.

Bez rozbierania teraz nie sprawdzę, jak to wygląda. hmm.gif

Ale gdy była wymieniana cała belka, to przyszła razem z tymi uchwytami, które są przykręcone do nadwozia i do których mocowana jest belka właściwa za pośrednictwem tulei - wszystko poskręcane fabrycznie, tylko zamocować do auta, wiec tutaj nie było miejsca na jakiekolwiek błedy montażu, a wytrzymało to raptem jakieś 7 tygodni i 5 kkm hmm.gif

Najgorsze jest to, że po każdej kolejnej interwencji okres pełnej sprawności tej belki się skraca. icon_rolleyes.gif

Napisano

imo sugeruje to z\e jednak cos z montazem bylo nie teges; mozliwosci jest kilka stawiam na to ze ta strzalka nie zostala jednak poprawnie zinterpretowana ewentualnie ze tuleja poszla jakos nie tak podczas prasowania (ewentualnie sie obrocila podczas wprasowywania)

Napisano

Słychać było już w okolicach 50-55kkm. Wymienione przy 60kkm razem

z całym zawieszeniem przodu (wahacze, amorki, górne łożyska, łączniki).

Ostatnio przy 75kkm tył zaczął się znowu odzywać albo mi się wydawało bo

ostatnio sporo jeździłem Stilo i nic nie słyszałem niepokojącego. Teraz

jest 78kkm i nic nie słychać.

Napisano

> Ale je jest dosyć ciężko źle zamontować. Bo mają zielone strzałki

> namalowane.

277765974-tuleja.JPG

post-3892-1435247555976_thumb.jpg

Napisano

> Jeśli coś nie ma takiego kształtu, że w innym położeniu po prostu nie

> wejdzie, to ne jest to żaden problem. Tuleje są okrągłe,

> więc...

> A co ma skazywać strzałka?

nie wiesz co wskazuje zielona strzalka? biglaugh.gifbiglaugh.gifbiglaugh.gif

Napisano

> U mnie fabryczna tylna belka zaczęła "łapać luzy" po 41 kkm przebiegu

> - i wtedy została wymieniona (naprawa płatna). Przy przebiegu 52

> kkm znowu wymieniono tylną belkę (na gwarancji - po tej

> pierwszej wymianie), powód ten sam - luzy.

> Przy przebiegu 57 kkm znowu pojawił się łomot z tylnego zawieszenia -

> tym razem wymieniłem same tuleje z nadzieją, że to rozwiązanie

> będzie trwalsze. W tej chwili jest 59 kkm na liczniku - i znowu

> belka się tłucze na nierównościach.

> Czy istnieje jakikolwiek skuteczny i w miarę trwały sposób usunięcia

> tego problemu, czy po prostu należy przyjąć do wiadomości że

> Fiat Stilo to samochód z rozwalonym tylnym zawieszeniem?

a jaka jest objawa gdy te tuleje się psują\są do wymiany?

można to stwierdzic podczas jazdy , czy tylko Aso to może stwierdzic

Napisano

a jak jest objawa?

czy mozna ja wyczuć podczas jazdy czy trzeba do Aso?

Napisano

> a jaka jest objawa gdy te tuleje się psują\są do wymiany?

> można to stwierdzic podczas jazdy , czy tylko Aso to może stwierdzic

stuki z tylu przy przejezdzaniu przez nierownosci np. tory

Napisano

> stuki z tylu przy przejezdzaniu przez nierownosci np. tory

eee to mnie nie dotyczy palacz.gifcool.gif

Napisano

eeee to mnie nie dotyczy cool.gifpalacz.gif

narazie smile.gif

Napisano

Wymieniłem przy 80kkm, przy okazji wymiany tarcz hamulcowych. Nie wykazywały zużycia, nie hałasowały. Na wymienionych przejechałem prawie 30kkm i jest ok.gif

Napisano

U mnie na budziku niecałe 50kkm i ciągle coś chrupie z tyłu crazy.gif W zasadzie to chrobocze odkąd kupiłem auto (z przebiegiem 37kkm) ale ostatnio to nawet na w miarę równej drodze potrafi zaskrzypieć angryfire.gif Ech... sick.gif Mamy kolejną przypadłość TTTM buu.gif

PS Za miesiąc przegląd, więc będę wymieniał oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> nie wiesz co wskazuje zielona strzalka?

Możliwość warunkowego skrętu w prawo. rotfl.gif

Tak jak napisał Zwolak, ma byc "do przodu" - tak?

Napisano

Stuki? yikes.gif U mnie jak p.....ło przy wjeździe w studzienkę, to jak by młotem 5 kilogramowym gdzieś z całej siły przywalił. 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> a jaka jest objawa gdy te tuleje się psują\są do wymiany?

Stukanie z tylnego zawieszenia - czasem metaliczne stuki, czasem jakieś chrobotanie, zdarzają się też takie głuche odgłosy, wszystko zależy od tego jakie nierówności się pokonuje. Przy jeździe po równym jest cisza - chociaż jak się zrobi gwałtowny slalom lewo-prawo-lewo-prawo tak żeby samochodem konkretnie zabujało na boki, to też lubi sobie zachrobotać.

> można to stwierdzic podczas jazdy

Można - wystarczy pojeździć po jakimś placyku wyłożonym ażurowymi betonowymi płytami i tam słychać to wręcz doskonale. Odgłosy pojawiają się też np. przy zjeżdżaniu tylnymi kołami z krawężnika (nawet niewysokiego), itd.

> , czy tylko Aso to może stwierdzic

W ASO to pewnie powiedzą, że nic nie słyszą - nawet jeśli stuka. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Stuki? U mnie jak p.....ło przy wjeździe w studzienkę, to jak by

> młotem 5 kilogramowym gdzieś z całej siły przywalił.

To juz w stadium agonalnym chyba hmm.gifzlosnik.gif - u mnie są to stuki nie głośniejsze niż np. odgłos zamykania schowka, tyle że bardziej metaliczne.

Napisano

> To juz w stadium agonalnym chyba

Pojawiło się to znikąd. Nie było żadnych wcześniejszych objawów. Po prostu pewnego dnia na pewnej studzience było jedno wielkie ŁUP, a potem za każdym razem miałem ŁUP. zlosnik.gif

> - u mnie są to stuki nie głośniejsze niż np. odgłos zamykania schowka, tyle że bardziej metaliczne.

Na takie stuki, to ja nie zwracam uwagi. hehe.gif

Napisano

klopot jest taki co te strzalki maja wskazywac; podobno maja byc w osi belki i ogolnie w kierunku jazdy; moj mechanik mowi ze przy wciskaniu moze sie to ustrojstwo obrocic i wtedy jest kaszana

Napisano

to nie to; wykonczenie tych tulei objawia se glosnym "łup" vel "jeb" oraz co trudniej zauwazyc wyciekiem plynu ktory jest w srodku

Napisano

u mnie objaw to byl bardzo oglosny i niepokajacy dzwiek podczas przejezdzania przez jakiekolwiek nierownosci tylnym kolem; ujal bym go jako "jeb" i to spory wink.gif

Napisano

U mnie wymieniono na gwarancji przy przebiegu około 20 tyś km

Napisano

Od pewnego czasu słyszę jakieś takie jęki/skrzypienia z tylnej części auta, czy to też mogą być oznaki padających tulei?

Napisano

> nasmaruj uszczelke klapy

?? Myślisz że to to? Spróbuję, co mi szkodzi.

p.s. Jakiś specjalny środek, czy może być silikon w spreju?

Napisano

ja uzywam oleju siliconowego w sprayu przeciw zamarzaniu uszczelek, po dokladnym myciu trzeba powtarzac niestety

Napisano

> to nie to; wykonczenie tych tulei objawia se glosnym "łup" vel "jeb"

> oraz co trudniej zauwazyc wyciekiem plynu ktory jest w srodku

Hmm... A to mnie zdziwiłeś confused.gif Cóż innego może metalicznie chrzęścić z tyłu przy przejeżdżaniu przez nierówności, zjeżdżaniu z krawężnika, a nawet gwałtowniejszym skręcie? Przecież tam chyba nie ma co innego się zepsuć? hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Cóż innego może metalicznie chrzęścić z

> tyłu przy przejeżdżaniu przez nierówności, zjeżdżaniu z

> krawężnika, a nawet gwałtowniejszym skręcie?

IMO tuleje właśnie - u mnie za każdym razem najpierw zauważałem problem wyjeżdżając z parkingu - jest tam taki krawężnik o wysokości raptem 2cm i jaksię przez niego powoli przejeżdżało, to w momencie gdy tylne koło "spadało" o te 2cm, było słychac takie metaliczne, niezbyt głośne, stuknięcie ok.gif

Inny test - ale to już w trochę bardziej zaawansowanym stadium - to rozpędzić się na równym asfalcie tak do 30-40 km/h i pokręcić kierownicą naprzemiennie w obie strony. Przy pochylaniu się nadwozia na boki słychać z tyłu takie "chrupanie".

Napisano
Jak widać po twoich eksperymentach dali ciała z wielkością tulei do ciężaru auta i padają po określonym małym przebiegu ... w PII można na takich tulejach zrobić 100 kkm zlosnik.gif
  • 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Zazwyczaj wskazuje kierunek ruchu pojazdu.

Jeszcze jedno pytanie - żeby się upewnić:

im003022jx2.jpg

Strzałka ma być równoległa do płaszczyzny belki, czy raczej do poziomu po zamontowaniu? hmm.gif Belka jest zamontowana pod pewnym kątem do nadwozia - na ile ten kierunek montażu powinien być precyzyjny? hmm.gif

Napisano

> Jeszcze jedno pytanie - żeby się upewnić:

> Strzałka ma być równoległa do płaszczyzny belki, czy raczej do

> poziomu po zamontowaniu? Belka jest zamontowana pod pewnym

> kątem do nadwozia - na ile ten kierunek montażu powinien być

> precyzyjny?

Belka się ugina o parę stopni w czasie obciążania, więć IMHO ważne jest zachowanie generalnego kierunku, a nie jakiejś wielkiej precyzji.

Napisano
  • Autor

> Belka się ugina o parę stopni w czasie obciążania, więć IMHO ważne

> jest zachowanie generalnego kierunku, a nie jakiejś wielkiej

> precyzji.

No tak, ale ogólnie belka jest montowana do nadwozia pod kątem jakichś 30-stu stopni (gdy zwisa swobodnie), po ustawieniu auta na kołach ugina się gdzieś o połowę tego kąta do góry, co daje już sporą różnicę. hmm.gif

Czy np. strzałka ustawiona pod kątem około 45 stopni "do przodu i do góry" w sytuacji gdy auto stoi na kołach jest OK czy już nie? hmm.gif Tak mam teraz z jednej strony - w zasadzie patrząc na samą belkę to "generalny kierunek" jest zachowany, ale jakoś nie mam przegonania co do tego, czy jest to poprawny sposób montażu hmm.gif

Napisano

u mnie 65 tys na liczniku i na razie zadnych problemow z tylnym zawieszeniem 270751858-jezyk.gif Wydaje mi sie, ze za jakis czas beda z przodu wahacze do wymiany oslabiony.gif

Pozdr.

Napisano

Dziwne co Wy tu piszecie. Ja mam 67 tyś km przejechane i jest kompletna cisza. Pierwsze słysze o takiej dolegliwości.

Napisano

a mowiem wink.gif

zapytam jutro swojego mechanika to ci powiem jak on to montuje

Napisano
  • Autor

> a mowiem

zlosnik.gif

> zapytam jutro swojego mechanika to ci powiem jak on to montuje

Byłbym zobowiązany ok.gif - w sobotę o siódmej rano jestem znowu umówiony na wymianę, więc tym razem chciałbym dopilnować, żeby wszystko było tak, jak należy. hehe.gif

Napisano

> a mowiem

> zapytam jutro swojego mechanika to ci powiem jak on to montuje

Byłem w ASIO i powiedzieli mi że wymiana wraz z częsciami (87 zł sztuka)będzie mnie kosztować 600 zł sciana.gif,przecież to chore.

I jeszcze jedno wymiana łączników w tym samym ASIO (74zł) sztuka + robocizna Koszt sciana.gif 250 zł . Czyż ASIO nie jest zbyt drogie yikes.gifmlot.gif

nono.gif nie Polecam to ASIO

Katowice ----Ganinex Rozdzienskiego screwy.gifwpysk.gif

Napisano

> (...)

> Inny test - ale to już w trochę bardziej zaawansowanym stadium - to

> rozpędzić się na równym asfalcie tak do 30-40 km/h i pokręcić

> kierownicą naprzemiennie w obie strony. Przy pochylaniu się

> nadwozia na boki słychać z tyłu takie "chrupanie".

Miałem to samo - kiedy pakowałem się w zakręty z większą niż normalną prędkością to było słychać takie ocieranie metaliczne, nie wspomnę i potwornym odgłosie "sru" kiedy wpadałem nawet w najmniejszą dziurę. Do tego wylało "gel" z tuleji wiec wymiana.

Tuleje padły przy 34kkm, teraz mam 37kkm wiec niewiele przejechałem po wymianie - na razie jest O.K. - tffuuuu na psa urok!!!

Napisano

strzalka ma byc zamontowana w osi belki i ma byc skierowana w kierunku przodu pojazdu

Napisano
  • Autor

> strzalka ma byc zamontowana w osi belki i ma byc skierowana w

> kierunku przodu pojazdu

OK - to tego będę pilnował ok.gifzlosnik.gif

I tak przy okazji usłyszałem dzisiaj jeszcze jedną teorię - nie wiem, na ile prawdziwą hmm.gif Podobno zamiast wprasowywać tuleje w belkę, lepiej jest wbić je młotkiem (uderzając poprzez gruby i ciężki kawałek stali przyłożony do boku tulei) - ponoć zdarza się, że przy wciskaniu prasą gumowa część tulei może zostać uszkodzona spineyes.gif

Napisano
  • Autor

> Miałem to samo - kiedy pakowałem się w zakręty z większą niż normalną

> prędkością to było słychać takie ocieranie metaliczne

No właśnie ok.gif - ten metaliczny chrobot pojawia się najpierw (za pierwszym razem można to nawet przeoczyć), a potem belka zaczyna się tłuc, ale objaw jest dość charakterystyczny...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.