Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

diesel ciężko kręci

Featured Replies

Napisano

mam takie pytanie

czy w Waszych dieslach (głównie chodzi mi o X17DTL w astrze F) po nocy rozrusznik tak słabo kręci??

U mnie tak sie zawsze dzieje.Wymienilem tulejki w rozruszniku, aku jest w b.dobrym stanie, zrobilem dodatkową masę grubym kablem wprost do silnika i dalej tak jest

Jak juz zapali to potem jest w miare dobrze, ale pierwsze odpalenie to strasznie wolno kreci.

Gdzie moze byc przyczyna??

Pozdrawiam

Napisano

I owszem. Po chłodnej nocce czuć, że rozrusznik kręci nieco ospale. Szczerze mówiąc, to nie do końca wiem czym to jest spowodowane. Zeszłej zimy zmieniałem akumulator, no i okazało się, że na nowych 74Ah ma również nie tyle problem, co po prostu sytuacja się nie zmieniła. I teraz zastanawiam się, czy przy zbliżającej się wymianie oleju, nie zalać go półsyntetykiem, wtedy może okazałoby się, czy to przypadkiem nie jest wina minerała... Bo kable i styki są w jak największym porządku. Ale może ktoś jeżdżący dtl'em na półsyntetyku się wypowie, bo ja póki co nie mam porównania.

> mam takie pytanie

> czy w Waszych dieslach (głównie chodzi mi o X17DTL w astrze F) po

> nocy rozrusznik tak słabo kręci??

> U mnie tak sie zawsze dzieje.Wymienilem tulejki w rozruszniku, aku

> jest w b.dobrym stanie, zrobilem dodatkową masę grubym kablem

> wprost do silnika i dalej tak jest

> Jak juz zapali to potem jest w miare dobrze, ale pierwsze odpalenie

> to strasznie wolno kreci.

> Gdzie moze byc przyczyna??

> Pozdrawiam

Napisano

Miałem identycznie!Ostatnio nawet podczas odpalania(kręcenia rozrusznikiem)zapalała mi sie kontrolka od ABSu.Wtedy pomyślałem że to jakieś zwarcie i dlatego tak słabo zawsze kręcił.Napięcie było dobre ok 12,5V,lampka kontrolna na aku była zielona(czyli wszystko dobrze)Ale postanowiłem akumulator podładować i po tym zabiegu jak ręką odjąć!!!Już miesiąc nie ma problemów,a jest znacznie zimniej niż było i akumulator kręci idealnie.Pózniej wyczytałem w instrukcji akumulatora że lampka kontrolna pali się na zielono jak akum jest naładowany w 60%,ale przy takim naładowaniu prąd rozruchowy jest bardzo niski i kiepsko kręci.Rozpisałem się.Spróbuj go podładować i wtedy sprawdzisz,to nic nie kosztuje a wyeliminuje jedną niewiadomą.

Napisano

> mam takie pytanie

> czy w Waszych dieslach (głównie chodzi mi o X17DTL w astrze F) po

> nocy rozrusznik tak słabo kręci??

> U mnie tak sie zawsze dzieje.Wymienilem tulejki w rozruszniku, aku

> jest w b.dobrym stanie, zrobilem dodatkową masę grubym kablem

> wprost do silnika i dalej tak jest

> Jak juz zapali to potem jest w miare dobrze, ale pierwsze odpalenie

> to strasznie wolno kreci.

> Gdzie moze byc przyczyna??

> Pozdrawiam

Ja zmieniłem na półsyntetyk z mineralnego i różnicaq jest szalona smile.gif

Napisano

Wywołałeś kolego ogólnopolską kampanię wymiany oleju w dieslach na półsyntetyk zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

no tez myslalem o oleju ale brat leje ten sam lotos diesel do passata tdi z przebiegiem 350 000 i przy minus 25 po tygodniu stania na dworze auto pali na dotyk.wiec nie wiem czy to wina oleju choc pewnie ma to wplyw.

tylko czy w aucie z duzym przebiegiem, ktore caly czas jezdzilo na minerale, nie bedzie ten olej wyciekal ??

co do akumulatora to zaobserwowalem ze jesli laduje go przez noc to jak przychodze rano i go odlaczam to wtedy kreci dobrze.zatem upatrywal bym raczej jakiegos niedomagania w ukladdzie elektrycznym.

choc jest to dziwne zwazywszy na to ze nie tylko u mnie tak jest. smile.gif

Napisano

A jaki masz akumulator tzn. pojemność i prąd rozruchowy?

Może mały prąd i go rozładowujesz.Jedno pokręcenie rozrusznikiem pobiera tyle prądu że trzeba potem godzinę jezdzić!

Napisano

*ja wymieniłem aku (pomogło)

*potem prawie cały rozrusznik ponieważ stary już strasznie hałasował (bardzo pomogło)

*przewody zostały poprowadzone w grubym przewodzie co zapobiega przemaczaniu i ewent. zwarciu.

*kilka dni temu wyminiłem filterek

*no i od kilku dni daję mu lekko na gaz przy odpalaniu na zimnym silniku czego wcześniej nie robiłem (również szybciej zaskoczy)

*śiwece żarowe sprawdzone

*zawsze rano grzeję go 2 razy po 10-15 sek (lepiej go dobrze podgrzać niż rozrusznik ma rozładować aku)

*No i podstawa! Leję sprawdzone paliwo!

Napisano

> pobiera tyle prądu że trzeba potem godzinę jezdzić!

ze co???

swego czasu jak jeździłem meganką zostawiłem ją z właczonymi swiatłami- wracam po kilku godzinach no i widze, ze aq zupełnie wyładowany. no nic odpaliłem na pych i ładnie się udało. W każdym razie ujechałem koło 5-6 minut , się zapomniałem i wyłaczyłem silnik. Odrazu kwurzony na siebie, ale stwierdziłem ze spróbuję odpalic i o dziwo przez te kilka minutek aq naładowal się do tego stopnia, że kręcił rozrusznikiem całkiem przyzwoicie, praktycznie nie dało się rozpoznać, ze jeszcze niedawno aq był zupełnie rozładowany.

Napisano

> ze co???

> swego czasu jak jeździłem meganką zostawiłem ją z właczonymi

> swiatłami- wracam po kilku godzinach no i widze, ze aq zupełnie

> wyładowany. no nic odpaliłem na pych i ładnie się udało. W

> każdym razie ujechałem koło 5-6 minut , się zapomniałem i

> wyłaczyłem silnik. Odrazu kwurzony na siebie, ale stwierdziłem

> ze spróbuję odpalic i o dziwo przez te kilka minutek aq

> naładowal się do tego stopnia, że kręcił rozrusznikiem całkiem

> przyzwoicie, praktycznie nie dało się rozpoznać, ze jeszcze

> niedawno aq był zupełnie rozładowany.

Z tego co pamiętam w Megane miałeś silnik benzynowy,który nie potrzebuje tyle prądu do rozruchu co diesel.Chyba większy dwukrotnie prąd rozruchowy w dieslach nie wziął się z nikąd!Z drugiej strony naładowanie aku 70Ah,czy 80Ah nie trwa tyle co 45Ah czy 55Ah.

Napisano

> Z tego co pamiętam w Megane miałeś silnik benzynowy,który nie

> potrzebuje tyle prądu do rozruchu co diesel.Chyba większy

> dwukrotnie prąd rozruchowy w dieslach nie wziął się z nikąd!Z

> drugiej strony naładowanie aku 70Ah,czy 80Ah nie trwa tyle co

> 45Ah czy 55Ah.

z tymi argumentami się zgadzam, ale niech koelga nie pisze, ze jedno zakręcenie rozrusznikiem w dieselku trzeba potem ładowac przez godzinę jazdy.

Max to kilka minut na uzupełnienie zużytego przy normalnym odpalaniu pradu. w zimie, przy cięzkich warunkach może kilkanascie i nic więcej.

Jest tylko jedno założenie- sprawna instalacja elektryczna z altkiem na czele.

Napisano

Witam

Ja nie zuwazam takowego problemu... kreci slabiej kiedy jest Aku rozladowany jezdze na minerale Lotos 15W40. oczywiscie jak dlugo go trzymam i nie zaskakuje to inna sprawa ale rano przy 0st c nie zauwazam roznicy w kreceniu rozrusznika...

czolem

Oberon

Napisano

no własnie muszę chyba i ja podładować trochę aku bo zielone światełko widać ale nigdy nic nie wiadomo.

Napisano

> Ja zmieniłem na półsyntetyk z mineralnego i różnicaq jest szalona

A bieze ci silnik olej ?

czolem

Oberon

Napisano

Witam kolegów. Wpływ na pracę rozrusznika ma również czas potrzebny do odpalenia. W mojej astrze przy minusowej temperaturze 3-6 sekund. Miesiąc temu rozruch na zimnym silniku trwał od 6 do 12 sekund i rozrusznik pracował zdecydowanie słabiej. Przyczyną była słabsza 1 świeca żarowa. Nie muszę kolegom przypominać, że silnik X17DTL zapala się troche inaczej niż inne diesle (przy temp. poniżej 10 st. C przy rozruchu wciska się pedał gazu).

Napisano

W załączniku tabela,jak aku traci w procentach moc w zależności od temperaturu.A gbyby jeszcze doliczyć rozruch i nie duże odcinki przejazdu(takie jak moje 3km do pracy)to po miesiącu pada aku.W mądrych książkach podają,że przy normalnej temp.tj.ok 20 stopni i gdy silnik sprawny,to przy 1rozruchu rozładowanie wynosi 1%.

post-77397-14352475571428_thumb.jpg

Napisano

> Witam kolegów. Wpływ na pracę rozrusznika ma również czas potrzebny

> do odpalenia. W mojej astrze przy minusowej temperaturze 3-6

> sekund. Miesiąc temu rozruch na zimnym silniku trwał od 6 do 12

> sekund i rozrusznik pracował zdecydowanie słabiej. Przyczyną

> była słabsza 1 świeca żarowa. Nie muszę kolegom przypominać, że

> silnik X17DTL zapala się troche inaczej niż inne diesle (przy

> temp. poniżej 10 st. C przy rozruchu wciska się pedał gazu).

wciska tak ale chyba nie do podłogi, u mnie wystarczy tyle samo co przy ruszaniu z miejsca i jest ok.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.