Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ponownie węże od chłodnicy

Featured Replies

Napisano

Nie wiem czy mam się martwić ale gdy jeżdżę na trasie albo bez korków w mieście gdzie temperatura jest ok. 90 stopni (ciut poniżej pierwszej kreski - zegary 50l/110 i termostat chyba trochę puszcza) to węże nawet po dłuższej jeździe są miękkie ale gdy już są korki albo przycisnę trochę na trasie i temperatura wzrasta do ok. 95-100 stopni to węże robią sie dość twarde, że trudno je ścisnąć. Często tu na forum była mowa, że to może być UPG. Jutro wymieniam rozrząd wraz z termostatem i pewnie będzie trzymał wyższą temp to węże będą pewnie częściej twardnieć. Chcę się tylko utwierdzić, że gdyby to była wina UPG to węże twardniałyby chyba także na zimnym silniku? Dodam, że innych oznak nie ma tzn. płyn nie ubywa, majonezu nie ma, w zbiorniczku nie bombluje, stan oleju także się nie podnosi. Chcę mieć spokojną głowę.

pozdrawiam

Napisano

Moim zdaniem wszystkie objawy są normalne. Łącznie ze wskazaniami tempratury na Twoim wskaźniku.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Jak zwykle kolega Lelek potrafi uspokoić na duchu.

Pozdrowionka.

Napisano

> Jak zwykle kolega Lelek potrafi uspokoić na duchu.

Wcale nie chciałem Cię uspokajać tylko wyraziłem swoją opinię tongue.gifgrinser006.gif

Uzasadnię, bo rzeczywiście wygląda tak jakbym chciał Cię tylko pocieszyć zlosnik.gif

To, że masz wskazówkę w miejscu w którym masz to normalne przy wskaźniku 110* i Ty doskonale o tym wiesz, inaczej nie zaznaczałbyś, że własnie taki masz wink.gif

To, ze jest ciut poniżej tej kreski to jeszcze nic nie znaczy, bo jak sam wiesz to nie jest miernik tylko wskaźnik więc jego wskazania są obarczone pewnym błedem. Czujnik też ma jakąś tolerancję więc "normalne" wskazania to okolice pierwszej kreski.

Co do węży. To, ze przy temperaturze 100* węże robią się twardsze to też normalna fizyka: układ jest zamknięty, im wyższa temperatura tym bardziej zwiększa się objętość płynu w wyniku rozszerzalności temperaturowej. Skoro objętość chce się zwiększyć a nie ma gdzie to, konsekwencją jest wzrost ciśnienia. Co prawda roztwór glikolu pod ciśnieniem panującym w ZAMKNETYM układzie chłodzenia wrze w temperaturze 110* - 130* w zależności od stęzenia, ale parowanie zachodzi w każdej temeperaturze. Im wyższa temperatura tym większe parowanie. W związku z tym w układzie oprócz płynu znajduje się też pewna ilość pary wodnej i par glikolu. Im wyższa temperatura tym większa ilość par. Gaz jak wiadomo z podstawówki ma większość objętość niz ciecz z której powstał. W związku z tym powiększa się jeszcze bardziej objętość substancji (cieczy i gazu) w układzie chłodzenia. Wiemy już, że to spowoduje wzrost ciśnienia.

A co spowoduje wzrost ciśnienia? Ano to, że układ będzie starał się rozszerzyć. Blok i chłodnica nie majtki, nie rozciągną się. Jedyny słaby punkt to węże i to na nich ciśnienie wyładuje swoją złość - bedzie je rozciągać powodując ich twardnienie.

To ja tyle.... wink.gif

Pozdroofka

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.