Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Od niedawna pali jak smok

Featured Replies

Napisano

Witam

Od niedawna moja astra pali jak smok:/ Wczescniej paliła 10,5 l gazu na 100 km no a teraz kolo 13:/ Tankuje na Shellu w lodzi na pabianickiej wiec chyba dobra stacja i gaz nie lipny Co musze sprawdzić ? A moze jechać do gaziarza na usatawienie? Jakie macie propozycje?? Dodam że jakby delikatnie zrobil sie mulowaty:/

Napisano

Mi kiedyś nagle spalanie skoczyło z 10 na 15:

Przyczyna - pęknięta rurka miedziana tuż przy reduktorze, ciekły gaz się wydobywał podczas jazdy na LPG.

Objawy - w poblizu pęknięcia rurka zimna i pokryta szronem.

Naprawa - warsztat LPG, koszt 10 zł od ręki, założenie nowej nakrętki i tulejki uszczelniającej oraz sprawdzenie szczelności.

Ale u ciebie może być np. to, że jeździsz na zbyt bogatej mieszance, stąd zamulony silnik i wysokie spalanie, dobrze sprawdzić napięcie sondy lambda, czy oscyluje, może sonda pada pokazując na niskie napięcie, a instalka wzbogaca, dążąc do lambda=1... przyczyn moze być bardzo dużo: uszkodzenie lub rozszczelnienie parownika, zamarzanie parownika (zły obieg cieczy chłodzącej), filtr powietrza do wymiany, świece, przewody wys. napięcia.... uszkodzony lub niepodłączony silniczek krokowy.... pęknięty lub sparciały wąż doprowadzający lotny LPG do miksera... praktycznie prawie cała instalacja jest do sprawdzenia.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Świece i przewody i filtr powietrza wymieniałem latem wiec chyba oki:) z silniczniczkiem krokowym mialem problemy 3 miesiace temu wyczyscielem benzyna i po kilku dniach obroty byly tylko na 500 wiec odkrecilem spryskalem wd40 i jest oki. Obroty nie faluja. Wsadzilem spinke w zlacze diagnoastyczne i bledow mi nie wymrgalo:) Wiec musze sprawdzić lambde:)

Jak sprawdzic? na zimnym czy ciepłym silniku? Na benzynie i lpg? Na zapłonie czy zaplonym silniku? Jeden przewod miernika dalej na mase drugi wbijam w przewod i mierze?? Jaki jest czas pomiaru? <wiem ze bylo na forum o sprawdznieu sondy ale moze pojawily sie jakies nowe patenty cool.gif>

a parownik da sie samemu sprawdzić? Latem gazierz sprawdzal filterek gazu i mowil ze da sie jeszcze rok pojezdzic:)

Napisano

> z silniczniczkiem krokowym mialem problemy 3 miesiace temu

> wyczyscielem benzyna i po kilku dniach obroty byly tylko na 500

> wiec odkrecilem spryskalem wd40 i jest oki. Obroty nie faluja.

Miałem na myśli silniczek krokowy od LPG, tzw. attuator, czasem się zacina, może wtyczka nie styka...

> Wiec musze sprawdzić lambde:)

> Jak sprawdzic? na zimnym czy ciepłym silniku?

Na rozgrzanym!!!

> Na benzynie i lpg?

Na LPG, najlepiej podczas jazdy testerem diodowym, a nie woltomierzem cyfrowym

> Na zapłonie czy zaplonym silniku?

Na zapalonym przy wolnych obrotach i przy ok. 3000, a najlepiej jeszcze podczas jazdy.

> Jeden przewod miernika dalej na

> mase drugi wbijam w przewod i mierze??

Tak, ale lepszy od miernika tester diodowy - jest szybszy i pomiar jest ciągły (!). Miernik cyfrowy pokazuje odczyt z częstotliwością bliską częstotliwości oscylacji sondy, więc czasem pokazuje głupoty... Miernik wskazówkowy tez się nie nadaje - ma b. małą rezystancję wejściową i fałszuje wyniki.

> Jaki jest czas pomiaru?

Pomiar ciągły, powyżej 5 sekund, trzeba obserwować oscylacje: ich częstotliwość i amplitudę, tzn. skrajne wartości (od-do).

> a parownik da sie samemu sprawdzić?

Nieszczelności można sprawdzić pryskając specjalnym sprayem, np. firmy MOTIP. W razie braku, miejsca połączeń rurek i węży ewentualnie na uszczelkach parownika można posmarować mydłem w płynie i obserwować, czy nie wydobywają się bąbelki.

A uszkodzenie parownika... nie wiem, może rozebrać i obejrzeć stan membran...

PS. spuszczałeś olej z parownika? Taka plastykowa zakrętka w dolnej części...

Good luck!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.