Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zrodlo wilgoci + co to jest

Featured Replies

Napisano

z cyklu "co to jest" smile.gif

na zdjeciu nr 3 jest pewna gabka/silikon na ktora natknalem sie po zdjeciu przedniego nadkola. gabka ta byla mocno nasiaknieta woda i wycisnalem z niej minimum 0,2 l wody. nie zauwazylem za to w zwiazku z tym jakichs duzych ognisk rdzy. pytanie: czy tak powinno byc? czemu ona sluzy (gabka nie woda:) ) ?

na zdjeciu nr 4 jakis dzyndzelek wystajacy rowniez po sciagnieciu przedniego prawego(siedzac na miejscu kierowcy:P)nadkola. do czego to sluzy? jakis odwadniacz spod maski czy cuś?? przy tej koncoweczce byly resztki jakiegos polamanego plastiku(zaczepu chyba ) ale wyrzucilem

post-83582-14352475645321_thumb.jpg

Napisano

W twoim aucie kiedyś BYŁY spryskiwacze reflektorów!!!

Przynajmniej tak samo u mnie wyglądają końcówki wężyków.

Ale daję sobie dwie ręce uciąć że to BYŁY spryskiwacze.Mam identyczną gąbkę pod dwoma błotnikami.Pod tym od strony kierowcy jest nią otulony zbiornik spryskiwacza.

W załączniku jest zdjęcie miejsca gdzie może być u ciebie otwór.Oznaczone żółtą strzałką.

A jak stoisz przed otwartą komorą silnika,to jest jakiś otwór za kielichem zawieszenia po prawej stronie za zbiorniczkiem wyrównawczym???

post-77397-14352475648396_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

> W twoim aucie kiedyś BYŁY spryskiwacze reflektorów!!!

> Przynajmniej tak samo u mnie wyglądają końcówki wężyków.

> Ale daję sobie dwie ręce uciąć że to BYŁY spryskiwacze.Mam identyczną

> gąbkę pod dwoma błotnikami.Pod tym od strony kierowcy jest nią

> otulony zbiornik spryskiwacza.

> W załączniku jest zdjęcie miejsca gdzie może być u ciebie

> otwór.Oznaczone żółtą strzałką.

> A jak stoisz przed otwartą komorą silnika,to jest jakiś otwór za

> kielichem zawieszenia po prawej stronie za zbiorniczkiem

> wyrównawczym???

witaj,

jestes przekonany ze ten wezyk od tego spryskiwacza by byl? musze zbadac czy z drugiej strony tez wystepuje. poszukam tez pod maska jakiejs pompki do niego(wyczytalem w archiwum ze reflektory maja osobna pompke) tylko nie wiem gdzie jej szukac confused.gif

mam ten wlew (o czym pisalem w innym temacie) ale nie mam zadnych widocznych koncowek spryskiwacza reflektorow.

kolega Charly napisal ze czasem wtykaja wiecej czesci i niekoniecznie mam/mialem takie spryskiwacze.

moze przy dobrych wiatrach uda mi sie odtworzyc uklad choc z drugiej strony martwi mnie ze centralnie byla ubita i nic nie wiedzialem frown.gif

Napisano

Na 1000% były spryskiwacze!!!Co chodzi o pompkę i zbiornik,to powinien się znajdować pod lewym błotnikiem(czyli po stronie kierowcy)Jest dość duży ok.5litrów nie sposób go przegapić jeśli ściągasz błotnik,lub nadkole.Oczywiście o ile jest.

Na moje oko musiała dostać asterka (może nawet niewiele)po stronie kierowcy,rozwaliło zbiornik i atrapę przednią i ktoś już tego nie zakładał.A dla pocieszenia,tylko 1 na 10 aut nie było nigdy bite.Pewnie zaraz zasypią mnie koledzy odpowiedziami typu:MOJA NIE. yikes.gifale tak naprawdę nikt nie wie czym jezdzi.A z drugiej strony montaż spryskiwaczy będzie u ciebie łatwiejszy,bo masz instalację,tylko elementy trudno dostać.

Napisano

Acha jeszcze jedno.Ten lejek z napisem waser można odkręcić i wtedy zobaczysz czy wystaję z tego otworu kawałek gwontu zbiorniczka.A może ty masz wszystko,tylko końcówek spryskiwaczy ci brakuje?Włącz światła i naciskaj pulsacyjnie spryskiwacz szyby przedniej i słuchaj czy coś po stronie tego lejka nie buczy.Tylko włącz swiatła,bo spryskiwacz działa tylko na światłach!

Napisano

> kolega Charly napisal ze czasem wtykaja wiecej czesci

To nie PRL-wskie zaklady zeby montowały co popadnie. Zakłady ograniczają koszty jak sie tylko da wiec malo prawdopodobne zeby ktos wlozyl prawie cala instalacje a zapomnial o końcówkach.

Napisano

> To nie PRL-wskie zaklady zeby montowały co popadnie. Zakłady

> ograniczają koszty jak sie tylko da wiec malo prawdopodobne zeby

> ktos wlozyl prawie cala instalacje a zapomnial o końcówkach.

no nie przesadzaj, to powiedz dlaczego w astrze G z silnikiem diesla (ostanio kolega montowal), wystarczylo zamontowac specjalna manetke przystosowana do sterowania tempomatem, aby wszystko gralo? bo jakis komp itd juz bylo w standardzie, czyli jakies 90% czesci potrzebnych do dzialania tego systemu

Napisano

> no nie przesadzaj, to powiedz dlaczego w astrze G z silnikiem diesla

> (ostanio kolega montowal), wystarczylo zamontowac specjalna

> manetke przystosowana do sterowania tempomatem, aby wszystko

> gralo? bo jakis komp itd juz bylo w standardzie, czyli jakies

> 90% czesci potrzebnych do dzialania tego systemu

no pewnie dlatego, zeby ograniczyc wlasnie koszta. robia jedna wersje dla wszytskiego i blokuja potem opcje w zaleznosci od standardu.

Napisano
  • Autor

> Acha jeszcze jedno.Ten lejek z napisem waser można odkręcić i wtedy

> zobaczysz czy wystaję z tego otworu kawałek gwontu zbiorniczka.A

> może ty masz wszystko,tylko końcówek spryskiwaczy ci

> brakuje?Włącz światła i naciskaj pulsacyjnie spryskiwacz szyby

> przedniej i słuchaj czy coś po stronie tego lejka nie

> buczy.Tylko włącz swiatła,bo spryskiwacz działa tylko na

> światłach!

chyba ma kolega racje. na podstawie testu Macajewa wystajacej rurki oraz sprawdzenia zapachu cieczy sie zeń wydobywajacej wnioskuje ze to plyn spryskiwaczy. daj boze pogode jutro to zdejme nadkole, poszukam drugiego wezyka i pompke przetestuje jesli jest.

dam znac jak poszlo:)

Napisano
  • Autor

> Acha jeszcze jedno.Ten lejek z napisem waser można odkręcić i wtedy

> zobaczysz czy wystaję z tego otworu kawałek gwontu zbiorniczka.A

> może ty masz wszystko,tylko końcówek spryskiwaczy ci

> brakuje?Włącz światła i naciskaj pulsacyjnie spryskiwacz szyby

> przedniej i słuchaj czy coś po stronie tego lejka nie

> buczy.Tylko włącz swiatła,bo spryskiwacz działa tylko na

> światłach!

sprawdzilem, wlew jest, zbiornik jest ale nic nie buczy frown.gif

czy do spryskiwaczy reflektorow powinien byc jakis przekaznik w skrzynce pod maska? bo obecnie mam tam chyba 2puste miejsca.

Napisano

Ale jest możliwość że autko miało wymieniony przedni zderzak, dla tego masz wszystko oprócz spryskiwaczy, jutro zrobię foto i podeślę jak to wygląda ok.gif

Napisano

> sprawdzilem, wlew jest, zbiornik jest ale nic nie buczy

> czy do spryskiwaczy reflektorow powinien byc jakis przekaznik w

> skrzynce pod maska? bo obecnie mam tam chyba 2puste miejsca.

Tak powinien być w skrzynce na ścianie czołowej tzn.obok zbiorniczka wyrównawczego.Powinny być tam dwa przekazniki i dwa bezpieczniki.Bezpiecznik od spryskiwaczy jest 30-to amperowy.Drugi bezpiecznik jest od sygnału dzwiękowego.Jak jutro będę miał czas to zrobię fotki mojej skrzynki i ewentualnie fotkę i nr przekaznika.

Napisano
  • Autor

> Ale jest możliwość że autko miało wymieniony przedni zderzak, dla

> tego masz wszystko oprócz spryskiwaczy, jutro zrobię foto i

> podeślę jak to wygląda

dzieki Panowie czekam z niecierpliwoscia. sam takze wrzuce jutro zdjecie moich przekaznikow.

maro: tak wlasnie na 90% bylo ze ktos atrape wymienil na tansza. skutek uderzenia jest malo widoczny ale jest, pokaze na zdjeciu jutro. pocieszam sie tym ze mechanik ogladal od spodu asterixa i nie mial zastrzezen choc pewnie tylko jakies zaawansowane badanie geometrii wskazaloby czy uderzenie bylo mocne.

Napisano

Jak już pisałem w innym wątku ok.80% aut używanych 10-cio letnich było mniej,lub więcej cmokniętych wink.gifJeżeli auto dobrze się prowadzi i nie tnie opon,to lepiej nie wnikać w jego przeszłość zlosnik.gifSzkoda nerwów smirk.gif

Napisano

Zdjęcia zrobione,ale mam troche inaczej w tej skrzynce niż w książce podają!

link do zdjęć:klik

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Zdjęcia zrobione,ale mam troche inaczej w tej skrzynce niż w książce

> podają!

> link do zdjęć:klik

dzieki za pomoc danek and all, mam podobnie!:)

ze wzgledu na pogode troche czasu minelo ale dzisiaj zabralem sie wreszcie do roboty i zdjalem nadkole lewe przednie. znalazlem tam zbiorniczek, pompke i drugi wezyk.

po zalaniu 0,5l plynu, wlaczeniu swiatel i spryskiwaniu przedniej szyby dzialala takze pompka od reflektorow i wszystko na chodnik wypryskala:)

wniosek: mam sprawna instalacje spryskiwacza reflektorow.

teraz wystarczy mi dokupic dysze i podlaczyc. problem w tym ze nie moge tego znalezc w aledrogo:(

musze kupic cala atrape grilla z dyszami czy moze same dysze da sie kupic (z ich przymocowaniem do atrapy nie powinno byc problemu, a koszt powinien byc nizszy)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.