Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra II kombi piasta tył

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie. Ile może kosztować tylna lewa piasta do Astry II kombi z 1998 r., z ABS. Muszę wymienić. Czy można kupić używaną piastę i założyć, czy lepiej nową. Ale koszty? Proszę o podpowiedzi. Pozdrawiam palacz.gif

Napisano

Zgadza się, 400zł - niedawno wymianiałem.

Napisano

Koszt samej piasty to od 285 zł KLIK do 320 zł KLIK . Co do roboty ja mam zamiar sam ją wymienić.

Napisano

A ja mam pytanie czy mozliwa jest wymiana samego lozyska w tylniej piascie ?

Napisano

> A ja mam pytanie czy mozliwa jest wymiana samego lozyska w tylniej

> piascie ?

Wg moich informacji piasta jest nierozbieralna lub jak kto woli nienaprawialna.

Napisano

> Wg moich informacji piasta jest nierozbieralna lub jak kto woli

> nienaprawialna.

Jest to conajmniej dziwne bo jak powszechnie wiadomo lozyska sa produkowane jako samodzielne elementy i pozniej sluza jako np skladowe piasty.Nie mialem jeszcze w rece tylnej piasty od Opelka ale biorac pod uwage prawa fizyki to lozysko musilo byc jakos zamontowane na piascie i dlatego mysle ze jest mozliwa jego wymiana byc moze niezbedny do tego jest palnik niestety coraz mniej jest fachowcow ktorzy sprawnie sie nim posluguja hehe.gif

Napisano

Też mam ten problem, niestety nie ma możliwości wymiany jedynie łożyska trzeba wymienić całą piastę a jak widać wyżej to daje po kieszeni.

Można jedynie pochylić czoła dla konstruktorów pana Adama O. masakra tym bradziej jak się porówna (cenowo) podobną wymianę w innych samochodach z tej samej półki.

Tak czy inaczej ja jeszcze nie uskrobałem kasy na nowe piasty, na szczęście mogę to przełożyć bo łożyska nie dają się we znaki. No może czasem przy dużym obciążeniu jadąc autostradą dobiega mnie alarmujący szum.

Ale że tak powiem mam inne priorytety frown.gif.

Napisano

> Jest to conajmniej dziwne bo jak powszechnie wiadomo lozyska sa

> produkowane jako samodzielne elementy i pozniej sluza jako np

> skladowe piasty.Nie mialem jeszcze w rece tylnej piasty od

> Opelka ale biorac pod uwage prawa fizyki to lozysko musilo byc

> jakos zamontowane na piascie i dlatego mysle ze jest mozliwa

> jego wymiana byc moze niezbedny do tego jest palnik niestety

> coraz mniej jest fachowcow ktorzy sprawnie sie nim posluguja

Palnik + nowe lozysko -> pogratulowac pomyslu...

Zarowno przednia jak i tylna piasta jest nierozbieralna (piasta+lozysko+czujnik ABS w przodzie, piasta zewnetrzna+czujnik ABS+lozysko+piasta wewnetrzna w tyle).

Napisano

a co sie dzieje, że pomysł wymiany ?

Napisano
  • Autor

Miałem w czerwcu asterką małe bum. Dostała lewa strona. Z przodu już w lecie wymieniłem. Piasta z tyłu szumi i to dosyć dziwnie bo do tego dochodzi rytmiczny dzwięk dudnienia. Myślałem, że to opona,przełożyłem i dalej to samo. Muszę wymienić bo z taką piastą nie pojadę nigdzie dalej. Pozdrawiam

Ps. Piasta zamówiona-340 pl. z wymianą 360 pl.

Napisano

> Palnik + nowe lozysko -Zarowno przednia jak i tylna piasta jest

> nierozbieralna (piasta+lozysko+czujnik ABS w przodzie, piasta

> zewnetrzna+czujnik ABS+lozysko+piasta wewnetrzna w tyle).

Tak jak pisalem wczesniej nie jestem znawca zawieszenia Astry(wczesniej ujezdrzalem Golfa i Passata) niemniej wydaje mi sie ze informacja jakoby przednia piasta byla nie rozbieralna chyba mija sie z prawda poniewarz do przedniej piasty bez problemu mozna dostac same lozyska ktore jak zauwazylem montuje sie nie na piascie ale wprasowujac w mcpersona dokladnie tak jak we wszystkich VW oraz Audi.Co sie tyczy uzycia palnika mialem na mysli demontarz lozyska bo czasami jest ono tak zapieczone ze tylko dzieki podgrzaniu(rozszezeniu) udaje sie wyprasowac je. Odnosnie tylnego lozyska to nie wiem narazie na czym mialby polegac problem z jego wymiana skoro zostalo zamontowane na piascie to myslac logicznie te czynnosc mozna wykonac w odwrotnej kolejnosci hyba ze jest cos takiego co wyklucza to. Jezeli ktos cos wie na ten temat to prosze podzielic sie ta wiedza.Pozdrawiam.I jeszce jedno moje pytanie dotyczy Astry I.

Napisano

> Odnosnie tylnego lozyska to nie wiem narazie na czym mialby

> polegac problem z jego wymiana skoro zostalo zamontowane na

> piascie to myslac logicznie te czynnosc mozna wykonac w

> odwrotnej kolejnosci hyba ze jest cos takiego co wyklucza to.

Jeżeli jest to normalne łożysko (pierścień wewnętrzny + pierścień zewnętrzny + elementy toczne) to twoje rozważania trzymają się kupy. Co dało się zmontować, to da się i rozmontować. Nie chcę narazić się znawcom tematu. Coś mi kołacze po głowie, że któryś z pierścieni tego "łożyska" jest jednocześnie obudową piasty (albo coś podobnego). Jeżeli to bzdura, to nie krzyczeć na mnie.

Napisano

> Jeżeli jest to normalne łożysko (pierścień wewnętrzny + pierścień

> zewnętrzny + elementy toczne) to twoje rozważania trzymają się

> kupy.

w tylnej piaście jest łożysko rzędowe takie jak z przodu. W VW i Audi faktycznie były łożyska stożkowe i wymienić je można było pod domem na kolanie. Robiłem to niejednokrotnie wielu znajomym. Jedynie wciśnięcie nowej bieżni w bęben dobrze było zrobić dokładnie na stabilnym podłożu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.