Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Porada-odpalanie

Featured Replies

Napisano

Witam. Podziele sie moimi przeżyciami na temat odpalania silnika w mojej bravce 1,6. Otóż od pewnego dłuższego czasu walczyłem z dopalaniem zimnego silnika po dłuższym postoju (co najmnij 6-8 godzin). Wymieniłem świece, przewody wysokiego napięcia, filtry, zastosowałem środek do czyszczenia wtrysków wyczyściłem przepustnice i silnik krokowy i nic. Wóż nie chciał odpalać za pierwszym razem. Łapał za 2-3 kręceniem rozrusznikiem i miał problemy przez chwile z wkreceniem sie na obroty. Później było miodzio jak tylko załapał. Zabrakło mi pomysłów i postanowiłem oddać go do mechanika. Tam sprawdzili na kompie czy nie ma błędów, ciśnienie paliwa itd. Szef zakładu postawił na uszkodzony czujnik zasysanego powietrza. Kupiłem używkę i o dziwo było całkiem nieźle, ale tylko przez kilka odpalań. Później sie okazało że był to zbieg okoliczności. Ręce mi opadały. Postanowiłem od początku sam sie zabrać do tego i przejżeć w pierwszej kolejności układ zasilania. Po 1 godz. pracy udało mi sie z bólem wyciągnąć pompę paliwa ze zbiornika. Jest ona trochę dziwna , samochód był robiony na Niemcy i nie było rysunku ani opisu "u Zembowicza". W pierwszej kolejności rzuciła mi się w oczy mała uszczeleczka która nie była na miejscu na którym być powinna a mianowicie na rurce a rurka w otworku. Była jakaś pozaginana itp. W odstojniku była benzyna ale strasznie brudna. Zaworek od wewnątrz pompy był brudny i zaszlamiony.Wyczściłem wszystko , zmontowałem i chodzi wozik jak pszczółeczka.Także jeśli będzie ktoś miał problemy z odpalaniem po dłuższym postoju to niech zacznie od sprawdzenia, wyczyszczenia pompy paliwowej i nie wydaje niepotrzebnie pieniądze na części i mechaników. Pozdrawiam

Napisano

teraz zaraz kazdy z kacika ze slabym aku albo walnietym lozyskiem w rozruszniku bedzie zaczynal od czyszczenia pompki paliwa zlosnik.gif

Napisano

Nie rozumiem po co te glupie komentarze. Kolega podzielil sie swoimi spostrzezeniami i pewnie komus beda one przydatne.

Napisano

rozrywka panie rozrywka w tych ciezkich czasach kiedy sie zostalo posiadaczem maryski zlosnik.gif teraz to tylko rozrywka trzyma mnie w kupie zlosnik.gif

Napisano

> rozrywka panie rozrywka w tych ciezkich czasach kiedy sie zostalo

> posiadaczem maryski teraz to tylko rozrywka trzyma mnie w kupie

jak padaka to sprzedaj i po kłopocie

Napisano

taka swinia nie jestem zeby kogos w maliny puszczac !!!

Napisano

> taka swinia nie jestem zeby kogos w maliny puszczac !!!

o lol zeby.GIF jak by kazdy taki byl smile.gif nie trzeba by bylo wtedy patrzec na to co sie bierze zeby.GIF niestety czasy sa inne zeby.GIF

pozdro 20.GIF

Napisano

Więc ja też będę się dzielił. Był uszkodzony regulator ciśnienia paliwa. Objawy - trzeba trochę pokrecić po dłuższym postoju, falowanie obrotów. Uszkodzenie polegało na tym, że przepuszczał paliwo na zewnątrz, tak trochę się sączyło. Do czasu zdobycia sprawnego zostało przerwane połączenie między regulatorem a kolektorem i falowania już nie było ale zaślepienie króćca od strony regulatora nie specjalnie powiodło sie i po dłuższym postoju spadało ciśnienie w układzie-listwie. Efekt - nie pali od pierwszego, a rada na to, włączyć zapłon na kilka, kilkanaście sekund aby dopompowała paliwa i dopiero palić. Aha, falowanie brało się z tego że oprócz gazu dostawał odrobię benzynki i durniał krokowy przy współpracy z sondą

Napisano

> Więc ja też będę się dzielił. Był uszkodzony regulator ciśnienia

> paliwa. Objawy - trzeba trochę pokrecić po dłuższym postoju,

> falowanie obrotów. Uszkodzenie polegało na tym, że przepuszczał

> paliwo na zewnątrz, tak trochę się sączyło. Do czasu zdobycia

> sprawnego zostało przerwane połączenie między regulatorem a

> kolektorem i falowania już nie było ale zaślepienie króćca od

> strony regulatora nie specjalnie powiodło sie i po dłuższym

> postoju spadało ciśnienie w układzie-listwie. Efekt - nie pali

> od pierwszego, a rada na to, włączyć zapłon na kilka,

> kilkanaście sekund aby dopompowała paliwa i dopiero palić. Aha,

> falowanie brało się z tego że oprócz gazu dostawał odrobię

> benzynki i durniał krokowy przy współpracy z sondą

Dokładnie to samo stało się u mnie. Dzisiaj zakupiłem za 90 pln nowy regulator, wymieniłem i wszystko wróciło do normy. W ASO za regulator wołają 550 pln.

Napisano

> Dokładnie to samo stało się u mnie. Dzisiaj zakupiłem za 90 pln nowy

> regulator, wymieniłem i wszystko wróciło do normy. W ASO za

> regulator wołają 550 pln.

Ja nie potrafiłem znależć nowego ale kolega z forum sprzedawał używany na allegro i wyszedł mi za 10% ceny nowego w serwisie po upustach. Wymiana to bajka.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.