Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Regulacja zaworów a może coś innego?

Featured Replies

Napisano

Witam.

To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich. Długo szukałem informacji na interesujący mnie temat ale nic nie mogę znaleźć. Za to przeczytałem wiele interesujących porad na temat Uno :-).

Ale do rzeczy. Niestety to jest dłuższa historia.

Mój unochod palił około 7,5 l/100km gazu. W lecie musiałem zrobić porządek z zapłonem bo padł moduł a przy okazji wymontowałem całość, wyczyściłem i złożyłem. Silnik nabrał wigoru a spalanie spadło do 6,5 l/100km gazu! Silnik nabrał też innego, przyjemniejszego brzmienia. Niestety od jakiegoś czasu spalanie (jeszcze jak było ciepło) wzrasta a silnik dziwnie dzwoni przy przyspieszaniu. Poziom oleju jest OK. Czy w silnikach FIRE trzeba okresowo regulować luz zaworów? Przecież są hydrauliczne. W książce o Uno znalazłem jedynie informacje o tym jak sprawdzić luz zaworów. A może to ja jestem przewrażliwiony i przesadzam. Najbardziej mnie martwi, ze samochód teraz raz pali prawie 8l a raz 7l/100.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Napisano

> Witam.

> To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich. Długo

> szukałem informacji na interesujący mnie temat ale nic nie mogę

> znaleźć. Za to przeczytałem wiele interesujących porad na temat

> Uno :-).

> Ale do rzeczy. Niestety to jest dłuższa historia.

> Mój unochod palił około 7,5 l/100km gazu. W lecie musiałem zrobić

> porządek z zapłonem bo padł moduł a przy okazji wymontowałem

> całość, wyczyściłem i złożyłem. Silnik nabrał wigoru a spalanie

> spadło do 6,5 l/100km gazu! Silnik nabrał też innego,

> przyjemniejszego brzmienia. Niestety od jakiegoś czasu spalanie

> (jeszcze jak było ciepło) wzrasta a silnik dziwnie dzwoni przy

> przyspieszaniu. Poziom oleju jest OK. Czy w silnikach FIRE

> trzeba okresowo regulować luz zaworów? Przecież są hydrauliczne.

> W książce o Uno znalazłem jedynie informacje o tym jak sprawdzić

> luz zaworów. A może to ja jestem przewrażliwiony i przesadzam.

> Najbardziej mnie martwi, ze samochód teraz raz pali prawie 8l a

> raz 7l/100.

> Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Witaj. Zaworki trzeba rególować. W fire mamy regulację płytkową a nie hydrauliczną. A co ile to nie wiem bo nie raczyli napisać w książce.

Regulacja nie jest droga. Ja płaciłem 30 zł. I jeszcze jedno jak ci zaśpiewają dużo więcej i powiedzą, że to dlatego, że trzeba wałek rozrządu ściągnąc to poszukaj innego warsztatu. Trzeba mieć taki przyrząd i ustawiasz bez ściągania wałka.

Napisano

Witam serdecznie smile.gif

No tak jak napisał Jaro w fire nie ma hyraulicznych zaworków

ale pewny jesteś że ci dzwonią zaworki? zobacz na postoju na jałowym biegu otwórz maskę przegazuj go i słuchaj czy to napewno z bloku silnika ?

A co do tego spalania to wszystko zalezy jak mu cisniesz drive.gif i gdzie jeździsz

Według mnie 8 litrów gazu to nie jest dużo mi pali 7,5 paliwa 270751858-jezyk.gif a ostatnio palił coś koło 9,0 bo mu się coś pomieszało głodomorkowi

Napisano
  • Autor

> No tak jak napisał Jaro w fire nie ma hyraulicznych zaworków

> ale pewny jesteś że ci dzwonią zaworki? zobacz na postoju na

> jałowym biegu otwórz maskę przegazuj go i słuchaj czy to

> napewno z bloku silnika ?

Kurcze no to mnie zaskoczyliście. Wszyscy mi mówili, że są zawory hydrauliczne. Mam przejechane 130kkm i chyba nie były regulowane. Jakieś dwa miesiące temu wymieniałem uszczelkę pod pokrywą zaworów, popatrzyłem że wygląda to wszystko inaczej niż w maluszku i nic nie robiłem. Kurcze to jeżeli będę musiał regulować zaworki to znowu będzie trzeba kupić uszczelkę.

Czy dzwoni w bloku? Problem w tym, że słychać to gdy jadę, gdy silnik jest obciążony. Na luzie praktycznie nie ma tego efektu. Aha, nie chodzi też o jazdę na czwórce pod górę :-).

> A co do tego spalania to wszystko zalezy jak mu cisniesz i gdzie

> jeździsz Według mnie 8 litrów gazu to nie jest dużo mi pali 7,5

Wiem, że to nie jest aż tak dużo ale gdy palił 6,5 to byłem bardzo szczęśliwy (cykl mieszany) i chciałoby się mieć w zimie tak koło 7.

Tak jeszcze zapytam. A czy możliwe, że coś jest z gaźnikiem? Bo też chyba nic z nim nie było robione, przynajmniej od 50kkm (wcześniej inny właściciel). Przez jakiś czas miałem problem z wolnymi obrotami (nie zapłon, sprawdziłem wszystko, elektrykę i ufo) ale teraz jest niby OK.

Napisano

Niestety, ten typ tak ma, w slangu TTKM.

Spalanie 7,5 nie jest tragicznie duże, a przyczyn jak wiemy, może być sporo.

Regulacja zaworów normalnie to pestka, jednak nie w uno Fire i podobnych, gdzie wałek rozrządu tkwi w głowicy, a regulacja polega na pomiarze luzu, wyjeciu i pomiarze grubości płytek regulacyjnych, obliczeniu, o ile trzeba zmienić wielkość luzu, a stad wyliczeniu grubości płytek. Szkopuł w tym, że płytek jest 8, każda grubość (co 0,05mm) ma inny numer katalogowy, wymaga zatem dobrania, zamówienia itp. 8 różnych numerów płytek. Jeżeli zdecydujemy sie jeszcze skorygować luzik po montażu i pomiarach na któryms popychaczu np. o 0,05 mm, cyrk trwa od nowa. W mniejszych miastach brak serwisów fiata, a nawet autosklepy unikają zabawy z zamawianiem płytek w pełnych lub żądanych wymiarach, o mizernych cenach. Tak to fiat sobie wymyślił, aby serwisy miały pełne ręce roboty. TTKM. k...

U mnie po 80 tkm spokojnej jazdy wymiany wymaga wałek rozrządu (jedna krzywka zdarta o ok. 3,5 mm (na wiosnę), pozostałe po ok. 0,7mm. Sęk w tym, że do silnika typu 146C7.000 (by brasilia) ASO Fiat nie ma wałków rozrządu i proponuje szukać np. na szrotach (!)

Dlatego nie sprawdzam nawet, ile pożerałby noPb, a bierze aktualnie średnio 12l gazu + 1 l benzyny.

Ale grunt to się nie przejmować tym rzęchem i zbierać kaske na nowy, raczej marki nounoclip.

Napisano

> Kurcze no to mnie zaskoczyliście. Wszyscy mi mówili, że są zawory

> hydrauliczne. Mam przejechane 130kkm i chyba nie były

> regulowane. Jakieś dwa miesiące temu wymieniałem uszczelkę pod

> pokrywą zaworów, popatrzyłem że wygląda to wszystko inaczej niż

> w maluszku i nic nie robiłem. Kurcze to jeżeli będę musiał

> regulować zaworki to znowu będzie trzeba kupić uszczelkę.

> Czy dzwoni w bloku? Problem w tym, że słychać to gdy jadę, gdy silnik

> jest obciążony. Na luzie praktycznie nie ma tego efektu. Aha,

> nie chodzi też o jazdę na czwórce pod górę :-).

> Wiem, że to nie jest aż tak dużo ale gdy palił 6,5 to byłem bardzo

> szczęśliwy (cykl mieszany) i chciałoby się mieć w zimie tak koło

> 7.

> Tak jeszcze zapytam. A czy możliwe, że coś jest z gaźnikiem? Bo też

> chyba nic z nim nie było robione, przynajmniej od 50kkm

> (wcześniej inny właściciel). Przez jakiś czas miałem problem z

> wolnymi obrotami (nie zapłon, sprawdziłem wszystko, elektrykę i

> ufo) ale teraz jest niby OK.

To nie zawory Ci dzwonią,tylko pierścienie tłokowe.Częsta przypadłość po zatankowaniu słabej jakości paliwa.Zmień stację,bo taka jazda z grzechotką przy obciążeniu silnika zakończy się popękaniem pierścieni.

Napisano

> Witam.

> To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich. Długo

> szukałem informacji na interesujący mnie temat ale nic nie mogę

> znaleźć. Za to przeczytałem wiele interesujących porad na temat

> Uno :-).

> Ale do rzeczy. Niestety to jest dłuższa historia.

> Mój unochod palił około 7,5 l/100km gazu. W lecie musiałem zrobić

> porządek z zapłonem bo padł moduł a przy okazji wymontowałem

> całość, wyczyściłem i złożyłem. Silnik nabrał wigoru a spalanie

> spadło do 6,5 l/100km gazu! Silnik nabrał też innego,

> przyjemniejszego brzmienia. Niestety od jakiegoś czasu spalanie

> (jeszcze jak było ciepło) wzrasta a silnik dziwnie dzwoni przy

> przyspieszaniu. Poziom oleju jest OK. Czy w silnikach FIRE

> trzeba okresowo regulować luz zaworów? Przecież są hydrauliczne.

> W książce o Uno znalazłem jedynie informacje o tym jak sprawdzić

> luz zaworów. A może to ja jestem przewrażliwiony i przesadzam.

> Najbardziej mnie martwi, ze samochód teraz raz pali prawie 8l a

> raz 7l/100.

> Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Witaj!

Zawory mogą wymagać regulacji, niestety jak koledzy wspomnieli trzeba je regulowac czasem, instrukcja zaleca regulację co 30kkm, co dla mnie trochę na wyrost. U mnie po 70kkm wszystkie zawory miały luz w normie, ale teraz bedę już regulować.

Da się samemu, jednak najlepiej mieć na to parę dni - bo nie zawsze można dostac płytki od razu

Napisano

> Witam.

> To mój pierwszy post na tym forum więc witam wszystkich.

Witam 20.GIF

Napisano
  • Autor

> Da się samemu, jednak najlepiej mieć na to parę dni - bo nie

> zawsze można dostac płytki od razu

Przeczytałem opis regulacji w książce wydawnictwa AUTO i nie wygląda to na zbyt skomplikowaną operacje. Tylko problem z tymi płytkami, dużo ich jest i nie sposób to załatwić w jeden dzień :-/. ASO chce 60 PLN za regulację + 12 PLN za jedną płytkę i 20 za uszczelkę.

Macie może jakieś dobre rady na co przy okazji tej roboty jeszcze zwrócić uwagę żeby znowu nie wymieniać za miesiąc uszczelki pod pokrywą zaworów? Martwi mnie to, że przy obciążeniu dzwonienie się nasila. Na luzie też jednak słychać ale raczej stukanie. Paliwo jest OK, ciągle tankuję w jednym miejscu.

Strasznie przydałaby się książka w której by było napisane jakie objawy daje uszkodzenie danej części.

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.