Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o sworzeń łącznika skrzyni biegów.

Featured Replies

Napisano

Witam!!

Zamierzam wymienić "sławny" sworzeń przy wybieraku skrzyni biegów. Kupiłem nowy i są tam sprężynki wraz z zatrzaskiem na końcu tulei.

Moje pytanie natomiast dotyczy wyjęcia starego: czy jest jakiś sposób na zwolnienie sprężynki i bezbolesne wyjęcie tulei?

Nie lubię używać siły przy takich operacjach bo można coś nieodwracalnie uszkodzić i banalną wymianę sworznia przekształcić w kapitalny remont skrzyni biegów wink.gif

PS. Czy w waszych samochodach okolice wybieraka są także ubabrane olejem?

Napisano

Na końcu sworznia wystaje sprężynka zagięta pod kątem 90*. Oblukaj nowy to zobaczysz. Trzeba ją ścisnąć i wyciągnąć sworzeń.

Potem włożyć nowy, sam się zatrzaśnie.

To że skrzynia się poci przy wybieraku to standard.

Można spróbować wymienić usczelniacz, ale wątpię, że to pomoże na długo wink.gif

Napisano

> Witam!!

> Zamierzam wymienić "sławny" sworzeń przy wybieraku skrzyni biegów.

> Kupiłem nowy i są tam sprężynki wraz z zatrzaskiem na końcu

> tulei.

> Moje pytanie natomiast dotyczy wyjęcia starego: czy jest jakiś sposób

> na zwolnienie sprężynki i bezbolesne wyjęcie tulei?

Nie bradzo rozumiem w czym problem, naciskasz "sprzynke" i wysuwasz swozen (ja uzylem kombinerek)

> PS. Czy w waszych samochodach okolice wybieraka są także ubabrane

> olejem?

Tak, ja jeszcze nie widzialem opla ktory by mial suchutka skrzynie (z tych lat co astry F oczywiscie), nie jest to problem. Mozna sprobowac wymienic uszczelke po obudowa wybieraka (ktos nawet opisywal jak to zrobic) ale nie wiem czy to cos da. W kazdym razie wiekszosc ludzi sie tym nie przejmuje i nic sie nie dzieje. (a poziom oleju w skrzyni raz na rok wypadalo by i tak sprawdzic)

Napisano
  • Autor

> Nie bradzo rozumiem w czym problem, naciskasz "sprzynke" i wysuwasz

> swozen (ja uzylem kombinerek)

Rzecz w tym, że ja nie widzę tam żadnej sprężynki - jest jedynie kołnierz sworznia. W nowym jest sprężynka, zaś w starym nie widzę, ale może po wyczyszczeniu ją zobaczę yikes.gif

Poprostu mam ścisnąć tuleję i wyjąć ?

Napisano

> Rzecz w tym, że ja nie widzę tam żadnej sprężynki - jest jedynie

> kołnierz sworznia. W nowym jest sprężynka, zaś w starym nie

> widzę, ale może po wyczyszczeniu ją zobaczę

> Poprostu mam ścisnąć tuleję i wyjąć ?

no dokładnie, ścisnąć. Złap od dołu ściśnij, lekko wypchnij do góry, dalej złapiesz palcami i wysuniesz

Napisano
  • Autor

Wielkie dzięki za podpowiedzi.

Po prostu się starzeję i robię się z wiekiem coraz ostrożniejszy hehe.gif

Napisano

> Wielkie dzięki za podpowiedzi.

> Po prostu się starzeję i robię się z wiekiem coraz ostrożniejszy

no chyba zlosnik.gif

spoko lepiej spytać 3 razy i mieć pewność ok.gif

Napisano

Zalozylem bardzo podobny temat jakies 2 godziny wczesniej, ale jakos nikt mi w nim nie odpowiedzial, wiec go usunalem i pisze tutaj.

Mam pompe ABSu przez co bardzo ograniczony jest dostep do tego sworznia. Dzisiaj sie z nim mordowalem dosyc dlugo, ale nie ma tam zadnej sprezynki od spodu. Nie ma czego sciskac. Wchodzi mi tam tylko jedna reka. Wkurza mnie to, bo nie potrafie sobie z tym poradzic, a tydzien temu dalem rade zmienic pompe wody smile.gif Jakies pomysly??

Napisano

Jakos ostatnio na tym forum nie uzyskuje odpowiedzi na moje pytania :/ Dzisiaj bylo podejscie nr 2 do tego sworznia. Wczoraj nie zrzucalem juz kola bo sie ciemno zrobilo. Dzisiaj odkrecilem kolo, potem wkrecilem znowu sruby, bo nie chcialo zejsc i sie przejechalem. To pomoglo i mialem juz dosjcie do tego sworznia od drugiej strony. Problemy jakie mialem z wyciagnieciem go polegaly na tym, ze w starym nie bylo zawleczki sprezynujacej tylko dwie wygiete blaszki. Zagialem je do srodka i nadal byl problem. Za pomoca preta wybilem sworzen i wsadzilem nowy. Puki co przejechalem kilkaset metrow, ale poprawa chyba jest, bo przy 30km/h mozna smialo wrzucac 1 zeby.GIF

Napisano

> bez obaw minuta roboty i po sprawie

hehe to zależy... ja się mordowałem ok. godziny, bo mam trudny dostęp, jest mało miejsca (wchodzi tylko jedna ręka). W dodatku stary sworzeń wychodził bardzo ciężko.

A sposób znalazłem taki:

żeby ścisnąć sprężynkę na sworzeń nałożyłem klucz nasadowy 6 (chyba - łatwo sprawdzić na nowym sworzniu). Idealnie pasuje na końcówkę, ściska sprężynkę, a jednocześnie ona nie pozwala zsunąć się kluczowi. Sprężynka ściśnięta, a ręka nadal wolna yay.gif Teraz wystarczyło już wypchnąć trochę sworzeń i od góry wyciągnąć go kombinerkami. Warto pokombinować z biegami, powrzucać i popatrzeć jak się ustawiają widełki i wybrać najwygodniejszą pozycję smile.gif

Niestety u mnie wymiana nie pomogła - biegi dalej się haczą frown.gif Może ciężko wychodzący sworzeń oznaczał brak luzów?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.