Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dziwne zachowanie radia

Featured Replies

Napisano

Witam.

Problem dotyczy blaupunkta calgary mp35. Minowicie: od jakiegoś czasu radio zaczęło się restartować po włożeniu płyty czasami samo z siebie i zawsze jak odkręce troche głośniej dzwięk. Radio ma funkcje dodatkowego basu (x-bass) i teraz tego nie można wlączyć nawet na najniższy poziom mbo radio się restartuje. Znajomy mi podpowiedział, że radio może się porzegrzewać i specjalny układ zabezpieczający je restartuje żeby "ochłonęło", ale u mnie to występuje nawet zaraz po wlaczeniu radia kiedy jest jeszcze zimne. Może to być spowodowane np. złym podłączeniem głośników?

Pomóżcie proszę, bo ja teraz jeżdze już tylko z radiem i nie słucham wogóle płyt, a jak tak dalej pójdzie to wogóle strace radio.

Napisano

Może to być spowodowane np. złym

> podłączeniem głośników?

to znaczy że wiesz że masz źle podłączone?

w warunkach domowych ja bym sprawdził połączenia, byc moze głosnikowy przewód gdzies sie odizolował i dotyka do masy. a najlepiej przełożyłbym radio do innego autka na chwilę.

Napisano
  • Autor

> Może to być spowodowane np. złym

> to znaczy że wiesz że masz źle podłączone?

> w warunkach domowych ja bym sprawdził połączenia, byc moze głosnikowy

> przewód gdzies sie odizolował i dotyka do masy. a najlepiej

> przełożyłbym radio do innego autka na chwilę.

No fakt, ale ja nie bardzo mam gdzie to radyjko przełożyc.

Ale zastanawiam się czy to nie przypadkiem rzeczywiście ze złego podlączenia kabli. W sumie u mnie jest taki troche galimatias z podłączeniem głośników. Ogólnie to jest tak, że mam połączone 4 głośniki bez wzmacniacza bezpośrednio pod kostke w radiu. Sa dwa 25W i dwa 60W z tym, że 25 sa podłączone na bardzo cienkich kablach, a 60 są co prawda na grubych, ale te grube są pociągnięte od cieńszych, takich które są standardowo wyprowdzone z kostki ISO. I myśle czy to przypadkiem nie te kable się "skonczyły" i prez to są takie cyrki, bo fecet z audio-serwisu, ktoy mi podlączał to radio powiedzial, że te kable od 25 juz dlugo nie pociagną, a ja nie miałem czasu sie za to wziąść i założyc pożądne kable.

Napisano

> No fakt, ale ja nie bardzo mam gdzie to radyjko przełożyc.

Gdybys był bardzo zdesperowany i nie mógł dalej ogarnąc problemu to jeśli tylko masz kostke ISO możemy się spotkać i sprawdzić radyjko na mojej instalacji. Mamy pewnie do siebie b.blisko więc tylko kwestia czasu kiedy się ustawić...

Jakby co to pisz na priv.

Pozdrawiam

Napisano

taki troche offtopic: do testowania okablowania dobre sa starsze modele radyjek JVC np. KD-S70, 71, 73 ... Takie radyjko (wiem bo mam) jest tak czule ze przy byle przywarciu (nawet 100ohm do masy mu nie pasuje) ktoregokolwiek z kabli przestaje grac w ogole. Swieci, wszystko niby dziala ale cisza totalna. Na szczescie nic sie nie uszkadza. Ze 2 razy to przerabialem. Inne radyjka moga grac ale sie wylaczaja, znieksztalcaja etc.

Tak wiec nie ma co kombinowac tylko sprawdzic okablowanie. Miernik w lape, pare min roboty i sie wyjasni

Napisano
  • Autor

> Tak wiec nie ma co kombinowac tylko sprawdzic okablowanie. Miernik w

> lape, pare min roboty i sie wyjasni

Jakby Kolega dokładnie wyjaśnił co mam sprawdzić to byłbym bardzo wdzięczny, bo ja szczerze mowiąc jestem żółtodziób jak się patrzy zlosnik.gif Także wszelkie wyjaśnienia są jak najbardziej porządane.

Napisano

> Jakby Kolega dokładnie wyjaśnił co mam sprawdzić to byłbym bardzo

> wdzięczny, bo ja szczerze mowiąc jestem żółtodziób jak się

> patrzy Także wszelkie wyjaśnienia są jak najbardziej porządane.

1. odpinamy radyjko (tzn kostke iso), glosniki zostaja podpiete

2. uruchamiamy funkcje OMOMIERZA w mierniku. Zakres 2kohm ew. 200ohm

3. Mierzymy kolejno rezystancje miedzy kazda (8 szt) zyla przewodow glosnikowych a pewna masa np. z gniazda zapalniczki. Musi byc przerwa.

4. Nastepnie (opcjonalnie ale jak juz to bym zmierzyl)zmieniamy zakres miernika na 200ohm (lub mniej jesli jest taki zakres - bedzie dokladniej) i mierzymy rezystancje na kazdej parze kabli tj. rezystancje kazdego glosnika wraz z jego kablem. Powinno wyjsc ok 3-4ohm dla kazdego z 4 glosnikow.

Napisano
  • Autor

Dzięki. Jutro będę dłubał przy autku to od razu sprawdze.

Ale jeszcze jedno pytanko.

>1. odpinamy radyjko (tzn kostke iso), glosniki zostaja podpiete

tzn, że co odpinamy? tylko kostke zasilającą? to jak mam to sprawdzic pozostałe punkty. sorry, że przynudzam, ale chce się o wszystko wypytać dokładnie krok po kroku żeby potem nie pisać postów, ze mi nie wyszło zlosnik.gif

Napisano

> Dzięki. Jutro będę dłubał przy autku to od razu sprawdze.

> Ale jeszcze jedno pytanko.

> tzn, że co odpinamy? tylko kostke zasilającą? to jak mam to sprawdzic

> pozostałe punkty. sorry, że przynudzam, ale chce się o wszystko

> wypytać dokładnie krok po kroku żeby potem nie pisać postów, ze

> mi nie wyszło

odpinasz kostke ISO znaczy sie "polowa" kostki iso (ta "zenska" czyli z dziurkami) zostaje w aucie z podpietymi glosnikami a druga polowa (meska) zostaje przy radyjku.

Napisano
  • Autor

No i naprawione smile.gif Okazało sie, że gościu, który zakładał radio w serwisie zaraz po kupnie podłączył je na odwal byle tylko grało. dzisiaj położyłem nową instalację prądową i pod przednie głośniki. Tym razem założyłem grubsze żyły wink.gif dokupiłem jeszcze tweeterki i efekt jest bardzo fajny 893goodvibes.gif Nareszcie mogę znów spokojnie słuchać tego co lubie zlosnik.gif Dzięki Wszystkim za podpowiedzi, a Pawłowi za pomoc w sprawdzeniu radyjka.

Pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.