Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pleśń w kabinie!

Featured Replies

Napisano

Trochę czasu spędziłem w szpitalach i samochód stał w parkingu podziemnym przez 2 i pół miesiaca. Gdy zszedłem do niego okazało się, że akumulator wysiadł kompletnie i co gorsze kabina była ubarwiona zielonymi oazami pleśni. Samochód oddałem do serwisu na wymianę akumulatora i pranie tapicerki. Musieli prac dwa razy... Po dwóch dniach pleśń znowu zaczyna się delikatnie pojawiać RATUNKU! Czy ktoś wie co mogę zrobić, aby pozbyc się jej ostatecznie??? Dodam tylko, że mam welurową tapicerkę, ale pleśń wyskakuje również na plastikach (kierownica, radio, itp.).

Napisano

Zaczął bym od dokładnego wysuszenia auta, sprawdzenie czy woda z klimatyzacji nie leje się pod nogi pasażera. Dokładnie zajrzyj pod wszystkie wykładziny podłogowe i w bagazniku. Kolejna rzecz to oczyszczenie i dezynfekcja układu nawiewów i parownika klimatyzacji.

Pozdrawiam

PS

Nie masz włączonego zamknietego obiegu powietrza?

Napisano

Witam,

Obawiam się, że jeżeli to wykwity grzyba lub pleśni, to zwykłe pranie tapicerki niewiele pomoże (a nawet zaszkodzi, bo dostarcza się w ten sposób wilgoci). Jeżeli wykwity występują na desce rozdzielczej, to oznacza, że zarodniki są cały czas w powietrzu. Tak więc pozostaje tylko użycie jakiegoś dobrego środka dezynfekcyjnego do tkanin i tworzyw sztucznych.

Poza tym auto trzeba porządnie osuszyć i oczywiście zdezynfekować układ wentylacji i klimatyzacji.

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

"sprawdzenie czy woda z klimatyzacji nie leje się pod nogi pasażera. Dokładnie zajrzyj pod wszystkie wykładziny podłogowe "

Faktycznie w czasie wakacji zdarzały się wycieki wody pod dywaniki...przy przegladzie nie mogli w serwisie znaleźć wycieku i stwierdzili że to poci sie taka czarna skrzyneczka jeden z elementów klimy. Dzieki wielkie przynajmniej juz wiem jaki kierunek obrac :-)

Napisano
  • Autor

Dzieki wielkie! Chyba faktycznie oddam go do jakiś specjalistów niech to zrobia porzadnie...

Napisano

> Dokładnie zajrzyj pod wszystkie wykładziny podłogowe "

> Faktycznie w czasie wakacji zdarzały się wycieki wody pod

> dywaniki...przy przegladzie nie mogli w serwisie znaleźć wycieku

Na tym złączeniu to się nie poci tylko przlewa z niecki gdy jest zapchany odpływ wody z klimatyzacji .

Więcej szczegółowych informacji można znależć w wątku : Przygód ze stilo cd....

Życzę zdrowia

Napisano

> zapchany odpływ wody z klimatyzacji .

> Więcej szczegółowych informacji można znależć w wątku : Przygód ze

> stilo cd....

Czyli

TUTAJ biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

Więcej szczegółowych informacji można znależć w wątku : Przygód ze stilo cd....

To dużo wyjaśnia...zajade dzisiaj do serwisu niech przepychają, dzieki wielkie!

Napisano

Tylko nie daj się wrobić w wymiane wygluszenia na podłodze... niech suszą!! W Punto II FL MJ to jest stała przypadłość i zamiast robic na gwarancji i suszyć to chcą wymieniać i jeszcze klientowi każa płacić! smile.gifok.gif

Napisano
  • Autor

Po Waszych radach samochód znalazł sie w serwisie, zobaczę co z tego wyniknie :-)

Napisano

usuniecie pleśni nie będzie łatwe, trzeba to dobrze wyszorowac mechanicznie a nastepnie zdezynfekować, proponuję poszukac w drogeriach lub sklepach dla kosmetyczek środkow dezynekcyjnych firm profesjonalnie sie tym trudniących proponuję środki typu Skinsept Pur lub Incidur spray. Bardzo dobrym środkiem jest Topax 99 ale raczej nie do dostania w sklepach.

Dostepne środki tzw kosmetyki dla samochodów tylko zasuszaja zarodniki ale ich nie likwidują. Nie stosuj środka do dezynfekcji klimy bo to na dłuższy okres nic nie da tym bardziej ze pogoda sprzyja rozwojowi plesni. Nawet jak nic nie będzie widac to proszę Cię zdezynfekuj te miejsca gdzie one były dla własnego zdrowia.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Dzięki za rady. właśnie umówiłem się z firmą specjalizującą się w czyszczeniu wnetrz i zaklinali się, że z pleśnią sobie poradzą. Spytam ich jakich środków używają.

Napisano
  • Autor

No i sprawa mam nadzieję się wyjaśniła! Tak jak pisaliscie (jeszcze raz dzięki) były dwa źródła wilgoci: 1- dziurawy "przewód odpr. skroplin" dlatego woda pojawiała się przy dużych upałach pod dywanikami kierowcy i pasażera oraz 2 ważniejszy to mnóstwo wody na dnie samochodu pod kołem zapasowym. Opona na zapasówce cała zielona, szkoda że zdjęcia nie zrobiłem :-). Najprawdopodobnie podczas jazdy powrotnej z wakacji przy klapie bagażnika docisniętej na siłę, żeby się zamknęła ze względu na wielką ilość bagażu, uszczelka nie trzymała dobrze i woda z oberwania chmury jakie nam się przydażyło trafiła do samochodu. Później samochód stał zamknięty 2,5 miesiaca i ...pleśniał. Teraz mam nadzieję, ze po sprawie. Skorzystałem też z usłu specjalistów od czyszczenia wnętrz. Udało mi się bo są u mnie od niedawna czyszczą pianą specjalną a nie Karcherem i są filią firmy z Poznania. Jeśli ktoś chce nazwę to moge podać, mają swoją stronę w necie. Wzieli 140 zł ale jestem bardzo zqadowolony ;-)

Napisano

Udało mi się bo są u mnie od niedawna

> czyszczą pianą specjalną a nie Karcherem i są filią firmy z

> Poznania. Jeśli ktoś chce nazwę to moge podać, mają swoją stronę

> w necie. Wzieli 140 zł ale jestem bardzo zqadowolony ;-)

Można prosić o tego linka ?

W wakacje próbowałem samodzielnie "uprać" tapicerkę po zapaskudzeniu przez ulubieńca znajomej. Skutek jest taki że od skapującego deszczu z dachu, (przy wsiadaniu/wysiadaniu) mam brudno-czyste plamy na siedzeniu.

Swoim praniem, raczej spowodowałem skutek, opisywany przez przedmówcę, zasuszyłem w materiale to i owo.

Tak przy okazji, przy korzystaniu z chemii karchera, radzę uważać na skórzane kierownice i lewarki.

Znajomy niechcący pojechał po swojej i ta jakby się "spaliła".

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Można prosić o tego linka ?

> Wysłałem PW ;-)

Dzięki raz jeszcze za linka. Dostałem własnie odpowiedź, że jest to jakiś szczęsliwy traf, bo własnie w styczniu uruchamiają filię w stolicy. Jak tylko dostanę namiary gdzie i kiedy to podam w tym watku.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.