Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

samozapłon Astra F 1,6 16V X16XEL

Featured Replies

Napisano

Witam, mam w swoim autku kłopot z samozapłonem od samego początku założenia LPG, wymieniałem już kilku 2 krotnie świece, teraz mam NGK i też samozapłon jest do gazownika podjeżdżam często aby ustawił mięsznakę optymalnie, ale nie ma to większego znaczenia i tak jest samozapłon na ciepłym silniku.

więcej na forum astry tu link Astra

w pierwszej wypowiedzi zamieściłem skan z ustawienia składu mięszanki

Coraz poważniej zastanawiam się nad monterzem urządzenia umożliwiającego dopalenia gazu przy wyłączaniu silnika.

Czy ktoś wie gdzie mogę nabyć taki wynalazek, i jaki był by jego koszt- prosił bym o link do sprzedawcy

Co sądzicie o takim rozwiązaniu? , ciągła zmiana świeć to też spory wydatek ( 45zł za komplet) a ustawienie składu mięszanki na optymalny który i tak nic nie pomaga 20zł

Będę wdzięczny za odpowiedzi

Napisano

Witam !!!

Też myśle o zakupie takiego urzadzonka ale co nieco za drogie . Mam inną koncepcje ppoprubuję - zobaczymy.

masz linka do cuda http://www.shopgaz.pl/

pozdro

Napisano

acha a urządzonko to Starting Protection A.E.B. nr AE 5532

> pozdro

Napisano
  • Autor

> acha a urządzonko to Starting Protection A.E.B. nr AE 5532

> > pozdro

Bardzo dziękuję za pomoc ok.gif

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Witam, ponownie.

W dalszym ciągu nie zakupiłem jeszcze urządzonka dopalającego gaz nagromadzony w kolektorze w chwili wyłączania zapłonu- zniechęca mnie cena : co najmniej 150zł

Ale pewnie to nieuniknione, zaczyna mi brakować cierpliwości.

Po zatankowaniu gazu dobrej jakości wink.gif wszystko było jak marzenie , myślałem że autku się już polepszyło samozapłon nie występował ( na razie angryfire.gif ) ale gaz też się kiedyś kończy po 1,5 tygodnia pojechałem na tą dobrą stację co ostatnio a autko było już nagrzane, zatankowałem LPG i wróciłem do domu ( przejechałem ok. 1,5km) jak gasiłem autko , mój przyjaciel samozapłon powrócił.

I tak jest dość często tylko niewielka różnica w gazie i już się zaczyna- najbardziej szkoda mi tego późniejszego kręcenia na benzynie aby załapał

Więc jeszcze raz prośba do wszystkich którzy spotkali się z takim urządzeniem lub może mają je zamontowane jeśli nie macie jego schematu układu to może ktoś dysponuje instrukcją montażową.

Bawię się trochę elektroniką i postarał bym się sam sobie zrobić takie ustrojstwo ale na początek muszę wiedzieć chociaż jakie sygnały są wykorzystywane np czy wystarczy wyłączyć instalację LPG ( przede wszystkim elektrozawór ) i podtrzymać +12 V na stacyjce czy też wystarczy na 1-2s podtrzymać nap na cewce zapłonowej aby wypalił się gaz z kolektora ----będę wdzięczny za wszelki w wskazówki. alien.gif

Napisano

A nie wystarczy jeszcze jeden elektrozawór tuż przed mikserem?

Kiedyś spotkalem się z takim rozwiązaniem że na przewodzie doprowadzającym gaz do miksera, tuż przy mikserze był jeszcze jeden elektrozawór właśnie w takim calu aby przy rozruchu ponownym autko nie dostawało dwóch paliw tzn noPb i resztek gazu.

W samym dolocie może być go aż tyle żeby utrudnił rozruch? wydaje mi się że nie-że podciąga go cały czas z nieszczelnego reduktora.

Napisano

Aaa przy ponownym rozruchu wciskaj na max pedał gazu i puść go po chwili-wtedy przedmucha komore spalania i powinien łatwiej odpalić.

Napisano
  • Autor

> A nie wystarczy jeszcze jeden elektrozawór tuż przed mikserem?

> Kiedyś spotkalem się z takim rozwiązaniem że na przewodzie

> doprowadzającym gaz do miksera, tuż przy mikserze był jeszcze

> jeden elektrozawór właśnie w takim calu aby przy rozruchu

> ponownym autko nie dostawało dwóch paliw tzn noPb i resztek

> gazu.

> W samym dolocie może być go aż tyle żeby utrudnił rozruch? wydaje mi

> się że nie-że podciąga go cały czas z nieszczelnego reduktora.

nie , nie oto chodzi, trochę źle się zrozumieliśmy. Normalnie auto na benzynie pali za dosłownym dotknięciem, a problem z rozruchem jest tylko w tedy gdy poprzedzi go samozapłon.

W chwili gaszenia silnika ( braku iskry na świecach ) silnik jeszcze wykonuje kilka obrotów i to w przeciwną stronę ( zmiana polaryzacji sygnalizowana słabym zapaleniem lampki ładowania ) Po takim zgaszeniu mam kłopot z zapaleniem tak jakby paliwo cofnęło się do baku- tak czy inaczej muszę pokręcić ok 10sek nim załapie benzynę.

Napisano

> nie , nie oto chodzi, trochę źle się zrozumieliśmy. Normalnie auto na

> benzynie pali za dosłownym dotknięciem, a problem z rozruchem

> jest tylko w tedy gdy poprzedzi go samozapłon.

> W chwili gaszenia silnika ( braku iskry na świecach ) silnik jeszcze

> wykonuje kilka obrotów i to w przeciwną stronę ( zmiana

> polaryzacji sygnalizowana słabym zapaleniem lampki ładowania )

> Po takim zgaszeniu mam kłopot z zapaleniem tak jakby paliwo

> cofnęło się do baku- tak czy inaczej muszę pokręcić ok 10sek nim

> załapie benzynę.

dołączam do klubu samozapłonu uzbroj_zlo.gif

u mnie to samo angryfire.gif

Napisano

A to przepraszam-ostatnio się spotkałem z takim przypadkiem jak opisałem-i dlatego czytając wątek odrazu o tym pomyślałem. W każdym razie powodzenia smile.gif

Napisano

Mam Asterke z tym samym silnikiem i umnie problem samozapłonu występuje bardzo sporadycznie, głównie latem gdy po ostrej jeździe zaraz zgasze auto. Przy normalnej jeździe nic się nie dzieje. Proponuje aby przed zgaszeniem dosłownie chwilke pochodził na wolnych obrotach.

Napisano

> te silniki tak mają

Powiedzcie mi moi mili, bo temat mnie zafrapował, co powoduje takie samozapłony skoro WN juz nie podaje iskry? Rozumiem że mieszanka jest ale co ją zapala? Wiem że w starych zuzytych silnikach rozrzażony nagar może spowodować samozapłon ale ten przypadek tego chyba nie dotyczy?

Napisano
  • Autor

> Powiedzcie mi moi mili, bo temat mnie zafrapował, co powoduje takie

> samozapłony skoro WN juz nie podaje iskry? Rozumiem że mieszanka

> jest ale co ją zapala? Wiem że w starych zuzytych silnikach

> rozrzażony nagar może spowodować samozapłon ale ten przypadek

> tego chyba nie dotyczy?

Podobno aby w silniku wytworzył się nagar wcale nie musi być stary, duży wpływ na nagar ma jakość paliwa na jakim jeździmy a z tym wiadomo jak u nas w kraju jest crazy.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.