Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Przełącznik noPB/LPG firmy LECHO WR ?????

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Zwracam sięz takim pytaniem: w ostatnich dniach zauważyłem, że mój przełącznik "szwankuje" ???? Otóż cały czas jeżdżę z przełącznikiem w pozycji II (automat) po osiągnięciu progu 2500 obrotów przechodzę na LPG i tak jeżdżę. Jak kończę jazdę to zawsze na parkingu przełączam w pozycję I (benzyna) i było ok. A teraz dwa razy przytrafiło mi się, że po przełączeniu z pozycji II (automat - kolor diód zielona+pomarańczowa) na pozycję I (benzyna - kolor diody czerwony) po 1 lub 2 sekundach słychać "cyknięcie" i zaświeca się dioda w kolorze pomarańczowym (czerwona gaśnie). Czyli w pozycji I zaświeca się kolor pomarańczowy czyli gaz. Po tym samoczynnym cyknięciu i zaświeceniu diody w kolorze pomarańczowym auto gaśnie. Co to może być. Auto zatankowane LPG tak, że na pewno nie ma samych oparów gezu. Czy może to być awaria przełącznika ??? a może jakiś styk gdzieś nie za dokłądnie trzyma i w momencie jak przełączam i puszczę przełącznik to jest jakiś lekki wstrząs i dlatego przełącza ???? Ten przełącznik nie jest przytwierdzony na stałe ma tendencje do ruchu przód - tył na boki raczej nie. Nie wiem dlaczego nie mam przytwierdzonego przełącznika ale tak mam. Aha i przypomniałem sobie, że w wakacje też dwa razy tak mi się zrobiło ale tym razem samoczynnie. Jadąc z przełącznikiem w pozycji II (automat) za pierwszym razem jechałem nad jeziorem drogą o kilku dziurach i jak wpadłem w jedną to wtedy przełącznik cyknął i wskazał diodę koloru pomarańczowego i oczywiście silnika zgasł. A za drugim razem podobnie pozycja II (automat) zeskoczyłem z krawężnika na jezdnię i też cyknęło i zaświeciła się dioda pomarańczowa i silnik zgasł. Proszę o poradę co może powodować takąusterkę ???? I zatem czy mogę w takiej sytuacji spalać też benzynę z gazem ??

Dziękuję i pozdrawiam

Napisano

Musiałem dwa razy czytać zanim połapałem sie o co ci się rozchodzi.

1. Przełacznik ten powinien być przytrzymany takim pasującym do obudowy uchem i jeśli ci sie wysuwa to zaklinuj go w tym uchu.

2. Co do gaśnięcia i cykania na nierównościach to może świadczyć o jakims uszkodzonym przekaźniku ktrówy zwiera/rozwiera na nierównościach, może to być też ten przełacznik I 0 II czy on nie pracuje zbyt luźno ?

Napisano
  • Autor

> Musiałem dwa razy czytać zanim połapałem sie o co ci się rozchodzi.

> 1. Przełacznik ten powinien być przytrzymany takim pasującym do

> obudowy uchem i jeśli ci sie wysuwa to zaklinuj go w tym uchu.

> 2. Co do gaśnięcia i cykania na nierównościach to może świadczyć o

> jakims uszkodzonym przekaźniku ktrówy zwiera/rozwiera na

> nierównościach, może to być też ten przełacznik I 0 II czy

> on nie pracuje zbyt luźno

Faktycznie troszkę namieszałem z tym opisem. Już wujaśniam. Ten przełącznik noPB/LPG nie jest w miom Lanosie w ogóle przymocowany !!!!! Jest po prostu umiejscowiony w konsoli ale nie przytwierdzony na stałe. Podczas przełączania muszę go lekko przetrzymać bo tak jak pisałem ma tendencję do przesuwania w głąb miejsca naznaczonego na zdjęciu w załączniku.

Dzisiaj zrobiło mi się to samo. Przy próbie przełączenia z pozycji II na pozycję I, chwilę popracował na benzynie (czerwona dioda) po czym cyknęło i zaświeciła się pomarańczowa dioda (czyli gaz) i auto zgasło.

Dlaczego tak się dzieje.

a co treści :Co do gaśnięcia i cykania na nierównościach to może świadczyć o jakims uszkodzonym przekaźniku ktrówy zwiera/rozwiera na nierównościach - gdzie taki prezekaźnik będzie zamontowany ?? Czy obejdzie siębez wizyty w serwisie ???

post-68094-14352475915135_thumb.jpg

Napisano

Czy obejdzie siębez wizyty w serwisie ???

Tak, podjedz do gazownika, powiedz jakie masz objawy, on ci powie ila może kosztować naprawa i zapytaj sie które elementy będzie wymieniał. Potem napisz tu co się dowiedziałeś i ocenimy czy gazownik dobrze celował z naprawą usterki.

• 10 miesięcy później...
Napisano

pozowlę sobie wznowić wątek

podczas jazdy na benzynie, przekaźnik (ten w przełączniku w kabinie) robi CYK i przełącza na gaz, pomimo tego, że powinien cały czas pracować na benzynie

rozumiem, że uszkodzony jest przekaźnik w przełączniku

pytanie: czy da radę go samodzielnie wymienić? lutownica nie jest mi obcym narzędziem, więc jeżeli tylko nie jest to nietypowy model a nie przypuszczam...

a przełącznik jest tego typu co opisywany w poprzedniach postach

pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.