Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zużycie opon

Featured Replies

Napisano

Ciekawy jestem ile wam wytrzymują opony fabryczne Właśnie zauważyłem że przednie są wyraźnie bardziej zużyte od tylnych mimo małego przebiegu

Napisano

> Ciekawy jestem ile wam wytrzymują opony fabryczne Właśnie zauważyłem

> że przednie są wyraźnie bardziej zużyte od tylnych mimo małego

> przebiegu

Najczęściej przednie opony się szybciej zużywają w autach przednionapędowych jakim jest stilo.

Napisano

> przebiegu

Normalna sprawa przy przednim napedzie ok.gif

Ja co roku zmieniam przod na tyl i odwrotnie ok.gif Wtedy opony zuzywaj sie mniej wiecej rownomiernie 20.GIFwaytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Normalna sprawa przy przednim napedzie

> Ja co roku zmieniam przod na tyl i odwrotnie Wtedy opony zuzywaj

> sie mniej wiecej rownomiernie

Z przednim napędem to ja wiem widze że się nie dokładnie wyraziłem chodzi o to że to widać strasznie szybko po 19 tyś i raczej nie jeżdze specjalnie za ostro ruszam bez pisku i hamuje też delikatnie W tipo na Michelinach zrobiłem 100tyś a tu!?

Napisano

> przebiegu

Komplet letnich BRIDGESTONE przebieg ok 90 tkm/w tym jazda na zimowych/.

Napisano

Nie porownoj Tico do Stilona nie ta moc ,opony tez szersze wieksze inne opory toczenia !Ale faktycznie dosc szybko ja mam drugi komplet kupione wtym roku poprzednie ponad 80000 hmm.gif20.GIF

Napisano

Pirelli P6 na stalówkach. Przebieg 40kkm. Przednie wytrzymają drugie tyle, a tylne starły się może z milimetr. Nie przekładam, bo w piwnicy czekają 2 nowe Pirelki. zlosnik.gif

Napisano

> Z przednim napędem to ja wiem widze że się nie dokładnie wyraziłem

> chodzi o to że to widać strasznie szybko po 19 tyś i raczej nie

> jeżdze specjalnie za ostro ruszam bez pisku i hamuje też

> delikatnie W tipo na Michelinach zrobiłem 100tyś a tu!?

To może spraw sobie Micheliny do Stilo?

Napisano

Bridgestony B 390 wymieniłem po 62kkm , mogły jeszcze przejechać cirka 6-8 kkm (wyszło by 70 kkm) ale już nie bardzo dawały się wyważyć (jakoś tak szybko i dziwnie się zużywały że po około 1000 km zaczynały bić (?)) A jeszcze trochę przejechały na "rozlazłym" zawieszeniu zanim ASiO poradziło sobie ze zbieżnością (znany problem wszystkim którzy kupili pierwsze Stilony)

Napisano

Nie wiem jak to robicie że 100 tkm potraficie w stilo na jednych gumach przejechac... ja kupiłem auto gdy mialo 25 kkm przejechane i przednie pirelli P7000 byly do wyrzucenia... Kupiłem więc cały komplet nowy, do sprzedaży zrobiłem na nich jakieś 15kkm i wszystkie 4 wykazywały już mniej więcej połowe zużycia.... Także ok 30 kkm i po oponach. Mówie tu o 215/45/ZR17....

Napisano

> Nie wiem jak to robicie że 100 tkm potraficie w stilo na jednych gumach przejechac...

Może to kwestia sposobu jeżdżenia? hmm.gif U mnie klocki hamulcowe po 40kkm zrzuciły 50% nominalnej wagi, przednie opony podobnie. Największy wpływ na zużycie opon ma szybkie przyspieszanie i częste hamowanie. Ja staram się jeździć przewidując sytuację na drodze. Gdy widzę, że na następnym skrzyżowaniu światło zielone pali się już długo, to wiem, że niebawem zmieni się na czerwone. Puszczam wtedy nogę z gazu i hamuję powolutku silnikiem - oponki się prawie nie zużywają. Potrafię w ten sposób wytracić ponad 50% początkowej prędkości (z 80 na 40, z 40 na 20, itp). Tak samo z przyspieszaniem - po co się rozpędzać do setki, jak to niektórzy robią, skoro za 300 metrów będzie ostre hamowanie. zlosnik.gif Jeżdżąc "niezerojedynkowo" oszczędzam paliwo, klocki i opony. 893goodvibes.gif

Napisano
  • Autor

> Nie porownoj Tico do Stilona nie ta moc ,opony tez szersze wieksze

> inne opory toczenia !Ale faktycznie dosc szybko ja mam drugi

> komplet kupione wtym roku poprzednie ponad 80000

Nie porównuje Tico do Stilona bo nigdy Tico nie miałem Miałem i mam nadal FIATA TIPO

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.