Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana zegarów. Potrzebuje wskazówek

Featured Replies

Napisano

Hello 30.GIF

Posiadam motorek 1.4 i nie mam obrotomierza,jednak mam okazje wymienić na liczniki z obrotomierzem. Bardzo mnie to cieszy,ale pojawił sie pewien problem ,a mnianowicie taki ,ze te zegary z obrotkiem maja liczki do przejechanych kilometrów analogowy ,a ja mam elektronicznie wyswietlane confused.gif I teraz co? Nie mam zielonego pojęcia jak to jest z tymi linkami itd. Analogowy jest chyba na lince,a ten co ja mam to sam nie wiem... Czy bedzie pasować? Moze juz ktoś wymieniał coś takiego i ma doswiadczenie. No i jeszcze jedno pytanko-jak je odkręcic ,zeby nic nie połamać hmm.gif

Pozdrawiam Kuba 20.GIFwaytogo.gif

Napisano

Podpinam się pod pytanie jak wymontować licznik....U mnie mam spalone podświetlanie i chciałbym wymienić żaróweczki.

btw. ja mam obrotomierz i elektroniczny licznik przebiegu.....

Napisano

Widze, ze nie musze nowego watku zakladac smile.gif

Ja mam taki problem, ze wymieniam potencjometr pedaly przyspieszenia. Kostke zaszyli tak gleboko, ze chyba tylko od gory dojde. Stad pytanie czy wyciagniecie licznika i jego obodowy (czesci kokpitu obudowujacej licznik) to duzy problem?

Czy jest gdzies to opisane, ew skany jakich materialow?

Byloby bardzo pomocne i zaoszczedziloby wyciagania/urywania czegos na sile.

Napisano

> Hello

> Posiadam motorek 1.4 i nie mam obrotomierza,jednak mam okazje

> wymienić na liczniki z obrotomierzem. Bardzo mnie to cieszy,ale

> pojawił sie pewien problem ,a mnianowicie taki ,ze te zegary z

> obrotkiem maja liczki do przejechanych kilometrów analogowy ,a

> ja mam elektronicznie wyswietlane I teraz co? Nie mam zielonego

> pojęcia jak to jest z tymi linkami itd. Analogowy jest chyba na

> lince,a ten co ja mam to sam nie wiem... Czy bedzie pasować?

> Moze juz ktoś wymieniał coś takiego i ma doswiadczenie. No i

> jeszcze jedno pytanko-jak je odkręcic ,zeby nic nie połamać

> Pozdrawiam Kuba

Przy odkreacniu - musisz pamietac o malej srubeczce po lewej stronie (przy kratce wydmuchujacej powietrze na boczna szybe).

Caly demontaz nie jest skomplikowany. Jak bedziesz wyciagal deske - musisz wlasnie z lewej strony (przy tej kratce nawiewu) z czuciem (ale dosc zdecydowanie) wypchanc te deske - oczywiscie po wczesniejszym odkreceniu ww. srubeczki.

pzdr

Rostek

Napisano

> Widze, ze nie musze nowego watku zakladac

> Ja mam taki problem, ze wymieniam potencjometr pedaly przyspieszenia.

> Kostke zaszyli tak gleboko, ze chyba tylko od gory dojde. Stad

> pytanie czy wyciagniecie licznika i jego obodowy (czesci kokpitu

> obudowujacej licznik) to duzy problem?

> Czy jest gdzies to opisane, ew skany jakich materialow?

> Byloby bardzo pomocne i zaoszczedziloby wyciagania/urywania czegos na

> sile.

Chlopaki - co wy.

Jak wyciagniecie liczniki - to pozniej juz bez problemu dobierzecie sie do wyswietlacza kilometrow - banalnie proste.

Jednak nie wiem co to jest "potencjometr pedalu przyspieszenia" i o jakiej kostce mowisz?

pzdr

Rostek

Napisano

Zlokalizowalem ja i odkrecilem smile.gif ale nadal dziadostwo dosyc twardo siedzi. Dlatego wskazany bylby jakis opis pokazujacy jakie srubki odkrecic. Mozliwe, ze mam odkrecone wszystkie tylko nie jestem pewien i boje sie tych lekkich ale stanowczych ruchow, zeby nie wylamac czegos.

Przeedytowalem, gdyz troszke literowek sie wkradlo i brzmialo jak mowa policjanta z alo alo

Napisano

> Jednak nie wiem co to jest "potencjometr pedalu przyspieszenia"

W końcówce produkcji BB-ów Fiat wprowadził pełny EOBD i tam nie ma linki "gazu" tylko przy pedale przyspieszenia jest potencjometr z którego kabelkami nadawana jest do przepustnicy intencja nogi kierownika z jaką szybkością chce jechać biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

O.k. ,o.k. ... ale czy będa pasowac... Czytałem Rostek Twoja WP i wydaje mi sie ,ze nie będa pasowac. No ,ale lukne pod maske do mojego i do tamatego drugiego i zobacze czy w moim tez jest linka od tych kilometrów,tak chyba najprościej sprawdzić,bo nie che bez sensu ryzykowac,jak coś bym połamał,a by będa pasowały to chyba by mnie krew zalała sciana.gif pozdr

Napisano

Nie jestem na 100% pewien, ale wydaje mi sie, ze w Bravo/Brava nie ma linki do predkosciomierza. Wg mnie w obu modelach sygnal do predkosciomierza jest przesylany elektronicznie.

Dla pewnosci trzeba jeszcze spojrzec w Epera, ale wydaje mi sie, ze licznik kilometrow z Bravo bedzie dobrze dzialal w Bravie.

Napisano
  • Autor

Ale tu nie chodzi o predkościomierz tylko "kilomerromirz" !

Eeee... A o jakiego Epera Ci chodzi? Co to jest icon_rolleyes.gifniewiem.gif

Napisano

Na bank nie ma żadnej linki. Z tego co wiem to jeszcze nikt nie kombinował z przekładką licznika o wskazaniach mechanicznych na elektroniczne i odwrotnie. Ja w swojej maryśce zamontowałem zegary z bravki po lifcie i chodzi, ale kombinowania było sporo (inne kostki) Jak cię interesuje, to mam na zbyciu "półksiężyce" z obrotomierzem. Jedyny mankament to mała gwiazdka na wyświetlaczu dziennym kilometrów, a wymieniłem je tylko ze względów estetycznych te po lifcie z aluminiowymi ringami bardziej mi się podobały.

Napisano
  • Autor

Ale mam nadzieje,ze piszesz o lince (której nie ma ponoc) od przejechanych kilometrów,a nie o wskazaniu km/h ...

Napisano

> Ale tu nie chodzi o predkościomierz tylko "kilomerromirz" !

> Eeee... A o jakiego Epera Ci chodzi? Co to jest

Eper to takie program do fiatow, wszytkie czesi itd.. poza tym zna wszytkie ane kazdego fiata po numerze VIN

moj mechanior mowi ze licznik z elektykiem przebiegiem nie bedzie dzialala w takim co ma manuala kreconego i na odwrot, ale dodal tez ze nie da sobei za to uciac wiadomo czego, ale reke da hehe.gif

Napisano

> Ale tu nie chodzi o predkościomierz tylko "kilomerromirz" !

Predkosciomierz i licznik kilometrow pobiera dane z tego samego czujnika obrotow.

Sprawdzilem w Eperze, Bravo i Brava 1.4 maja takie same elektroniczne czujniki predkosci. Liczniki odbieraja sygnal droga elektroniczna. Ani w bravo, ani w bravie nie ma linki jako napedu predkosciomierza/licznika kilometrow.

Wynika z tego, ze po zamontowaniu zegarow z Bravo, do Bravy (i na odwrot) wszystko powinno byc ok.

Napisano

> Predkosciomierz i licznik kilometrow pobiera dane z tego samego

> czujnika obrotow.

> Sprawdzilem w Eperze, Bravo i Brava 1.4 maja takie same elektroniczne

> czujniki predkosci. Liczniki odbieraja sygnal droga

> elektroniczna. Ani w bravo, ani w bravie nie ma linki jako

> napedu predkosciomierza/licznika kilometrow.

> Wynika z tego, ze po zamontowaniu zegarow z Bravo, do Bravy (i na

> odwrot) wszystko powinno byc ok.

jesli nie ma linki to powinno.. ale to by znaczylo ze ten przebieg mechaniczny zasilany jest osobnym silniczkiem? silniczkami?? spineyes.gif

Napisano

> ale to by znaczylo ze ten przebieg

> mechaniczny zasilany jest osobnym silniczkiem? silniczkami??

Na to wygląda.

Napisano

Jak wyciągnąć zegary w BBM

Co prawda gdzieś na śmietniku jest opis jak to zrobić ale mimo to mały manual z podpowiedziami jak się do tego zabrać. Tak, więc całą operację zaczynamy od 3 śrubek w obudowie kolumny kierowniczej.. Tak tej obudowującej stacyjkę. Po odkręceniu opuszczamy kolumnę do samego dołu i zdejmujemy dolny plastik. Następnie siedząc na miejscu kierowcy łapiemy za śrubokręt pod tym samym kątem jak do odkręcania poprzednich trzech śrub z tym ze tym razem szukamy dwóch śrub trzymających górny element. Są one schowane tuż przy miejscu stykania się obudowy z kierownicą po lewej i po prawej stronie. Pomocne przy szukaniu może być odsunięcie gumek osłaniających dźwignie zespolonego. Dodam, iż zegary można demontować bez tej operacji, ale jest trudniej, można połamać a na pewno porysować elementy. Tak, więc jak obudowa już rozebrana odkręcamy klapkę bezpieczników. Kiedy się pochylimy to od dołu wlotu powietrza znajdziemy jeden jedyny wkręcik. Odkręcamy;) Teraz zostaje nam jeszcze 5 ampuli w około zegarów. Dwa na dole oraz trzy od spodu (są widoczne). Następny etap jest trochę drastyczny i grozi częściowym uszkodzeniem elementów które jest w prosty sposób do naprawienia dla tego nie martwcie się na zapas. Ostatnio taki okular do zegarów widziałem na Allegro za 30pln;). No, ale bardziej optymistycznie to teraz małe wyjaśnienie. Jeśli chodzi o prawą stronę to plastik trzyma się na wkrętach. Lewa strona trzyma się na odkręconym już przez was wkręcie pod klapką bezpieczników oraz na dwóch zatrzaskach. Jeden z nich jest plastikowy i mało skuteczny po lewej stronie obudowy (nie przejmujcie się nim). Drugi zatrzask a w zasadzie metalowa zapinka umieszczona jest na kanale doprowadzającym powietrze do kratki po lewej stronie kierownicy. Najlepszym rozwiązaniem na rozebranie tego elementu jest wciśnięcie palców pomiędzy okular a prędkościomierz po lewej stronie a następnie lewą ręką poprzez klapkę bezpieczników wypieranie kanału dostarczającego do niego powietrze. Można tam się zaprzeć np. śrubokrętem. Wracając do ewentualnych uszkodzeń to może się zdarzyć przy tej operacji ze rozdzieli nam się okular zegarów od kratki wlotowej wraz z kanałem na którym jest felerny zatrzask (zostaje to w kokpicie). Kiedy się tak stanie to już siłowo go wyrywamy a potem w domku na spokojnie za pomocą lutownicy wklejamy na właściwe miejsce (na prawdę nic trudnego zważając na to że te elementy połączone są fabrycznie na gorąco.). Po wyjęciu okularu pozostaje już tylko odkręcenie 4 śrubek po obwodzie zegarów dwie wtyczki i zegary wychodzą same. Pamiętajcie tylko żeby nie włączyć zapłonu bez zegarów. W kompie wyskoczą błędy i trzeba będzie jechać na reset do serwisu.

Pozdrawiam!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.