Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

za wysoka emisja CO - poszukuję doraźnego rozwiązania

Featured Replies

Napisano

mam problem - jestem w Irlandii i mam "irlandzką" Astrę, byłem na pierwszym przeglądzie (są tu dość rygorystyczne) który nie przeszła i muszę jechać na powtórny. Jednym z uchybień był za wysoki poziom CO w spalinach (0.52% zamiast dopuszczalnych 0.30%). Problem jest taki że nie ufam za grosz irlandzkim mechanikom; jeden nie dokręcił koła, drugi (miał być super) używa TECH-a do odczytywania błędów i ich kasowania; więc nie mam ochoty dalej szukać i tracić pieniędzy. Będę na święta w Polsce, więc to zrobię ale teraz szukam jakiegoś tymczasowego rozwiązania. Przypuszczam że to katalizator kończy żywot, chyba że to EGR, z którym jestem w trakcie wymiany (ale on chyba bardziej ma wpływ na NO - chyba że się mylę to mnie poprawcie). Czy np. takie specyfiki jak STP wlane do paliwa przed przeglądem mogą pomóc? lepsze paliwo (chociaż ty Pb98 trudno dostać)?

dzięki za wszelkie rady

pzdr

Napisano

> Czy np. takie specyfiki jak STP wlane do paliwa przed przeglądem

> mogą pomóc? lepsze paliwo (chociaż ty Pb98 trudno dostać)?

> dzięki za wszelkie rady

zalać STP czerwone i przejechać się ze 200km w trasie - moze pomóc

oczysci sonde i katalizator

Napisano

średnia żywotność kata to ok. 150 kkm , jeśli masz jeszcze oryginalny to może on być przyczyną podwyższonego CO w spalinach . EGR i sonda lambda mają też wpływ na spalanie ale ich ewentualna nieprawidłowa praca jest sygnalizowana jako błąd (pomarańczowa kontrolka)

Napisano
  • Autor

samochód ma już ponad 200k km więc, jak napisałem wyżej, spodziewam się padniętego kata chociaż muszę spojrzeć pod auto czy może jednak był wymieniany (tylko jak to poznać, po spawach jakoś?) a EGR na bank jest uszkodzony, kontrolka to niestety nie jedyna oznaka smile.gif

zaleję więc STP i zobaczymy, czy powinienem też dać STP jak będzie jechał na przegląd?

Napisano

Z tego co pamiętam z chemii to emisja Co(czyli tlenku węgla)jest spowodowana niedostateczną ilścią O 2 czyli tlenu podczas reakcjii spalania czyli może filtr powietrza zapchany ale to tylko szkolne przemyślenia hmm.gif sonda lambda też może być przyczyną zbyt dużej dawki paliwa.StP napewno nie zaszkodzi użyć

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.