Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

x17dtl ciężkie odpalanie

Featured Replies

Napisano

No właśnie. samochód mnie dziś wkurzył z rana i chce się wziąć za niego. Otóż żeby go odpalić musze około 10sekund kręcić rozrusznikiem i jak już zatrybi to chodzi ładnie równo, nie kopci jak powinno być.

Z tym długim kręceniem to już tak mam od jego kupna, z tym że czas potrzebny na odpalenie z roku na rok się wydłuża, czyli coś coraz bardziej przestaje działac. No i własnie co to nie działa jak powinno? gdzie jest przyczyna takiego odpalania?

Swiece żarowe wszystkie ok, przekaźnik też dośc długo grzeje. Także przyczyna wg mnie leży gdzieś albo w pompie paliwa albo we wtryskiwaczach. Co wy myślicie? co sprawdzić?

silnik zdaje się być jeszcze zdrowym. oleju nie łyka, jak już odpali to chodzi ładnie równo, na przyspieszenie też nie narzekam, przedmuchów żadnych nie ma( jak wyjme bagnet to tylko lekki wiaterek powiewa). Wszystko ładnie pięknie tylko to przeklete odpalanie.

Napisano
  • Autor

> A jak wyglada aku? wymieniales od kupna?

kręci jak rakieta, napewno nie jego wina

Napisano

Mam to samo nawet gdy grzeje świeczki dwa razy z rzędu, pomaga dodanie gazu w trakcie kręcenia smile.gif

Napisano
  • Autor

> Musimy sprawdzić świeczki żarowe...

świece mam sprawne. wymieniałem je przed zeszłą zimą(rok temu) gdyż myslałem, że cięzkie odpalanie to własnie ich wina, ale po wymianie świeczek nic się nie zmieniło.

Tamtą zimę jakoś przetrzymałem(jeździłem z aq od kombajnu, żebym mógł kilkanaście sekund kręcić podczas mrozów), ale w tym roku chcę wyeliminować tę przypadłość, mam już jej dość grinser006.gif

Napisano

> No właśnie. samochód mnie dziś wkurzył z rana i chce się wziąć za

> niego. Otóż żeby go odpalić musze około 10sekund kręcić

> rozrusznikiem i jak już zatrybi to chodzi ładnie równo, nie

> kopci jak powinno być.

No to jest właśnie uroda i finezyjność icon_rolleyes.gif tego silniczka. Mój jest po przejściach, tzn. zatarcie, wymiania pierścieni, panewek, i pompy oleju i odpala tak, że aku i rozrusznik się po prostu opcyndala ( "zero"wysiłku ). Kolega, podążając moim wzorem zrobił to samo w swoim woziku i ... kręci tak ok. 10 sek. Mechaniory dieslowcy obejrzeli, pokręcili głowami, pomierzyli przyrządami i stwierdzili, że formalnie jest w tym i w tym tak samo. Bądź tu mądry. Jedyna różnica jest taka, że ja do swojego mówię przed odpaleniem same miłe słówka smile.gif Pozdr

Napisano
  • Autor

a przed zatarciem koledze odpalał normalnie czy też z problemami?

Napisano

Miałem identycznie po zmianie na nowe świece Bosch Duraterm.Musiałem kręcić ok 6-7 sekund żeby silnik zapalił i to w lecie.Po założeniu starych świec wszystko ok.Swiece chciałem zmienić profilaktycznie,ale stare okazały się lepsze.Mechanik mi powiedział,że duratermy i im podobne potrzebują inny przekaznik,bo na przekazniku fabrycznym nie włącza się im grzanie,tylko dogrzewanie i auto ciężko odpala.Nie wiem ile w tym prawdy,ale chyba coś w tym jest,skoro na nowych duratermach auto gorzej odpalało niż na starych świecach,bóg wie kiedy zmienianych.

Napisano

nunu, miałem to zeszłej zimy. Z tym że u mnie postępowało coraz cięższe odpalenie trochę szybciej. Wreszcie rozrusznik rozsypał sie w drobny mak i musiałem odwiedzić mechanika. Okazało się że miałem źle ustawiony kąt wtrysku i drobna regulacja pompy wtryskowej załatwiła problem. Asterki są bardzo czułe na źle wyregulowaną pompę więc lepiej to sprawdź.

Napisano
  • Autor

> nunu, miałem to zeszłej zimy. Z tym że u mnie postępowało coraz

> cięższe odpalenie trochę szybciej. Wreszcie rozrusznik rozsypał

> sie w drobny mak i musiałem odwiedzić mechanika. Okazało się że

> miałem źle ustawiony kąt wtrysku i drobna regulacja pompy

> wtryskowej załatwiła problem. Asterki są bardzo czułe na źle

> wyregulowaną pompę więc lepiej to sprawdź.

oo dzięki za podpowiedź. jak znajdę w grudziądzu jakiegoś gościa co się na tym zna, to odrazu uderzam z regulacją pompy?

a może wie kolega jakie nastawy tam powinny być? czy to sam mechanik powinien wiedzieć?

Napisano

> a może wie kolega jakie nastawy tam powinny być? czy to sam mechanik

> powinien wiedzieć?

Oj w grzebanie w pompie to nigdy się nie bawiłem, trochę za dużo na moje możliwości. Mechanik powinien wiedzieć o co chodzi jeżeli potrafi naprawić diesla.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.