Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kostka ISO

Featured Replies

Napisano

Witam!

Czy orientujecie się może czy do kostki ISO w astrze F 1998 r.

z czujnika przebytej drogi idzie jakiś kabelek ?

Ponieważ czytałem na jednym z forum, że komuś wywalało kod 24 i po odcięciu tego kabelka z tej kostki przestała mu się zapalać check engine,

Ja mam właśnie podobny problem ponieważ po około 2 dniach od zamontowania radia też mi wywala ten błąd przy hamowaniu z większej prędkości.

Napisano

Jest to niebiesko-czerwony kabelek, na schemacie Astry F występuje, sprawdź u siebie, powinien dochodzić do pinu nr 1 złącza z zasilaniem i masą (chyba to najniższe).

Jak masz fabryczne radio oplowskie, to nie powinno być problemów, sygnał ten służy do zwiększania automatycznego głośności wraz ze wzrostem prędkości pojazdu. Ale jak podłączyłeś jakies inne, to nie wiadomo, czy ten sygnał nie jest zakłócany lub zwierany do masy, czy plusa... może lepiej go tymczasowo odłączyć.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Nie wiem czy dobrze podłączyłem, ponieważ po podłączeniu radia i wyłączeniu zapłonu kasowały się ustawione stacje, więc do kostki iso ta od samochodu idą dwa czerwone kable na jednym jest cały czas + , a na drugim po przekręceniu kluczyka sprawdzałem prubówką, więc zamieniłem te dwa kable miejscami i wszystko jest ok. ale czy dobrze zrobiłem ?

Radio to LG LAC-M5500R i ma wbudowaną kostkę.

Pozdr. niewiem.gif

Napisano

Zrobiłeś bardzo dobrze, bo są dwie "odmiany" wykonania zasilania do radia. Jesli jest kasowanie ustawień, to się właśnie zamienia miejscami te przewody plusowe.

Ponieważ radio nie jest oplowskie, lepiej odłącz od kostki ISO ten kabelek od prędkości samochodu, nie wiadomo, co jest tam w radiu podłączone... Widziałem w niektórych radiach "tel. mute" , "SDA do zmieniacza CD, "BOSE" nawet nie wiem co to jest i inne. Lepiej odłącz, bo w LG może jest tam jakiś "wynalazek"...i fałszuje ci sygnał prędkości.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Dziękuję za pomoc.

Jutro się za ten kabelek zabieram.

Napisano

A jednak potwierdza sie info podane w TISie ze po wymianie radioodbiornika na niefabryczny moze zapalac sie kontrolka check engine skromny.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.