Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Manual-Wymiana Sondy Lambda PII-CF2

Featured Replies

Napisano

Do wymiany sondy lambda potrzebne beda nam dwa klucze o rozmiarach odpowiednio 10 oraz 22. Z tymze rozmiar 22 powinien miec wyciecie aby moc przewlec kabel. Do tego dochodzi nam sonda lambda jako gosc programu. Aby nie "przekombinowac" zakupilem w "pewnej" zaprzyjaznionej hurtowni czesci samochodowych sonde firmu BOSCH - taka sama jaka posiadam w aucie. Zalecenie dla wymiany sondy - to jej awaria lub jak podaje producent po przejechaniu 160kkm. Wybor nalezy do uzytkownika auta co z tym fantem zrobic.

1. Najwaznejsze narzedzie:

277904544-10.jpg

2. Sonda lamda wraz z oznaczeniem:

277904544-1.jpg

3. Sonda wyciagnieta z pudelka:

277904544-2.jpg

4. Pudelko-a w zasadzie kod zawartosci:

277904544-3.jpg

5. Nowa sonda z bliska:

277904544-4.jpg

6. Widok na czesc "probkujaca":

277904544-5.jpg

7. Odkrecamy kluczem 10 oslone termiczna kolektora i katalizatora i uzyskujemy pelny dostep do gniazda sondy:

277904544-6.jpg

8. Kluczem 22 odkrecamy (w strone chlodnicy krecimy kluczem - jezeli jest na gorze), dosyc malo sily trzeba uzyc, niczym ze swiecami a nastepnie mamy stara sonde oto jej widok po przejechaniu 160kkm:

277904544-7.jpg

9. magiczna dziurka:

277904544-8.jpg

10. Wkrecamy deliktanie nowa sonde. ona rowniez posiada taka sama "uszczelke" jak swieca i do tego jest posmarowana pasta. A tak wyglada wkrecona sonda:

277904544-9.jpg

Po tym wszystkim stwierdzam ze wskazowka obrotosciomierza 'zywiej" reaguje na biegu jalowym. To zapewne efekt posiadania walka 866 i efektu ekologicznego ale po przejechaniu 100km wszystko wrocilo do normy. Wg danych z katalogu ta sonda pasuje do PII 1.2 16v.Koszt sondy w ASO ok 500zł w "zaprzyjaznonej" hurtowni 300zł a dla Sebka 200zł. Zdjecia robione telefonem SE K800i - chyba dobrze wyszly?

Za strona NTK/NGK jak nie powinny wygladac sondy Brzydkie Sondy

post-36134-14352476340153_thumb.jpg

Napisano

ile dałeś za to ?

Napisano

Dobra robota smile.gif Moja czeka na półce. Mam co prawda problemy z grzałką (notabene od nowości jest ta usterka).

Ale zdaniem yabolla mam to olać, więc....olewam zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Chyba wyraźnie napisał 200 zł

spoko loko bylem wtrakcie pisania manuala i widocznie sie wbil zanim skonczylem. ale wychodzi na to ze nie wszyscy czytaja watki - bylo na ten temat jak sie pytalem o roznice w sondach NTK.

Napisano

Bardzo ładna FR ok.gif

Zdjęcia też dobrej jakości, SE rządzi zlosnik.gif rozdzielczość 3,2 megapiksela w telefonie robi swoje smile.gifwaytogo.gif

Napisano

czy po jej wymianie niezbędnym jest podłączenie do kompa? Zapewne jest wskazane, ale czy konieczne? hmm.gif

Napisano

Super robotka claps.gif No widzę, że kolega ma chody z częściami pod względem cen wink.gif Jak coś to zgłoszę się do kolegi smile.gif

No to niech sonda dobrze się sparwuje waytogo.gif

20.GIF

PS> Fotki jak na telefon naprawdę profi. Muszę tym modelem tel. się zainteresować hmm.gifsmile.gif

Napisano

> Chyba wyraźnie napisał 200 zł

oj nie widziałem bo mi nie wczytały się fotki wszystkie i coś się spieszyło , boszeee przepraszam oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> Super robotka No widzę, że kolega ma chody z częściami pod względem

> cen Jak coś to zgłoszę się do kolegi

> No to niech sonda dobrze się sparwuje

> PS> Fotki jak na telefon naprawdę profi. Muszę tym modelem tel. się

> zainteresować

nie ma problemu tylko czy ktos z IKP na slasku w hurtowni takze nie ma chodow i to takze w IC? bo tutaj przesylka zwiekszy koszty i nie bedzie frajdy ze juz mam czesc?

Napisano
  • Autor

> I wszystko jasne

> Szkoda tylko klucza-

> Pozdrawiam

czy ja wiem, taki sam STANLEYA juz seryjnie przygotowany 131 zł a ten nie wiem z 30 zł i brzeszczot w reke i sie siepalem.

• 1 rok później...
Napisano

> znalazłem takie coś może się komuś przyda odnośnie sonda lambda:

> kliknij tekst

ale dinozaura wykopałeś zeby.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.