Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

elektrozawory - zasilanie

Featured Replies

Napisano

mam instalke 2 gen z kompem AL-700. w ukladzie sa 2 elektrozawory - jeden ba butli a drugi przy parowniku. mam takie pytanie - czy oba otwieraja sie dopiero po wcisnieciu guzika od przejscia na LPG czy moze ten przy butli jest otwarty juz podczas jazdy na benzynie a po przejsciu na zasilanie gazem otwiera sie tylko ten przy parowniku??

jak to jest w wiekszosci instalek??

Napisano

Ja mam Elpigaz - tez dwa zawory, ale jeden razem z filtrem.

Polaczone razem - otwieraja sie razem.

Napisano
  • Autor

to moze napisze dlaczego pytalem - czasami jak odpale auto i po osiagnieciu odpowiedniej temperatury przelaczy sie na LPG to silnik jest wyraznie slabszy i gorzej sie wkreca - objawy jak by bylo malo gazu w butli mimo, ze jest duzo. ba nenzynie jest ok, przelaczanie gaz/benzyna nic nie daje, pomaga dopiero zgaszenie silnika i ponowne odalenie. myslalem, ze moze elektrozawor przy butli sie otwiera juz po przekreceniu stacyjki i, ze sie zacina i dlatego po ponownym odpaleniu auta jest juz ok ale teraz zbiles mnie z tropu...

jak sadzicie co to za usterka??

Napisano

Po pierwsze - powinieneś mieć jeszcze jeden elektrozawór, taki z filtrem. Łącznie są 3: na butli, ten z filtrem i ten na parowniku. Wszystkie zawory są zasilane jednocześnie (wraz z emulatorem wtryskiwaczy) od momentu przełączenia na LPG do momentu wyłaczenia silnika lub przełączenia na benzynę.

Po drugie - czasami, ale tylko rano , mam to samo, ale IMHO to nie ma nic wspólnego z elektrozaworami. Mam w kabinie wskażnik mieszanki (napięcie lambda) i czasem rano po przełączeniu na LPG, mieszanka jest stale uboga, czasem nawet silnik potrafi zgasnąć... Pomaga tylko przekręcenie kluczyka w pozycję zerową (bardzo ważne!!!) i powtórne uruchomienie samochodu . Gdy po zgaśnieciu silnika, od razu go zapalę i przełącze na LPG, dalej jest tak samo .

Uwagi i wnioski:

1 - po zgaśnięciu silnika i ponownym zapaleniu na benzynie, zawory są zamykane, po przełączeniu na LPG są znów otwarte, ale przyczyna nie znika!!! Czyli wniosek - to nie zawory!!!

2 - jeśli przed ponownym uruchomieniem silnika, wyłączę zapłon - problem znika, mieszanka oscyluje, silnik odzyskuje moc!!! Mój wniosek - przyczyną jest... attuator, czyli silniczek krokowy LPG . Wiem z doświadczenia, że po wyłączeniu stacyjki silniczek ten zamyka się prawie na maxa, a po włączeniu zapłonu otwiera się do pozycji wyjściowej (u mnie ok. 100 kroków). Być może z rana silniczek nie reaguje na polecenia, może jest mechanicznie zablokowany w pozysji "prawie zamkniętej" , a po ponownym włączeniu stacyjki "zaskakuje". Pamiętam, że gdy pierwszy raz do niego zajrzałem, dawno, z ciekawości, był cały nasmarowany oliwą... ale do tej pory nie wiem, czy to było celowe smarowanie przeciwko zacieraniu, czy skraplał się na nim kondensat z parownika - ja wtedy ten olej wytarłem...

Niestety, żeby sprawdzić czy mam rację, musiałbym rano jeździć z podłączonym laptopem do LPG, bo innej możliwości obserwacji otwarcia attuatora w tej instalacji nie ma. A ja laptopa po prostu nie mam - regulację robię sobie na kompie stacjonarnym...

Jeszcze jedno, być może, że attuator jest sprawny, a to może centralka czasem nie wysyła do niego poleceń...? Taka możliwość też istnieje...

Pozdr.

Napisano

>> podłączonym laptopem do LPG, bo innej możliwości obserwacji

> otwarcia attuatora w tej instalacji nie ma.

nie ma zwrotnej informacji pracy attuatora - to jest element wykonawczy więc nawet jak odłączysz elektrycznie to na laptopie będzie pokazywało że się przesuwa

Napisano

> nie ma zwrotnej informacji pracy attuatora - to jest element

> wykonawczy więc nawet jak odłączysz elektrycznie to na laptopie

> będzie pokazywało że się przesuwa

Wiem o tym doskonale, ale myslałem, że podczas jazdy sprawdziłbym, czy centralka próbuje sterować krokowcem... ale jeśli wiesza się po drodze jakiś scalaczek na wyjściu centralki, to i tak program pokaże, że "podaje kroki" a ja wywnioskuję, że centralka sprawna... nie tędy droga.

Pozostaje zamontować "tylko na testy" kawałek przeźroczystego węża i przez niego obserwować ruchy tłoczka atuatora wink.gif.

Pozdr.

Napisano

> Wiem o tym doskonale, ale myslałem, że podczas jazdy sprawdziłbym,

> czy centralka próbuje sterować krokowcem... ale jeśli wiesza się

> po drodze jakiś scalaczek na wyjściu centralki, to i tak program

> pokaże, że "podaje kroki" a ja wywnioskuję, że centralka

> sprawna... nie tędy droga.

> Pozostaje zamontować "tylko na testy" kawałek przeźroczystego węża i

> przez niego obserwować ruchy tłoczka atuatora .

> Pozdr.

albo register i nim kręcić a tłoczek obserwować na wierzchu, a ja sprawdzałem nawet prościej ściskając odpowiednio gumowy przewód

Napisano
  • Autor

> Po drugie - czasami, ale tylko rano , mam to samo, ale IMHO > to nie ma nic wspólnego z elektrozaworami.

widze, ze mamy takiesame silniki z ta sama instalka LPG i ten sam problem tongue.gif

u mnie w dzien tez czasem sie to zdaza jak wracam z pracy, latem wytepowalo sporadycznie a teraz srednio raz w tyg.

> Mój wniosek - przyczyną jest... attuator, czyli silniczek

> krokowy LPG . Wiem z doświadczenia, że po wyłączeniu

> stacyjki silniczek ten zamyka się prawie na maxa, a po

> włączeniu zapłonu otwiera się do pozycji wyjściowej (u mnie

> . 100 kroków).

ostatnio, tez rozkrecilem ten silniczek ale smaru w nim nie bylo. tloczek byl troche przybrudzony wiec wyczyscilem ale nic to nie pomoglo

> Jeszcze jedno, być może, że attuator jest sprawny, a to może

> centralka czasem nie wysyła do niego poleceń...? Taka

> żliwość też istnieje...

gdzies kiedys czytalem, ze podobny problem byl u kogos gdy mial zasniedziale styki na kablach zasilajacych centralke lpg, wtedy komp glupial. u siebie przeczyscilem podlaczenie kabli do aku i styki na bezpieczniku przed centralka ale nie pomoglo. jest jeszcze jeden bezpiecznik na kablu z napieciem podlaczonym do zasilania cewki zaplonowej ale tego jeszcze nie przeczyscilem bo trzeba by sciagac pokrywe silnika a nie mialem akurat czasu.

pzdr.

Napisano

Miałem podobny problem - silnik krokowy się czasami zawieszał i po przełączeniu z benzyny na gaz natychmiast gasł.

Próbowałem różnych rzeczy, ale pomogło dopiero posmarowanie gwintu w czopie silnika krokowego i poluzowanie wkrętów mocujących sam silnik krokowy do obudowy czopu - tego co się przesuwa.

Jak ktoś boi się o ulatniający gaz to polecam plaster dwustronny (gąbkę) pomiędzy tymi elementami - dodatkowo uszczelni całość i będzie pozwalało na swobodne minimalne ruchy elementu wykonawczego silnika krokowego.

Napisano

> to moze napisze dlaczego pytalem - czasami jak odpale auto i po

> osiagnieciu odpowiedniej temperatury przelaczy sie na LPG to

> silnik jest wyraznie slabszy i gorzej sie wkreca - objawy jak by

> bylo malo gazu w butli mimo, ze jest duzo. ba nenzynie jest ok,

> przelaczanie gaz/benzyna nic nie daje, pomaga dopiero zgaszenie

> silnika i ponowne odalenie. myslalem, ze moze elektrozawor przy

> butli sie otwiera juz po przekreceniu stacyjki i, ze sie zacina

> i dlatego po ponownym odpaleniu auta jest juz ok ale teraz

> zbiles mnie z tropu...

> jak sadzicie co to za usterka??

kurna mam to samo. nie wiem o co tu może chodzić

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.