Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzęgło inaczej

Featured Replies

Napisano

Przeglądałem kącik w poszukiwaniu podobnego przypadku i niestety znalazłem tylko wadę w postaci ciężko chodzącego pedału.

Moja "przypadłość" jest inna.

Mam wymienione sprzęgło i docisk (komplet VALEO), wymieniałem przy 97kkm. Teraz mam 112 kkm i czuję, że coś jest nie tak.

"Czuję" należy czytać dosłownie.

Zawsze przy podjeżdżaniu pod wysoki krawężnik robię to na pierwszym biegu, na lekkim półsprzęgle żeby zbyt gwałtownie nie uderzyć kołem. Jakiś czas temu podczas takiego manewru wyskoczył mi bieg, silnik zgasł i poczułem intensywny smród. Od tamtego czasu smród dopada mnie zawsze gdy ruszam dość gwałtownie (na granicy pisku opon) lub przy dłuższej "jeździe" w warszawskich korkach.

Zastanawiam się czy to kwestia wyregulowania linki sprzęgła czy coś poważniejszego, czy mogę uderzyć do ASO celem poprawy/naprawy gwarancyjnej (jeżdżę głownie po mieście i mało intensywnie tak, że od czasy wymiany mija prawie rok)?

Napisano

Jeżeli już się szarpnąłeś i wymieniałeś sprzęgło w ASO i zdarli z ciebie skórę to na co czekasz. Na pewno masz jeszcze gwarancje. Przynajmniej pojedź tam i pogadaj. Ja bym tak zrobił.

Boa

Napisano

Może miałeś za bardzo naciągniętą linke i doszło do nadpalenia sprzegła. Czy sprzęgło nie brało ci za wysoko?

Napisano
  • Autor

> Jeżeli już się szarpnąłeś i wymieniałeś sprzęgło w ASO i zdarli z

> ciebie skórę to na co czekasz. Na pewno masz jeszcze gwarancje.

> Przynajmniej pojedź tam i pogadaj. Ja bym tak zrobił.

> Boa

Czy się szarpnąłem?

1. Sprzęgło z dociskiem - 240 PLN (czasami warto mieć znajomych w InterCarsie yay.gif)

2. montaż w ASO 280 PLN (robiłem przy okazji kilka innych drobiazgów w nadwoziu).

W polecanym przez znajomego warsztacie, ze zniżką bo "to swój człowiek i warto zrobić dobrze i tanio" chcieli 300 PLN.

Napisano

Można przeżyć. Tyle się już człowiek spotykał ze zdzierstwem ASO że reaguje czasami nerwowo. wrrr.gif

Boa

Napisano
  • Autor

> Może miałeś za bardzo naciągniętą linke i doszło do nadpalenia

> sprzegła.

I to mnie właśnie niepokoi - mam się liczyć z wymianą??

Napisano

> I to mnie właśnie niepokoi - mam się liczyć z wymianą??

niestety przypaliles szprzeglo oslabiony.gif Moj znajomy w bravie 1,2 zorbil to samo tez wjezzajc na kraweznik. Sprzegla nie zmienil.. samo poszlo sie kochac 40tys km pozniej. A smierdzilo przy co 2-3 ostrym ruszaniu

Napisano
  • Autor

I jestem lżejszy o 700 PLN (sprzęgło 300, robocizna 400).

Tarcza sprzęgła była lekko przypalona, widać było na niej ślady ślizgania, ale odpowiednia grubość wskazywała raczej na wadę docisku.

Na pytanie o gwarancję usłyszałem, że to część eksploatacyjna i mogę reklamować jedynie tam gdzie kupowałem, a nie tam gdzie mi zakładali.

Generalnie jestem z lekka klnie.gif...... i odniosłem wrażenie, że mnie 270747800-sex.gif

Napisano

> I jestem lżejszy o 700 PLN (sprzęgło 300, robocizna 400).

nieźle cię za robotę skasowali icon_eek.gif

no chyba że w centrali takie ceny to norma wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.