Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dolot - prosba o poradę

Featured Replies

Napisano

Witam grono fanów tuningu.

Wpadłem na pomysł przeróbki układu dolotowego, jest to mój następny eksperyment który przed wdrozeniem w życie chę przedyskutować czy ma to sens. Podstawa to orginalna puszka i wkładka J&R. Wszystko co przedstawie było przetestowane po parę tyś. km.

Wersja I:

orginalny układ pozbawiony wewnątrz ruki zwężającej przeście międzu rezonatorem a puszką filtra, usunięta zwężka Venturiego

foto

IMG_1396a.JPG

Wersja II

orginalna puszka i rura paierowa fi 60 (tylko eksperymentalnie) w celu zastosowania doładowania dynamicznego wkładki, wlot rury umieszczony we wlocie w zderzaku

foto

IMG_1630a.JPG

Wersja III

krótsza wersja doładowania dynamicznego gdzie wlot umieszczony orginalnie na pasie przednim, powietrze dociera przez szparę między maską a zderzakiem

foto

IMG_4453a.JPG

Wersja IV

mój pomysł do orginalnego układu dolotowego -wersja I- dołączyć rurę o średnicy 50-60 mm w wersji II która łaczyłaby się z układem w puszce filtra powietrza.

IMG_1396b.JPG

Ma to sens? hmm.gif Chyba powietrze które dostarczane będzie do kolektora będzie w pełnym zakresie bo wg. mojego rozumowania to przy pracy na wolnych obrotach oraz przy ruszaniu silnik by lepiej zasysał powietrze z "krótkiego układu" a podczas szybszej jazdy silnik dostawałby powietrze wtłaczane z "długiego"układu. A! i co najważniejsze na "krótkim" układzie dżwięki dolotu byłyby normalne, a podczas szybszej jazdy normalne że byłoby głośniej. Jeszcze inny pomysł na dolot ma kol. God_ares bo bezpośrednio do rezonatora ma podłączonyą rurę z do któą ma początek we wlocie w zderzaku - On sobie ten patent chwali.

AHA! nikt mnie nie namówi na zmiane wkładu filtra na storzek! nono.gif

Proszę o tylko poważne komentarze, czy mam racje w rozumowaniu czy myśleć w innnm kierunku. Kpiarstwo na poziomie Refa jest nie mile widziane 270751858-jezyk.gif

Napisano

Witam kolege zlosnik.gif

IMO patent z rura do rezonatora ktora daje zimne powietrze jest w miare sensowny, ale czy nie lepiej byloby ominac puszke rezonatora i dac po prostu jakis nawiew ze zderzaka od razu na wkladke ?

Napisano
  • Autor

Oooo witam kolegę rotfl.gif

Jak zauważyłeś już opisałem, że jeżdziłem bez rezonatora ale dżwięk docierający do wnętrza był ciut za głośny, a jeżdżąc tak parę tyś. kmów jest już męczący zlosnik.gif ja nie młodnieje tylko się starzeje frown.gif Wystarczy że mi "pierdzi" wydech.

Mozna tez rozwiązać doprowadzenie z drugiej strony ale przeszkadza chłodnica. Z nadkola nie ma sensu zbierać powietrza ze zrozumiałych względów.Poza tym zastanawiam się nad tym czy nie wystąpią szkodliwe zawirowania powietrza w puszce filtra hmm.gif Zaletą jeszcze tego sposobu byłoby to ze chwyt powietrza nie byłby widoczny dlalaika.

Napisano

Chyba najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie chwyto-łapacza powietrza powodującego nadmuch na wkładkę.

W moim prypadku fajny bajer na lato, zimą cały syf z jezdni, błoto, sół i inne ustrojstwa (bo nadmych idzie z za atrapy wprost na stożek) będzie dostawał się na filtr.

Napisano
  • Autor

> Chyba najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie chwyto-łapacza

> powietrza powodującego nadmuch na wkładkę.

a jak ma wyglądać nadmuch na wkładkę? bo na storzek to widziałem różne patenty nawet ten z wlotem w masce. Prosze o bardziej obrazowe wyjaśnienie

> W moim prypadku fajny bajer na lato, zimą cały syf z jezdni, błoto,

> sół i inne ustrojstwa (bo nadmych idzie z za atrapy wprost na

> stożek) będzie dostawał się na filtr.

w doładowaniu dynamicznym z wlotem w zderzaku syf w puszce też sie zbiera

Napisano

>a jak ma wyglądać nadmuch na wkładkę? bo na storzek to widziałem

> różne patenty nawet ten z wlotem w masce. Prosze o bardziej

> obrazowe wyjaśnienie

Coś a'la to co masz/miałeś u siebie tylko znacznie większych rozmiarów i średnicy rury łączącej.

IMG_4453a.JPG

>w doładowaniu dynamicznym z wlotem w zderzaku syf w puszce też sie zbiera

Taki urok tego patentu icon_rolleyes.gif

Napisano

Chętnie usłyszę odpowiedź na pytanie kolegi. Sam przetestowałem też kilka rozwiązań i ze stożkiem i z wkładką, ale pytanie Jacka o dwa chwyty powietrza na raz jest dość interesujące.

U mnie było :

1.JPG

2.JPG

3.JPG

4.JPG

5.JPG

6.JPG

A obecnie jest aluminiowy dolot do rezonatora z chwytem w siatexie zderzaka. Moim skromnym zdaniem najlepszy ze wszystkich i działa w 100%. Każda modyfikacja testowana również po kilka tyś km. Jak wspomniałem obecna wydaje się być najlepsza - zarówno góra jak i dół elastyczna i przyśpieszenie liniowe. Niestety nie ma co z taki duperszmitami jeżdzić na hamownie - więc to tylko subiektywne odczycia :

7.JPG

Jeżeli ma ktoś jakąś wiedzę popartą doświadczeniem z wynikami smile.gif proszę o opinię nt podania powietrza na wkładkę. Aha wkładkę czyszczę regularnie i nie jest nigdy ubrudzona.

Napisano
  • Autor
hmm.gif Myślę Rafał że temat jest za ciężki na tutejsze głowy od tuningu frown.gif a słowo tuning to jest szeroko rozumiane. Obserwując forum od lat to układy dolotowe to jego słaba strona sick.gif a nie sztuka na kawał rury założyc stożek cfaniaczek.gif
Napisano

> Jak zauważyłeś już opisałem, że jeżdziłem bez rezonatora ale dżwięk

> docierający do wnętrza był ciut za głośny, a jeżdżąc tak parę

> tyś. kmów jest już męczący

Niestety coś za coś. Tuning przynoszący wymierne korzyści w aucie wolnossącym niestety musi być głośny. Może nie głośny na 3km (bo od takiego tjuna to są odpowiedni fani), ale zawsze zauważalnie głośniejszy od serii.

Co do pomysłów jakie podałeś to najsensowniejsza wydaje się być opcja 3.

Napisano

w lanosie ominąłem puszkę rezonatora praktycznie bezproblemowo, zmiast puszki z filtrem jest stożek, rura lekko zmieniona, powietrze zasysa sobie ze stajlowej dziury w masku zlosnik.gif

efekt - chodzi głośniej, szczególnie w momentach, kiedy seryjnie wyraźnie brakowało mu mocy w pewnym zakresie obrotów

nie wiem jak sam stożek... ale dolot cały, łącznie z polerowanymi kolektorami i do tego cały wydech inny daje naprawdę sporo

A swoją drogą stożek najlepiej sprawuje się kiedy zasysa potwornie zimne powietrze przy -20* za oknem zlosnik.gif Radzę założyć w taką pogodę to wtedy się nacieszysz... tak poza tym.... to za wiele ci nie da hahaha.gif

Napisano

> zimne powietrze przy -20* za oknem Radzę założyć w taką pogodę

> to wtedy się nacieszysz... tak poza tym.... to za wiele ci nie

> da

no fakt przy chłodniejszej pogodzie ciutkę lepsze czasy kręciłem ,ale nawet jak jest ciepło w czasie szybszej jazdy łapie schłodzone powietrze , tylko ne czuć oczywiście tego grinser006.gif w czasach lekko widać różnicę zlosnik.gif

Napisano

Moglbys opisac jakie byly twoje odczucia na poszczegolnych modyfikacjach hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Moglbys opisac jakie byly twoje odczucia na poszczegolnych

> modyfikacjach

Wersja I

głośność jak seria, minimalnie żwawszy niż seria, lepiej ciągnie w okolicach max. momentu obrotowego

wrsja II

głośniej niż wersja I, słaby dół, lepiej ciągnie pow. śerdnich obrotów

Wersja III

dolot głosny w pełnym zakresie, na ssaniu słychac jak zasysane jest powietrze, ciągnie dobrze już od niskich obrotów, wyczuwalny kop w ok. max. mom. obr. jeszcze żwawszy niż wersja I

zaznaczam jeszcze raz że w puszce filtra jest sportowa wkładka!

Napisano

No właśnie zapomniałem dodać u mnie jest wkładka sportowa K&N

Napisano

a ja bym chętnie przygarnął tą "łapkę dolotową"

dzi2.jpg

może ktoś ma i chce się pozbyć? smirk.gif

Napisano

> bo wg. mojego rozumowania to przy pracy

> na wolnych obrotach oraz przy ruszaniu silnik by lepiej zasysał

> powietrze z "krótkiego układu" a podczas szybszej jazdy silnik

> dostawałby powietrze wtłaczane z "długiego"układu.

A powinno byc całkiem odwrotnie.

Długi dolot, wiecej momentu w dolnym i srednim zakresie obrotów, krótki, wiecej MOCY przy wysokich obrotach i utracie jej na dole.

Przy tym silniku lepiej nic nie grzebać, no chyba że w formie, nie mam co robić, a lubie sobie podłubać.

Ciekaw jestem co by hamownia pokazała, mysle że róznice były by w granicach błedu pomiaru i zapewne łatwiej cos popsuc w tym dolocie niż poprawić crazy.gif

Napisano

> Wersja I

> głośność jak seria, minimalnie żwawszy niż seria, lepiej ciągnie w

> okolicach max. momentu obrotowego

na jakiej podstawie tak uwazasz? robiles jakies pomiary?*

> wrsja II

> głośniej niż wersja I, słaby dół, lepiej ciągnie pow. śerdnich

> obrotów

jw?

> Wersja III

> dolot głosny w pełnym zakresie, na ssaniu słychac jak zasysane jest

> powietrze, ciągnie dobrze już od niskich obrotów, wyczuwalny kop

> w ok. max. mom. obr. jeszcze żwawszy niż wersja I

> zaznaczam jeszcze raz że w puszce filtra jest sportowa wkładka!

jw?

*pytanie moje spowodowane jest tym, ze tego typu odczucia mozna sobie wedlug moich doswiadczenz Felicja wsadzic w buty icon_rolleyes.gif prawie zawsze jak cos kombinowalem z dolotem i wydawalo mi sie ze w jakims zakresie obrotow lepiej ciagnie, to po zrobieniu pomarow czy to na hamowni (na szczescie mialem wtedy takie mozliwosci) czy na drodze (to kazdy moze sobie zrobic) okazywalo sie, ze jest ewidentnie gorzej, a to co mi sie wydaje ze lepiej spowodowane jest tym, ze od tego miejsca bylo tak jak seryjnie badz ciut lepiej... a cala roznica niestety polegala na tym, ze wczesniej (na nizszych obrotach) jest duzo gorzej niz seryjnie icon_rolleyes.gif

mam nadzieje ze nie zagmatwalem za bardzo palacz.gif

Napisano
  • Autor

Wiadomość skasowana przez rdzawy

Napisano

> pomiarem mogę tylko nazwać przejażdżkę seryjnym egzemplarzem

> może był tzw. błąd w sztuce, ja tam się nie poddaję i próbować będę

> dalej. Seryjny układ dolotowy to fabryczny kompromis który da

> sie udoskonalić. Polecam lrkturę książki ?Poroawa ekonomiczności

> i dynamiki samochodów osobowych" wydana w1989 r.przez

> Wydawnictwa Komunikacji i Łączności opracowanie przez

> inzynierów i profesorów. Tam pokazano min. podstawy zmian w

> układach dolotowychktóre zastosowałem min. na początku lat 90 i

> zdały egzamin. Nowoczesne układy dolotowe zmieniły się tym

> tylko, że są z innego materiału - tworzywa, które aż tak nie

> wymagają dopracowania jak te które były w jakiejś częci

> metalowe.

pozostaje mi zyczyc powodzenia, bo widze ze podstawa "pomaarow" jest dobre samopoczucie icon_rolleyes.gif

Napisano

> Przy tym silniku lepiej nic nie grzebać, no chyba że w formie, nie

> mam co robić, a lubie sobie podłubać.

> Ciekaw jestem co by hamownia pokazała, mysle że róznice były by w

> granicach błedu pomiaru i zapewne łatwiej cos popsuc w tym

> dolocie niż poprawić

A to niby czemu? cfaniaczek.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.