Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Uszkodzony przegub lub łożysko....

Featured Replies

Napisano

Czesc moto-spece :-) Mam takie oto pytanq...(pacjentem jest renault megane kombi z 2000r ) Podejrzewam ze padla mi jedna z dwoch podanych opcji...Objaw jest taki ,ze gdy ruszam wolno ( jest to nawet b.wolno - taki "niedzielny kapelusznik mode" grinser006.gif)to nic sie nie dzieje a gdy rusze szybciej(bez rwania laczy itp) to z prawego przedniego kola slychac dzwiek taki jak....hmm..no prawie taki jakbyscie wiertarka bezprzewodowa probowali wkrecic srube ktora juz na maxa siedzi w otworze - wiertarka wtedy zgrzyta...mam nadzieje ze wiecie o jaki dzwiek mi chodzi crazy.gif Objaw nie pojawia sie tylko przy skretach( co moze swiadczy ze przegub jest ok??confused.gif) ale nawet przy jezdzie na wprost. Dzwiek pojawia sie tylko przy probie szybkiej jazdy na biegach 1 i 2...za to daje sie odczuc dziwne szarpniecie na kazdym innym(wyzszym) biegu z momencie gdy puscimy gaz i nagle wcisniemy go spowrotem - tak jakby to kolo probowalo "doskoczyc" do predkosci ktora mu zadaje...wiem ze brzmi to troche dziwacznie ale mam nadzieje ze skumacie o co mi loto :-) Dodatkowo przy probie zerwania laczka prawe kolo tak jakby latalo i komplketnie tracilo przeczepnosc - czuc ze tylko lewe usiluje ciagnac auto do przodu... Teraz wiec moje pytanq..

-czy jest mozliwosc odroznienia czy to lozysko czy przegub ?

-czym grozi jazda z czyms takim? co sie w najgorszym przypadku moze stac?

-czy moze to miec wplyw na mulowate rozpedzanie sie auta? bo cos czuje ze moze mi sie jeszcze cos ze sprzeglem dziac? i tu jak sprawdzic czy sie nie slizga?

Pozdrawiam cool.gifcool.gif

Napisano

Przegub - przypuszczam, że wewnętrzny (mniej chętnie stuka przy ruszaniu, reszta - włącznie z tym, jak to określiłeś "doganianiem" koła pasuje).

Napisano

Jeśli to przegub to:

> -czym grozi jazda z czyms takim? co sie w najgorszym przypadku moze

> stac?

Auto stanie i nigdzie nie pojedziesz (chyba, ze masz szperę wink.gif )

I nie wierz w historie typu Panieee przeguby stukają ale się nie rozpadają... kiedyś padnie i dalsza jazda tylko na sznurku/lawecie

> -czy moze to miec wplyw na mulowate rozpedzanie sie auta?

IMHO nie

Napisano
  • Autor

> Przegub - przypuszczam, że wewnętrzny (mniej chętnie stuka przy

> ruszaniu, reszta - włącznie z tym, jak to określiłeś

> "doganianiem" koła pasuje).

Wewnetrzny? A nie zewnetrzyny? Bo jesli tak jak mowisz to cala półoś do rozbierania crazy.gifcrazy.gif

Napisano

Przegub.... ewentualnie półoś... i łożysko tam są takie wielkie kule zlosnik.gif wymień to zanim te kule wysypią się na jezdnię bo będzie niewesoło jak przegub się rozleci a koło skręci samo tam gdzie mu się podoba, w merolu tak się zrobiło.. wyrwało sworzeń, rozwaliło oponę, felgę, błotnik, wahacz który wypadł wbił się w jezdnię piękną wrocławską dziurawą (zahaczył o kostkę), amor też poszedł się kochać...nie no normalnie aż ręce opadają zlosnik.gif dobrze, że to nie moje auto było bo bym się zapłakał chyba

co śmieszniejsze - wsio przy prędkości 35-40 km/h i wolę nie wiedzieć co by było gdyby było więcej

Napisano
  • Autor

No to faktycznie nieciekawie to musialo wygladac...no coz to auto idzie do garazu a ja ide od starszych wysepic na naprawe grinser006.gifclown.gif w koncu to ich auto grinser006.gif

Napisano

Odgłosy rzeczywiście takie jakby przegub był do roboty, ale zastanawiający jest brak pukania przy skręcie kierownicy.

A nie masz przypadkiem jakiegoś ESP albo coś w tym rodzaju?

W momencie poślizgu koła jest ono najczęściej przyhamowywane ABS'em i stąd może być ten dźwięk.

Spróbuj zahamować z ABS'em i porównać dźwięki.

Napisano
  • Autor

Akurat ostatnio mialem okazje przyhamowac dosc ostro ale nic niepokojacego sie nie dzialo..ABS sie zalaczyl - zadnego terkotania przy kole, nic...a pedal hamulca prawidlowo pukal w stope. Takze biore sprawy w swoje rece i zabieram rodzicom auto..bo jeszcze im sie by cos stalo nono.gif dzwonie do mechanika i sie umawiam na ogledziny waytogo.gif A tak w temacie...bo dzwonilem do 3 sklepow i we wszystkich mi powiedziano ze ten model auta ma zintegrowana półoś - ze wymiana przegubu wiaze sie z wymiana calej półośki? screwy.gifczerwona.gif A na alletanio znalazlem i lozyska i przeguby do tego modelu...Takze czy jest to sciema - czy faktycznie sa auta w ktorych przegub zewn wymienia sie razem z oska? Jedyne co mi jeszcze wpada do glowy to to ze jest to prawe kolo...czyli to ktore najczesciej pokonuje krawezniki..wiec moze tj faktycznie przegub...egh...sie zobaczy...ale i tak nie kolorowo przed siwetami na takie zakupy irked.gifirked.gif

Napisano

>A tak w temacie...bo dzwonilem do 3

> sklepow i we wszystkich mi powiedziano ze ten model auta ma

> zintegrowana półoś - ze wymiana przegubu wiaze sie z wymiana

> calej półośki? A na alletanio znalazlem i lozyska i przeguby

> do tego modelu...Takze czy jest to sciema - czy faktycznie sa

> auta w ktorych przegub zewn wymienia sie razem z oska?

Niestety nie wiem jak w tym modelu, ale zazwyczaj przegub jest zintegrowany z półosią i potocznie na całość się mówi po prostu przegub.

Napisano

W Twingo kolega miał właśnie zintegrowany przegub z półośką i teoretycznie wymieniało się całość. W praktyce mechanik jakoś (nie wiem jak) mu sam przegub wymienił...

Napisano

W praktyce wygląda to tak, że biorę półośkę kompletną po regeneracji a starą w całości oddaję.

Nie wiem ile $ do Meganki, ale do 405-ki Puga coś koło 280 płaciłem pół roku temu - za długą z podporą (prawą).

W Megance jest identycznie, tylko o ile pamiętam nie ma podpory (łożyska) na długiej półośce.

Samemu da radę wymienić tylko przegub wewnętrny.

...nie ma jak Francuz... grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Taaa kocham te samochody na "f " grinser006.gif A tak serio to jest to bardzo dobre autko. Ogolnie nic sie w nim zlego nie dzieje...tylko po prostu czesci eksploatacyjne sa czasem b.drogie...hehe np w tym modelu meganki sa z tylu tarcze a nie bebny i w dodatku z ABS..co oznacza 1100zl za komplet orginalow i cale szczescie zamiennik ( nota bene robiony przez ta sama firme cool.gif ) za 650zl zeby.GIF Ale to i tak bardzo duziooo oslabiony.gif Zreszta jestem ciekaw co mechanik powie...bo w sklepach mowia ze cala os do wymiany,a ja znalazlem w necie i przegub i lozysko osobo do kupienia do tego modelu....sie okaze..ale i tak to bedzie spory wydatek...jednak wole to niz wyladowac w rowie lub gorzej sick.gif Heh a za tydzien mnie czeka dluzsza trasa..to w zamiam duzego kombi wezme clio '99 1,4 jump.gifwaytogo.gif ma to male gowienko kopa waytogo.gifwaytogo.gifwaytogo.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.