Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klima - czynnik chlodzacy

Featured Replies

Napisano

Siemka

na ile zwykle starcza napelnienie klimy czynnikiem chlodzacym?

Napelnilem zaraz po kupieniu auta, czyli jakies 10 msc temu i teraz jak momentami robi sie cieplo, wlaczam i nic, zero chlodu, objaw dokladnie taki sam jak po kupieniu auta. DO jesieni zeszlego roku chlodzila jak trzeba, w zie nie chlodzilem ale zalaczalem 2-3 razy w tygodni MAX DEF, wiec byl auzywana.

Nie wydaje sie Wam ze cos szybko ubylo chlodziwa?

Napisano

> Siemka

> na ile zwykle starcza napelnienie klimy czynnikiem chlodzacym?

> Napelnilem zaraz po kupieniu auta, czyli jakies 10 msc temu i teraz

> jak momentami robi sie cieplo, wlaczam i nic, zero chlodu, objaw

> dokladnie taki sam jak po kupieniu auta. DO jesieni zeszlego

> roku chlodzila jak trzeba, w zie nie chlodzilem ale zalaczalem

> 2-3 razy w tygodni MAX DEF, wiec byl auzywana.

> Nie wydaje sie Wam ze cos szybko ubylo chlodziwa?

wg mnie za szybko, u mnie byla napelniana w zeszly wrzesien i obecnie nie mam klopotow, w poprzednim Bravo byla napelniana sprawdzana raz na okolo 1,5 roku ale nigdy nie bylo klopoptw z chlodzeniem. Wydaje sie ze masz jakas nieszczelnosc hmm.gif

Napisano

No troche szybko, wydaje mi sie ze powinno gdzies na 2 lata starczyc bez problemu

Napisano

> Siemka

Ja robie przeglad kazdego roku na wiosne. Nie patrze czy dziala, czy nie - po prostu jade i robie.

Aparatura w ASO po znajomosci z duuuuza znizka. To zalezy, ale prawie zawsze jest 0,6kg. Raz bylo jakies 0,45kg i wtedy facio wcisnal jakis kontrast do czynnika, aby w razie nieszczelnosci latwiej przyuwazyc gdzie jest nieszczelnosc. Ale juz nastepnego roku bylo jakies 0,65kg wiec glowy soebie nie zaprzatalem.

Kazdy przeglad konczy sie: "odkurzaniem" ukladu, wcisnieciem nowego czynnika, dodaniem oleju.

Napisano

> Siemka

Autko ma prawie 5 lat i ani razu nie było uzupełniania. Robię raz do roku przegląd na wiosnę.

Napisano

zazwyczaj aż się nie ulotni palacz.gifzlosnik.gif

na poważnie - za szybko ci go ubyło

zrób badanie szczelności ok.gif

Napisano

Jeśli układ jest szczelny nie ma potrzeby co rok uzupełniać czynnik chłodząci, czy też wymieniać olej. Raz do roku warto zrobić przegląd klimy w porządnym serwisie.

W moim aucie przez ponad 3 lata nie było konieczności uzuzpełniania czynnika. Ostatni przegląd robiłem w II połowie zeszłego roku i gość w serwisie od razu stwierdził, że "trzeba dobić klimę". Odpowiedziałem, że jeśli trzeba, to trzeba, ale może najpierw należałoby stwierdzić czy rzeczywiście jest taka konieczność. Po dokładnym zdiagnozowaniu układu klimatyzacji okazało się, że nie trzeba "dobijać". Kilka dni temu z czystej chłopskiej ciekawości zmierzyłem porządnym elektronicznym termometrem temperaturę wychodzącego powietrza z kratek nawiewu. Przy temperaturze zewnętrznej ok. +19 C temperatura powietrza z kratek nawiewu wynosiła w granicach od +5,2 C do +5,4 C. Dezynfekcję parownika robię sam raz w roku preparatem Wurth.

274359615-WURTH1.JPG

Wydaje mi się, że w Twoim przypadku przyczyną może być nieszczelność w układzie, choć nie zawsze jest ona powodem słabej wydajności klimatyzacji.

Napisano

> robię sam raz w roku preparatem Wurth.

wlasnie... ile takie srodek kosztuje i czy naprawde dziala? bo roznie o tym pisza... no i na ile takie opakowanie starczy? raz, czy dwa uzycia?

znacie moze ceny odsyfiania w zakladach?

Napisano

> znacie moze ceny odsyfiania w zakladach?

W Bydgoszczy 80 za odgrzybianie w zeszlym roku bylo

Napisano

> [...] Ostatni przegląd robiłem w II połowie zeszłego roku i

> gość w serwisie od razu stwierdził, że "trzeba dobić klimę".

> Odpowiedziałem, że jeśli trzeba, to trzeba, ale może najpierw

> należałoby stwierdzić czy rzeczywiście jest taka konieczność. Po

> dokładnym zdiagnozowaniu układu klimatyzacji okazało się, że nie

> trzeba "dobijać".

A jestes w stanie powiedziec jak to chlop sprawdzil?

Jezeli chce "dobijac" to robil to na oko. Wtedy czynnika w ukladzie moze byc za malo (slabiej dziala) lub za duzo (tez nie dobrze, sprezarka sie przegrzewa czy cus.... kiedy DOHC klarowal w doktoracie, oraz kilku innych forumowiczow). Dobicie "na oko" zupelnie mi nie odpowiada.

Czy olej silnikowy tez wlewasz na oko, czy patrzysz na bagnet ile jest/ile ubylo???

Porzadny serwis polega na sciagnieciu czynnika z ukladu, zwazeniu czynnika, odwilgoceniu ukladu klimatyzacji, a nastepnie wpuszczeniu czynnika z olejem. Akurat u mnie tak sie sklada, ze mam mozliwosc bez dodatkowych kosztow zapodac nowy czynnik i nowy olej, wiec korzystam...........

UWAGA, mialem kiedys ciekawy przypadek:

Objawy: niestabilne wolne obroty, przygasanie, przygazowki, szarpanie

Leczenie:

1. czyszczenie dolotu, czujnika cisnienia bezwzglednego, czyszczenie przepustnicy, regulator obrotow byl jeszcze OK, reset kompa - nie pomagalo!

2. Podjechalem jeszcze do "klimatologa", do niby znajomego dobrego fachowca, podjezdzaja same BMW, Audi; albo raczej nazwalbym jak sie pozniej okazalo pseudomechnika klimy, ten podlaczyl weze, sprawdzil tylko na zegarach - musi hulac. Reka sprawdzil temperaure na wylocie - mowi OK!!!! MALINKA! Nie dobijac, nie ruszac, jezdzic, cieszyc sie! Ucieszony brakiem wydatku pokicalem do domu.

3. Ale na spokojnie poniuchalem, ze to szarpanie i przygasanie objawia sie wlasnie przy zalaczaniu, wylaczaniu klimy. Podjechalem do ASO, tam gdzie zawsze i procedurka j.w.: Okazalo sie, ze czynnika bylo 0,45kg. Klima niby chlodzila OK, ale kompresor sie raz to zalaczal, raz wylaczal (malo czynnika) co powodowalo skoki obrotow (komp widzial, ze zalacza, wiec podnosil obroty, ale klima wstala na chwilke i wylaczyla sie, wiec to z kolei powodowalo obnizenie obrotow, co powodowalo przygasniecie i szarpanie).

4. Po zrobieniu klimy "jak zwykle" w ASO przestal szarpac.

> Kilka dni temu z czystej chłopskiej ciekawości

> zmierzyłem porządnym elektronicznym termometrem temperaturę

> wychodzącego powietrza z kratek nawiewu. Przy temperaturze

> zewnętrznej ok. +19 C temperatura powietrza z kratek nawiewu

> wynosiła w granicach od +5,2 C do +5,4 C. Dezynfekcję parownika

> robię sam raz w roku preparatem Wurth.

Temperatura to nie wszystko! Dlaczego - patrz j.w.

Napisano

> wlasnie... ile takie srodek kosztuje i czy naprawde dziala? bo roznie

> o tym pisza...

W zeszłym roku płaciłem za 1 opakowanie pięćdziesiąt kilka złotych. Sądzę, że działa, bo nie ma żadnych neprzyjemnych zapachów w aucie. Poza tym w czasie dezynfekcji trzeba ustawić pokrętlo regulacji nawiewów w pozycji - "nawiew na twarz" pozamykać poikrętłami 3 kratki nawiewowe, a w jedną ze środkowych otwartych kratek wcisnąć prawie cały wężyk.

> no i na ile takie opakowanie starczy? raz, czy

> dwa uzycia?

Tak jak pisze na ulotce - trzeba zużyć w całości 1 opakowanie.

> znacie moze ceny odsyfiania w zakladach?

Robię to sam, tak więc w moim przypadku jest to tylko koszt samego preparatu.

Napisano

Moim zdaniem nie ma potrzeby każdorazowego ważenia ilości czynnika chłodzącego przy serwisowaniu klimy. Jeśli fachowiec potrafi odpowiednio zinterpretować wyniki pomiarów ciśnień - wysokiego i niskiego, to może wstępnie zdiagnozować, co może być przyczyną niedomagania klimatyzacji. Jeśli ciśnienia mieszczą się w normie i klimatyzacja pracuje wydajnie, to po co usuwać czynnik z układu. Przykładowe nominalne ciśnienia w układzie klimatyzacji przy wyłączonym elektrowentylatorze powinny wynosić - niskie: 2,5 - 3,0 bar, wysokie: 15 - 16 bar. Jeśli w układzie jest za mało czynnika chłodzącego ciśnienia te wynoszą: n: 0,5 - 1,0 bar, w: 7,0 - 10,0 bar. Poniżej tabelka obrazująca wstępną diagnostykę klimatyzacji na podstawie ciśnień w układzie.

274369027-Nowy-1a.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.