Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szarpie, przerywa gaśnie astra 1.6 8v

Featured Replies

Napisano

Witam mam nastempujący problem z moją sterką z silnikiem c16nz

kiedy odpalam auto z nocy to chodzi przez chwilę i jak zaczyna się nagrzewać to dzieje się coś dziwnego, a mianowicie szarpie , przerywa gaśnie jak spada z obrotów, nie chce się wkręcać na obroty tak jakby brakowało jej prądu albo się zalewała, sprawdziłem kody błędów ale nic nie wykazało, mam nowe kable wysokiego napięcia, a w kopułce nie ma wody (też sprawdzone)

pomóżcie co to może być bo pytałem trzech mechaników i żaden nie dał mi odpowiedzi.

PS jak sie nagrzeje do 90 stopni to już chodzi normalnie. dzieje się tak na benzynie i na LPG

z góry dzięki

Napisano

A może to zawór recyrkulacji confused.gif .... tez mam 1.6 8v i u mnie objawy byly podobne ... lacznie z tym, ze przy dojezdzaniu do czerwonoego na skrzyzowaniu jak wrzucalem na luz to mi franca gasla ....

Napisano
  • Autor

> A może to zawór recyrkulacji .... tez mam 1.6 8v i u mnie objawy

> byly podobne ... lacznie z tym, ze przy dojezdzaniu do

> czerwonoego na skrzyzowaniu jak wrzucalem na luz to mi franca

> gasla ....

EGR-a odłączyłem i zaślepiłem też miałem nadzieje że pomoże ale niestety.

sptrawdziłem też krokowy- i nic

obawiam się że to może sonda albo wtrysk

Napisano

> EGR-a odłączyłem i zaślepiłem też miałem nadzieje że pomoże ale

> niestety.

> sptrawdziłem też krokowy- i nic

> obawiam się że to może sonda albo wtrysk

może czujnik temperatury ? Uszkodzenie w/w sygnalizowane jest z reguły pomarańczową kontrolką hmm.gif

Napisano
  • Autor

> może czujnik temperatury ? Uszkodzenie w/w sygnalizowane jest z

> reguły pomarańczową kontrolką

próbowałem go odłączyć jak zaczęło się tak dziać ale to nic nie pomogło a było nawet gorzej, a nie chciał bym w ciemno kupować całej masy nowych części, które mogą okazać się niepotrzebne, a z drugiej strony czujnik kosztuje ok 30 zł to może się skuszę a jak nie pomoże to przynajmniej nie zaszkodzi

Napisano

> próbowałem go odłączyć jak zaczęło się tak dziać ale to nic nie

> pomogło a było nawet gorzej, a nie chciał bym w ciemno kupować

> całej masy nowych części, które mogą okazać się niepotrzebne, a

> z drugiej strony czujnik kosztuje ok 30 zł to może się skuszę a

> jak nie pomoże to przynajmniej nie zaszkodzi

sprawdź go wcześniej omomierzem , wartości rezystancji były podawane na forum

Napisano
  • Autor

> sprawdź go wcześniej omomierzem , wartości rezystancji były podawane

> na forum

ok poszukam na forum i sprawdze

Napisano

> może czujnik temperatury ? Uszkodzenie w/w sygnalizowane jest z

> reguły pomarańczową kontrolką

Zamierzałem zapodać na forum podobny temat ale pozwolę podpiąć się pod istniejący.

Mam w zasadzie podobne objawy (na LPG i Pb), przede wszystkim po nocy lub dłuższym 3-4h postoju auta, silnik wydaje odgłos jak rasowy traktor aby z czasem jego odgłos przeszedł w al'a Diesla. Po przejechaniu ok 6-8 km jazda zaczyna być w miarę spokojna, ale generalnie auto ma po uruchomieniu skłonności do szarpania, stękania, i kangurków. I tu dotykam sedna pytania. Ostatnio dość mocno walczyłem (w zasadzie jeszcze walczę ale temat mam chyba opanowany) z wyciekiem płynu z układu chłodzącego. Poprawiając szczelność wężyków spuściłem cały płyn. Przy ponownym napełnianiu układu chłodziwem, tak jak radzi pan Etzold odkręciłem czujnik temperatury w celu odpowietrzenia układu, chłodzenia . Czy możliwe ze mogłem nie docisnąć złączek/uszkodzic/przekrecic/ ww. czujnik i wpłynąć w ten sposób na problemy z pracą silnika? I jeszcze jedno jakiś czas temu dość mocno wysuszyło mi układ chłodzenia, myślę ze mogło brakować nawet z 2l cieczy, było tak sucho ze parownik blokował mi jazdę na LPG. Czy brak cieczy w obwodzie chłodzenia mógł wykończyć czujnik temperatury.

A może mam jeszcze zapowietrzony gdzieś układ chłodzenia? Czy po wymianie płynu powinienem rozgrzać silnik aż do załączenia wentylatora?

P.S.

Świeczki maja 13kkm, przewody WN-8kkm, EGR, krokowy przepustnica czyszczone 5mies. Temu, Pb tankowana do 20l tydzień temu., regulacja LPG 3kkm temu. Problem pojawił się w zasadzie razem z wykryciem wycieku płynu z układu chłodzenia

Przy najbliższej okazji chce odłączyć aku aby zrobić reset kompa, może to cos pomoże. Sam już niewiem.gif

Napisano

Z czujnikem nic się nie stało. A nawet jeśli coś się stało, to nie ma to wpływu na jazdę, bo to czujnik do zegarów.

Napisano

Witam

podepnę się skromnie pod temat , ano dzisiej przed godziną stało mi się to samo , cały dzień jeździłem i wszystko spoko a wieczorkiem (autko stało ok 2 h) po odpaleniu natychmiast zgasł zakręciłem drugi raz zagadał ale dziwnie jakby nie na wszystkich garkach , pomyślałem ze przewody WN ale niestety po ruszeniu i zdjęciu nogi z gazu zgasł .męczyłem się tak przez miasto , co światła to gasła. jutro wycieczka do mech pod kompa. nie wiem co jej jest, miałem podobnie latem , wtedy to był EGR ale co teraz to sie okaże. dam znać jutro co i jak .

Pozdrawiam grono kacikowiczów !!!

astra caravan 1,6 8V

Napisano

> Witam

> podepnę się skromnie pod temat , ano dzisiej przed godziną stało mi

> się to samo , cały dzień jeździłem i wszystko spoko a

> wieczorkiem (autko stało ok 2 h) po odpaleniu natychmiast zgasł

> zakręciłem drugi raz zagadał ale dziwnie jakby nie na wszystkich

> garkach , pomyślałem ze przewody WN ale niestety po ruszeniu i

> zdjęciu nogi z gazu zgasł .męczyłem się tak przez miasto , co

> światła to gasła. jutro wycieczka do mech pod kompa. nie wiem co

> jej jest, miałem podobnie latem , wtedy to był EGR ale co teraz

> to sie okaże. dam znać jutro co i jak .

> Pozdrawiam grono kacikowiczów !!!

> astra caravan 1,6 8V

no i nadal nie wiem co jej jest... zmieniłem świeczki i kable izero poprawy , jutro odbieram ze sklepu czujnik polożenia przepustnicy , wymienię i zobaczymy czy sie poprawi ?? jak nie to będę szukał dalej (krokowy, egr, sonda , wtrysk) nie wiem co jeszcze .

życzę Wam oby nigdy nie zepsuł się wam autek w Mławie , tutejsi mech to klnie.gif i żdżiercy

Pozdrawiam

Napisano
  • Autor

Witam ponownie

Po zmianie czujnika nic się poprawiła (a więc 25 zł w plecy) ale przez przypadek skontaktowałem się z takim mechanikiem (podobno guru i dalejlama w jednym - wie wszystko o wszystkich silnikach) i stwierdził, że to na "90%" zawilgocona kopułka aparutu zapłonowego i stwierdził że trzeba wymienić kopułkę i palec.

No to zostaje mi tylko

wysuszyć to co mam, albo faktycznie wymienić kopułkę i palec "koszt około 50 zł (samemu) lub 150 (mechanik hehe.gif)

Pozdrowienia dla kącikowiczów i wszystkich posiadaczy asteroidów

WESOŁYCH ŚWIĄT

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Z czujnikem nic się nie stało. A nawet jeśli coś się stało, to nie ma

> to wpływu na jazdę, bo to czujnik do zegarów.

Potwierdzam. Jest to czujnik który służy wyłącznie do wskazywania temperatury przez wskaźnik temperatury w desce rozdzielczej. Jednostka sterująca korzysta z drugiego czujnika podłączonego na 2 kable w okolicach kolektora ssącego, trzeba dobrze się nachylić, żeby go zobaczyć, niedawno go odkryłem, patrzyłem co prawda po ciemku, ale wydaje mi się, że jest on wkręcony w kolektor ssący, co oznacza, że albo płyn chłodzący gdzieś tam błądzi, i chyba to prawda, bo widziałem gdzieś foto głowicy ze zdjętym kolektorem ssącym i z boku był kwadratowy otwór, może właśnie do tego, albo ten czujnik mierzy po prostu temperaturę kolektora ssącego, który przecież też się nagrzewa.

Napisano

Kolektor dolotowy jest podgrzewany cieczą żeby paliwo lepiej odparowywało.

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Witam ponownie po dość długiej przerwie w większości spowodowanej naprawą "Astrolota" Po długich walkach została naprawiona (huraaa)

Awaria była spowodowana uszkodzoną cewką indukcyjną w aparacie zapłonowym (koszt ok 120 zł plus wymiana - trzeba cały aparat rozebrać w drobny mak) ale opłaciło się teraz wszystko działa.

dzięki za wszelkiego rodzaju porady. Pozdrowienia

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.