Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Astra I słabe przyspieszenie powyżej 3tyś obrotów??

Featured Replies

Napisano

Mam Astre classic 1,6 16V 2000r, przed zakupem samochód stał dosyć długo na parkingu w bezruchu, może być troche przymulony. I tak jak w temacie, na zimnym silniku przyspieszenie jest bardzo dobre ale jak się rozgrzeje to powyżej 3tyś obrotów zaczyna się mulić i lekko przytykać.

Wymienione tylko świece, nic w nim nie ruszałem bo się nie znam :/ i na razie zbieram informacje co to w ogóle może być.

Samochód był odkupiony z firmy a wiadomo jak są traktowane firmowe samochody tongue.gif

Dalej bym jeżdził nie świadom tego co się dzieje, dopóki kolega się nim przejechał i stwierdził że jak na ten silnik to cos tu nie gra :/

Pomóżcie, żebym nie wyszedł na laika u mechanika, co to może być i co ewentualnie można w nim wymienic.

Czyżby to zatkany katalizator albo filtr paliwa??

Z gory dzieki.

Napisano

Dziwne bo wszystkie 1.6 16v (x16xel) przyspieszać zaczynają po wyżej 3 tyś smile.gif

Napisano

moze uszkodzony czujnik temperatury cieczy, czujnik tem powietrza na dolocie lub po prostu zapchany tłumnik (jakoś sobie radzi ze spalinami na niższych obrotach ale z większymi ma problem) warto to wszystko sprawdzić. U mnie z kolei na zimnym przyśpiesza w całym zakresie a na rozgrzanym od 2500obr/min i dalej szukam usterki-powodzenia smile.gif

Napisano

> lub po prostu zapchany tłumnik (jakoś sobie radzi ze

> spalinami na niższych obrotach ale z większymi ma problem) warto

> to wszystko sprawdzić.

Skoro zimny dobrze przyspiesza, to przyczyną nie jest zapchany tłumik.

Napisano

Hmm dziwnie że u kolegi przyspiesza równo w całym zakresie obrotów hmm.gif.U mnie jest do 3 tys raczej spokoj ale pózniej tak jakby jakaś turbinka lub kompresor sie otwieral i dostawał niesamowitego kopa zlosnik.gif.W moim przypadku przyspiesza równo od 3 tys do konca obrotów czyli 6.5 tys wink.gif

Napisano
  • Autor

No właśnie tak się dzieje że na zimnym jest ok nawet powyżej 3tys a po rozgrzaniu ma jakąś blokade powyżej tej bariery 3tyś.

A może to być katalizator?

Napisano

> Skoro zimny dobrze przyspiesza, to przyczyną nie jest zapchany

> tłumik.

Przypchany tłumnik był jedną z przyczyn-teraz jest lepiej ale nie do końca to co byc powinno-a ja po porstu wymieniłem potencjalne przyczyny słabego przyśpieszenia a nie zdiagnozowałem, że jak się rozgrzeje to przez zapchany tłumnik słabo "idzie" smile.gif

Napisano
  • Autor

> Przypchany tłumnik był jedną z przyczyn-teraz jest lepiej ale nie do

> końca to co byc powinno-a ja po porstu wymieniłem potencjalne

> przyczyny słabego przyśpieszenia a nie zdiagnozowałem, że jak

> się rozgrzeje to przez zapchany tłumnik słabo "idzie"

Skoro przypchany tłumik to nasuwa się kolejne pytanie, ile Cię kosztowała wymiana tłumika?

Napisano

> Skoro przypchany tłumik to nasuwa się kolejne pytanie, ile Cię

> kosztowała wymiana tłumika?

Nie wymieniałem go-trochę wolnego czasu i u ojca na warsztacie zrobiłem z niego przelotówkę-jest tylko nieznacznie głośniej devil.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.