Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

brak iskry astra c16nz, sprawna cewka i aparat

Featured Replies

Napisano

WItam

Mam problem ze swoim oplem astra c16nz '93, w kwietniu dzien po instalacji gazu podcza jazdy mi stanal.Nie ruszyl,na drugi dzien odpalil ale pracowal nie rowno.Naprawiono spadki napiec miedzy maska a silnikiem, wymieniono aparat,kumulator,swiece.Po tygodniu to samo nie uruchamia sie za kazdym razem. Jeden dzien nie jedzie a na drugi bez problemu. Tydzien temu podczas jazdy cos zasmierdzialo, caly dzien jezdzil dobrze a na drugi dzien stanał. Juz nie ruszył, elektryk wymienił cewke i cały aparat zapłonowy ze sprawnej innej astry. Iskry ciagle niema. Podobno po odłączeniu komputera powinien dzialac jeśli aparat jest sprawny, lecz nie działa. Pomozcie, elektryk powiedzial ze sie poddaje, ze nie wie co jest grane. Nasiedzial sie nad nim i pieniedzy nie odda.

Napisano

nie wiem co to kumulator

ale zobacz kopulke i palec i przewody wysokiego napiecia

edit: weź wypnij PWN (zaznacz kolejnosc wink.gif i wysusz na kaloryferze

Napisano
  • Autor

Witaj

Właśnie tak zrobiłem podobnie jak mówisz. Zabrałem modół do domu i po kilku dniach założyłęm, działa! Co jest przyczyną? Cewka?

Napisano

> Witaj

> Właśnie tak zrobiłem podobnie jak mówisz. Zabrałem modół do domu i po

> kilku dniach założyłęm, działa! Co jest przyczyną? Cewka?

zapewne bylo cos zawilgocone smile.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Zas auto nie działa, prawdopodobie jest to cewka ale nie wiem gdzie ją kupic. oryginalna w OPLU kosztuje 125PLN.

Napisano

Na alledrogo chociażby. Ja nie tak dawno sprzedałem za ok 30 zł, którą to kupiłem też za ok 30 zł podczas poszukiwania usterki (jak się okazało przyczyna niesprawności była innej natury).

Napisano

> Zas auto nie działa, prawdopodobie jest to cewka ale nie wiem gdzie

> ją kupic. oryginalna w OPLU kosztuje 125PLN.

jak pomoglo wysuszenie przewodow wysokiego napiecia to mozliwe ze przewody sa do ....

na WoA masz manuala jak sprawdzic cewke miernikiem

Napisano
  • Autor

Nie suszyłem przew WN, iskry nie ma juz na samej cewce WN. Rozebrałem aparat, wysuszyłem cewkę i delikatnie usunałem wierzchnią instalację na cewce (zaostrzoną zapałką), następnie sprajem wysokopenetrującym nitro popsikałem uzwojenia. Po wyschnięciu pomalowałem 2 razy lakierem do paznokci, następnie poprawiłem luty łączące uzwojenia cewki z przewodami zasilającymi. Po wszyskim wszysko zaizolowałem. Po tych wszystkich operacjach rezystancja cewki wzrosła o około 10 ohm (badane przy tej samej temp. 20st C, UWAGA cewka przy temp 20st ma 805ohm a przy 45st juz 890). Podczas montażu cewkę unieruchomiłem kawałkami izolacji które wetknąłem między cewkę a metalowy korpus. Po zmontowaniu samochodzik jeździ ale nie wiem na jak długo. Mam jeszcze jedną odremontowaną cewkę więc sprawdzę i drugą. Problem nie jest jeszcze rozwiązany więc pewnie się odezwę.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Wszystko juz działa.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.