Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ASTRA II - 1.7 diesel - różne silniki

Featured Replies

Napisano

Witam pierwszy raz Astromaniaków!

Szukam wszystkiego o dieslach 1.7 w astrze II, ale mam mętlik co do rodzaju silnika. Z tego co wyczytałem, to mamy takie 1.7:

68 kM - oplowski w pierwszych wersjach

82 kM - stary Isuzu też w pierwszych wersjach

75 kM - Isuzu chyba nowocześniejszy

80 KM - Isuzu CDTI w ostatnich wersjach

Poprawcie mnie jeśli coś sknociłem. Szukam Astry w roczniku 2001-2003 i myślę, że wersja DTI 75 kM będzie odpowiednia. Czy wszystkie wersje silnikowe odróżnię po symbolu na klapie, czy może być niespodzianka? Mam Corsę 1.7D 99 Isuzu (szukam kupca) i mam sentyment do tego silnika, więc musi to być Isusu, z tym, że wolałbym nowocześniejszy.

Jeśli się powtarzam i było to na forum to wybaczcie.

Grzegorz

Napisano
  • Autor

> Witam tutaj znajdziesz dane techniczne Silniki Astry G

Dzięki - to znam, ale w tym opisie jest tylko jedna wersja silnika 1.7, a mnie intersują jakie wersje silnikowe 1,7 były montowane w Astrach.

Napisano

> Witam pierwszy raz Astromaniaków!

> Szukam wszystkiego o dieslach 1.7 w astrze II, ale mam mętlik co do

> rodzaju silnika. Z tego co wyczytałem, to mamy takie 1.7:

> 68 kM - oplowski w pierwszych wersjach

> 82 kM - stary Isuzu też w pierwszych wersjach

> 75 kM - Isuzu chyba nowocześniejszy

> 80 KM - Isuzu CDTI w ostatnich wersjach

> Poprawcie mnie jeśli coś sknociłem. Szukam Astry w roczniku 2001-2003

> i myślę, że wersja DTI 75 kM będzie odpowiednia. Czy wszystkie

> wersje silnikowe odróżnię po symbolu na klapie, czy może być

> niespodzianka? Mam Corsę 1.7D 99 Isuzu (szukam kupca) i mam

> sentyment do tego silnika, więc musi to być Isusu, z tym, że

> wolałbym nowocześniejszy.

> Jeśli się powtarzam i było to na forum to wybaczcie.

> Grzegorz

Witaj. W Astrze II były montowane 3 diesle 1,7:

- 68 KM oplowski (nie znam oznaczenia), montowany w początkowej fazie produkcji

- 75 KM Isuzu (ozn. 1.7 DTI)

- 80 KM (bodajże też Isuzu) z Common Railem (ozn. 1.7 CDTI, montowany tylko w Astrach II Classic, czyli od 2004 roku).

Diesel 1,7 82 KM nie występował w Astrze II.

Tak więc wg. Twoich kryteriów rocznikowych w grę wchodzi tylko wersja 1.7 DTI 75 KM smile.gif Radziłbym rozejrzec się np. za 2.0 DTI (100 KM) lub 2.2 DTI (125 KM). 1.7 nie jest zbyt dynamiczny... 2.0 to moim zdaniem dobry kompromis między spalaniem a osiągami ok.gif Twój wybór smile.gif

Napisano
  • Autor

Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło wink.gif

Szukałem 1,7, ale teraz rozochociłeś mnie tym 100 KM, tylko jak z awaryjnością tego silnika, bo ja jestem baaardzo przywiązany do Isuzu i właśnie pytając o silniki chciałem mieć pewność zakupu właśnie Japończyka.

Napisano

> Radziłbym rozejrzec się np. za 2.0 DTI (100 KM)

> lub 2.2 DTI (125 KM). 1.7 nie jest zbyt dynamiczny... 2.0 to

> moim zdaniem dobry kompromis między spalaniem a osiągami

A te 2 litrowe i większe to były tylko te co wymienione czy jeszcze coś?

Bo sie włąsnie rozglądam za Astra G food.gif, ale jak czytam ogłoszenia to dochodze że coś jest nie tak (chyba ludziom sie nie chce nawet napisac podstawowych inf o aucie) bo piszą ze 2 l a koni 90, 95, 100, 101, itd To ile tych diesli było??

hmm.gif

Napisano

> A te 2 litrowe i większe to były tylko te co wymienione czy jeszcze

> coś?

> Bo sie włąsnie rozglądam za Astra G , ale jak czytam ogłoszenia to

> dochodze że coś jest nie tak (chyba ludziom sie nie chce nawet

> napisac podstawowych inf o aucie) bo piszą ze 2 l a koni 90, 95,

> 100, 101, itd To ile tych diesli było??

100 konna 2.0 jest jedynie z napisem na klapie DTI a z oznaczeniem silnika DTH. Reszta silników (DTL) jest słabsza niż 100 koni.

Uwaga na napisy na klapie - często podkreślnik w nazwie "DTI_16V" jest błędnie interpretowany jako kawałek litery L! Stąd opowieści fałszywej treści o 100 konnych DTLach

Napisano

> Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło

> Szukałem 1,7, ale teraz rozochociłeś mnie tym 100 KM, tylko jak z

> awaryjnością tego silnika, bo ja jestem baaardzo przywiązany do

> Isuzu i właśnie pytając o silniki chciałem mieć pewność zakupu

> właśnie Japończyka.

Awaryjność... hmm. Prawda jest taka że jednostka 1.7 Isuzu jest starszą i prostszą konstrukcją niz 2.0 i 2.2 Opla. I co się z tym wiąże, ew. naprawy przy jednostkach 2.0 i 2.2 będą na pewno relatywnie droższe. Z drugiej jednak strony dużo zależy od stanu technicznego konkretnego egzemplarza - można jeździć 1.7 i ciągle go naprawiać albo 2.0 i tylko lac paliwo - lub na odwrót. Raczej nie słyszy się o typowych przypadłościach tych diesli. Najpopularniejsza usterką jest chyba awaria pompy wtryskowej - ale to juz nie wina samochodu tylko kiepskiej jakości paliwa (wspolczesne diesle sa na to wrażliwe, nie tylko oplowskie), trzeba tankowac na normalnych stacjach a nie "U Henia".

Ja przejechałem 2.0 DTI na razie 30 tys km i gdybym kupowal Astre w dieslu jeszcze raz, to wybrałbym ponownie 2.0 lub szukalbym 2.2 cool.gif Ale 2.2 są dość rzadko spotykane w Astrach (tylko roczniki 2002- 2004), łatwiej ten silnik spotkać w Vectrze lub Zafirze.

Jak potrzebujesz jak najtańsze w ekspolatacji wozidło, to bierz 1.7, a jeśli wymagasz od auta choć troche dynamiki - dobrym wyborem bedzie 2.0 (to też nie jest rakieta).

Pozdrawiam.

Napisano

> A te 2 litrowe i większe to były tylko te co wymienione czy jeszcze

> coś?

> Bo sie włąsnie rozglądam za Astra G , ale jak czytam ogłoszenia to

> dochodze że coś jest nie tak (chyba ludziom sie nie chce nawet

> napisac podstawowych inf o aucie) bo piszą ze 2 l a koni 90, 95,

> 100, 101, itd To ile tych diesli było??

2.0 Di (82 KM) - ozn. X20DTL - ozn. na klapie Di 16V

2.0 DTI (100 KM) - ozn. Y20DTH - ozn. na klapie DTI 16V lub 2.0 DTI

2.2 DTI (125 KM) - produkowany od 2002 r. - ozn. Y22DTR - ozn. na klapie DTI 16V lub 2.2 DTI

Napisano

> 2.2 DTI (125 KM) - produkowany od 2002 r. - ozn. Y22DTR - ozn. na

> klapie DTI 16V lub 2.2 DTI

a ja mam pytanko, jak sie sprawuje 2.2L ? zastanawiam sie czy nie kupic vectry z tym silnikiem. czy są bardziej awaryjne niz 2.0L, jak ceny czesci?

Napisano

> a jeśli wymagasz od auta choć troche dynamiki - dobrym wyborem

> bedzie 2.0 (to też nie jest rakieta).

To jaką ma dynamikę to 2.0?

Bo np Mondeo 2.0 to rakieta i to straszna ale tam są dwie turbiny (mała a potem włącza sie duża)

No ale w porównaniu do 1,7 to pewnie różnica kolosalna, czy nie hmm.gif

Napisano

> To jaką ma dynamikę to 2.0?

> Bo np Mondeo 2.0 to rakieta i to straszna ale tam są dwie turbiny

> (mała a potem włącza sie duża)

> No ale w porównaniu do 1,7 to pewnie różnica kolosalna, czy nie

a skad wiesz ze to ma dwie turbiny? ja widze tylko jedną http://moto.allegro.pl/item151999427_ford_mondeo_2_0_tdci_130_km_turbina_silnik.html

dwie turbiny to mialy mazdy rx7 biturbo, w kazdym razie moc 131KM i 330NM i to przy 1800obr/min, to zupelnie inna bajka, ale jednak ta cena..... lepiej opla, zresztą mowią ze ford g... wort.

Napisano

> No ale w porównaniu do 1,7 to pewnie różnica kolosalna, czy nie

Jest spora różnica szczególnie w elastyczności, przy czym jest to typowy turbodiesel z dziurą czyli dołu nieco mało za to od 2tyś zaczyna się zabawa. Tyle że 2tyś na 5 to już 100 na budziku smile.gif.

dane dotyczące przyspieszeń i elastyczności

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Ponieważ sprzedałem dopiero Corsę, to teraz na całego szukam już Astry i faktycznie przekonuję się do 2.0.

Na co zwrócić uwagę przy kupnie?

Do jakiego przebiegu mogę śmiało kupować?

Czy prawdą jest że ma łańcuch rozrządu?

Czy są różnice w rocznikach jeśli chodzi o silnik 100 KM, czy to zawsze ten sam silnik, czy może były drobne zmiany?

Napisano

hmm.gif

Coś sie w Mondkach zmieniło? Tam zawsze była jedna turbawka tylko w zalezności od wersji o stałej lub zmiennej geometrii.

Wracając do glównego tematu - brałbym 1.7 75 KM. głównie z racji tańszej eksploatacji. Zwróć uwagę że Opel wycofał sie z silników 2 i 2.2 adaptując na ich miejsce 1.9 JTD z Fiata. Natomiast 1.7 dalej jest w ofercie i ma nawet ZTCP 125 KM w Astrze III Natomiast jeśli głównym kryterium była by dynamika w połączeniu z ekonomią to dla mnie wybór jest prosty... 1.9 TDI ze stajni VW - sprawdzona i rozpracowana choć leciwa konstrukcja do której jest potencjalnie największy wybór części zamiennych

Napisano
  • Autor

Szukając auta i konsultując wybór z mechanikami, a konkretnie z ludźmi z warsztatu silników wysokoprężnych, niestety bardzo krytykują silniki diesla w oplach. Ich zdaniem ani 1.7, ani 2.0 nie zasługuje na uwagę. Serwisują wiele aut i codziennie jest robiona jakaś pompa lub głowica, i najczęściej są to właśnie Ople oraz Fordy. Szkoda bo Focus też mi się podoba.

Jak większość polecają TDI VW i ewentualnie HDI Peugeota.

Jestem teraz bardzo skołowany? VW drogie, a francuzów nie znam, chociaz 307 całkiem ładny.

A byłem już taki nastawiony na Astrę, a tu masz frown.gif

Napisano

Do tego samego zdania doszedłem

Teraz szukam jakiegoś passata, Volvo V40, Audi A4

Napisano

powiem ci tak ww drogie a francuzy jak bedziesz chciał płacic ubezpieczenia AC to sie dowiedz bo sa strasznie drogie w płaceniu AC, i czesxci tez nie sa takie tanie do HDI, ja mam astre z 2000 roku 2.0 dti i te z mi mówili a to z e cos tam co chwilke idzie i ze sie psuj a jezdze nie oszczędzam i odpukac nic sie nei dzieje opruc z ubytków w bbaku , spalanie trasa 6 miasto do 7, audi ci polece mi tez si e podoba al e rocznikowo starsze i volvo tez mi sie podoba s40 tylko z e tam czasem nie sa silniki podobne do fordowskich

Napisano

> Szukając auta i konsultując wybór z mechanikami, a konkretnie z

> ludźmi z warsztatu silników wysokoprężnych, niestety bardzo

> krytykują silniki diesla w oplach. Ich zdaniem ani 1.7, ani 2.0

> nie zasługuje na uwagę. Serwisują wiele aut i codziennie jest

> robiona jakaś pompa lub głowica, i najczęściej są to właśnie

> Ople oraz Fordy. Szkoda bo Focus też mi się podoba.

> Jak większość polecają TDI VW i ewentualnie HDI Peugeota.

> Jestem teraz bardzo skołowany? VW drogie, a francuzów nie znam,

> chociaz 307 całkiem ładny.

> A byłem już taki nastawiony na Astrę, a tu masz

Jesli szukasz diesla bez uwzględniania preferencji odnośnie marki pojazdu to IMHO liczy się wyłącznie auto z volkswagenowskim TDI. Marka i model to już sprawa drugorzędna. Swoje twierdzenie opieram na kilku argumentach. To bardzo oszczędny silnik i jednocześnie dość mocny jak na diesla. Moim faworytem z całej gamy jednostek jest motor 110 KM kóry jest na pompie a nie na pompowtryskach. Niestety już nie jest produkowany. Ekologia zrobiła swoje. Do silników TDi z racji ich ogromnej popularności jest dużo części zamiennych w rozsądnych cenach. Niobagatelną rzeczą jest również dostępny i tani interfejs VAG który przy odrobinie chęci pozwala na samodzielną diagnostykę auta. Kolejną sprawą jest dobra znajomość tego silnika w serwisach co napewno ułatwia ewentualne naprawy. Dla mnie ważnym argumentem jest też potencjał tuningowy i "modułowość" elementów tzn możesz w pewnych przypadkach założyć większe turbo albo wtryski.

Co do diesli Opla to 1.7 jest dla mnie bezpieczniejszym wyborem. Uchodzi za mniej awaryjny i łatwiejszy w serwisie.

2.0 jest mocniejszy ale spalanie ma sporo większe. Poza tym dla zwykłego użytkownika stanowi dość duży problem w serwisowaniu. Niewiele warsztatów chce go robić. Np żeby wyjąć wtryskiwacz trzeba wyjąć wałek rozrządu i jego łańcuchowy napęd. Układ paliwowy sam się nie odpowietrzy tylko trzeba zastosować specjalną procedurę i urządzenie, ...

Co do innych diesli to odpadają dla mnie francuzy. Mam w pracy dwie roczne renówki 1.5 dci i poza kosmicznym braniem oleju rzędu 1 litra na 2 kkm co chwila występują jakieś problemy z silnikami. Nie mam zdania co do HDi ale Peugeot nie jest moim faworytem z racji złych doświadczeń z silnikiem benzynowym.

Myślę że poza TDI można wziąć pod uwagę fiatowski JTD, diesla Toyoty lub 1.8 TDDI z Forda. Mechanicy z warsztatów będą polecać TDi głównie z tego powodu że jest dla nich znany i dość prosty w serwisie.

Napisano
  • Autor

Dzięki za konkretne odpowiedzi. Z ostatnich rozmów zarówno użytkowników, jak i mechaników, to nie ma nieawaryjnych silników i każdy coś krytykuje. Pozostaje mi rowerek, który po sprzedaniu Corsy wrócił do łask zlosnik.gif

To prawda, że TDI są znane dobrze w warsztatach i pewnie dlatego zachwalane. No i dostępność części jest też ogromna.

Przy ostatnich poszukiwaniach ujął mnie Leon, właśnie z opisywanym 110 KM TDI. Tylko, że nie zawsze takie autko czeka, jeśli kupuje się używane - to nie salon.

• 2 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

Przypadkowo, wybór padł na sprowadzoną z Niemiec Borę 1.9 TDI 90 PS, z full wyposażeniem, srebrny Metalic, Klimatronic, CD, alu, zimówki, 4xairbag, komputer, 4x elektr.szyby, elektr.lust, immboliser, hak itd. , z przebiegiem oryg. 102 tys., cały czas pełny serwis, autko jest ideał, ale rocznik 99. Oglądając go powiedziałbym że ma dopiero 1-2 lata. Niby okazja ale gość słono chce za to auto.

Auto sprawdziłem w serwisie dokładnie oraz w bazie VW odnośnie serwisowania i wszystko jest OK, zgadza się z wpisami z książki. Miało wymieniany rozrząd 5 tys. temu, więc odpadłyby te wydatki na długo.

Kusi mnie to auto, w podobnej cenie kupiłbym 3-4 lata młodsza Astrę, ale.... to jest VW. Bez urazy dla Astromaniaków, ale jadąc tym autem miałem całkiem inne wrażenia niż próbowanymi Astrami 1.7 i 2.0 DTI confused.gif

Płaciłbym sporo za słynny znaczek VW, ale czy tylko?

Ile cenilibyście za takie "idealne" auto, ale już 8 lat.

Napisano

> Kusi mnie to auto, w podobnej cenie kupiłbym 3-4 lata młodsza Astrę,

> ale.... to jest VW. Bez urazy dla Astromaniaków, ale jadąc tym

> autem miałem całkiem inne wrażenia niż próbowanymi Astrami 1.7 i 2.0 DTI

> Płaciłbym sporo za słynny znaczek VW, ale czy tylko?

> Ile cenilibyście za takie "idealne" auto, ale już 8 lat.

Płaciłbyś za auto z innego segmentu cenowego - o klasę wyżej niż astra. Nie ma się co dziwić że jeździ się inaczej. Silnik mocniejszy, fotele wygodniejsze a i zawieszenie pewnie bardziej komfortowe.

Sam nie tak dawno miałem podobny dylemat czy kupować auto "lepszej" marki teoretycznie o "klasę wyżej" czy też odrobinę "słabszą" młodszą astrę. Ale jak sobie pomyślałem iż mam kupić "dla mnie nowe" ośmioletnie auto... to jakoś mi ochota na wv i audiki przeszła smile.gif. Tyle że ja rozpatrywałem astrą mocniejszą dzięki czemu różnic takich drastycznych w osiągach nie było. W dodatku ogólnie robię rocznie stosunkowo niewiele kilometrów (do 10tyś) i to na stosunkowo niedługich trasach dzięki czemu mniejszy komfort i odrobinę większe spalanie nie gra, aż takie roli i astra ze swoimi możliwościami spokojnie mi wystarcza.

4 lata to dość sporo, ale jeśli faktycznie astrą jeździć Ci się ma źle i przy każdym otwarciu drzwi masz myśleć, iż mogłeś brać borę to nie ma o czym mówić.

A i niezależnie od tego co kupisz to nie nastawiaj się na brak dodatkowych wydatków bo takie przy kupnie auta używanego wyłażą zawsze.

Napisano

> Przypadkowo, wybór padł na sprowadzoną z Niemiec Borę 1.9 TDI 90 PS,

> z full wyposażeniem, srebrny Metalic, Klimatronic, CD, alu,

> zimówki, 4xairbag, komputer, 4x elektr.szyby, elektr.lust,

> immboliser, hak itd. , z przebiegiem oryg. 102 tys., cały czas

> pełny serwis, autko jest ideał, ale rocznik 99. Oglądając go

> powiedziałbym że ma dopiero 1-2 lata. Niby okazja ale gość słono

> chce za to auto.

> Auto sprawdziłem w serwisie dokładnie oraz w bazie VW odnośnie

> serwisowania i wszystko jest OK, zgadza się z wpisami z książki.

> Miało wymieniany rozrząd 5 tys. temu, więc odpadłyby te wydatki

> na długo.

> Kusi mnie to auto, w podobnej cenie kupiłbym 3-4 lata młodsza Astrę,

> ale.... to jest VW. Bez urazy dla Astromaniaków, ale jadąc tym

> autem miałem całkiem inne wrażenia niż próbowanymi Astrami 1.7 i

> 2.0 DTI

> Płaciłbym sporo za słynny znaczek VW, ale czy tylko?

> Ile cenilibyście za takie "idealne" auto, ale już 8 lat.

Jeśli planujesz długo pojeździć to bierz VW i to starszą. Ale dobże zapłacisz za ubezpieczenie i kilka cudek elektronicznych musisz zamontować.

A Asterka może być młodsza, stać pod chmurką ale za to mniej komfortowa niż VW. Zawsze możesz kupić nowe sportowe fotele itd. jak już.

Wybór i tak należy do ciebie bo każdy zachwala 1.9 TDI że to ideał diesla?

Napisano

> Witam pierwszy raz Astromaniaków!

> Szukam wszystkiego o dieslach 1.7 w astrze II, ale mam mętlik co do

> rodzaju silnika. Z tego co wyczytałem, to mamy takie 1.7:

> 68 kM - oplowski w pierwszych wersjach

> 82 kM - stary Isuzu też w pierwszych wersjach

> 75 kM - Isuzu chyba nowocześniejszy

> 80 KM - Isuzu CDTI w ostatnich wersjach

> Poprawcie mnie jeśli coś sknociłem. Szukam Astry w roczniku 2001-2003

> i myślę, że wersja DTI 75 kM będzie odpowiednia. Czy wszystkie

> wersje silnikowe odróżnię po symbolu na klapie, czy może być

> niespodzianka? Mam Corsę 1.7D 99 Isuzu (szukam kupca) i mam

> sentyment do tego silnika, więc musi to być Isusu, z tym, że

> wolałbym nowocześniejszy.

> Jeśli się powtarzam i było to na forum to wybaczcie.

> Grzegorz

W AII 1.7 było kilka wersji owszem i zależne od rocznika:

1.7 TD / X17DTL > 68KM > do 99" tzw ECO opel

1.7 DTI / Y17DT > 75KM > 99 do 04" isuzu tychy

1.7 CDTI/ Z17DT > 80KM > 04" do ?? isuzu tychy common rail

W Corsach C były dwie wersje 1.7 isuzu

1.7 DT / Y17DTL > 65KM bez intercoolera , chyba tą masz

1.7 DTI / Y17DT > 75KM z intercoolerem

Pasek + rolki wymieniasz co 150tyś lub 10 lat , ale jak wiesz nie jest to regółą.

Podstawową zaletą tych silników to małe spalanie.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.