Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

historia pewnego piszczacego paska - moze sie przyda komus

Featured Replies

Napisano

witam. kiedys piszczal mi pasek klinowy alternatora wymienilem na nowy i tydzien nie piszczal ale potem znowu. wiec kupilem kolejny innego producenta i pomoglo na troche ale po wymianie kilku paskow i smarowania paska roznymi mazidlami dalem spox i pasek piszczal juz nawet na piatym biegu. jazda na maxa. dlatego pisze do tych co maja 9setki i piszcza im paski permamentniee - mozna z powodzeniem zastosowac pasek firmy gates model 6312 mc - 11,9x793la . taki pasek jest nieco krotszy ale szerszy i nawet nie jeknie. pasuje spokojnie do 9setki tylko troszke ciezej sie zaklada. dzis wymienilem po 3 latach czyli po 45tys km na nowy czyli to co pisze jest poparte praktyka i pasuje spokojnie.

NIE PISZCIE BZDURNYCH PYTAN CZY NACIAGALEM PASEK !!!

Napisano

jakimi mazidłami screwy.gif jak piszy to się naciąga cfaniak.gif co by siła tarcia była większa, chyba, że niewiem o istnieniu owych mazideł

Napisano

> witam. kiedys piszczal mi pasek klinowy alternatora wymienilem na

> nowy i tydzien nie piszczal ale potem znowu. wiec kupilem

> kolejny innego producenta i pomoglo na troche ale po wymianie

> kilku paskow i smarowania paska roznymi mazidlami dalem spox i

> pasek piszczal juz nawet na piatym biegu. jazda na maxa. dlatego

> pisze do tych co maja 9setki i piszcza im paski permamentniee -

> mozna z powodzeniem zastosowac pasek firmy gates model 6312 mc

> - 11,9x793la . taki pasek jest nieco krotszy ale szerszy i nawet

> nie jeknie. pasuje spokojnie do 9setki tylko troszke ciezej sie

> zaklada. dzis wymienilem po 3 latach czyli po 45tys km na nowy

> czyli to co pisze jest poparte praktyka i pasuje spokojnie.

Czy jak wymieniles pasek to zes go jeszcze dodatkowo naciagnal?

Napisano
  • Autor

nic lepiej nie pisz jak masz pier..... bez sensu

Napisano

A nie pomyślałeś o wymianie koła pasowego na alternatorze, zapewne to tu jest przyczyna piszczenia.

Napisano

> A nie pomyślałeś o wymianie koła pasowego na alternatorze, zapewne to

> tu jest przyczyna piszczenia.

i tu racja, to jest standardowa wada 900 grinser006.gif

Napisano

Miałem podobny problem i winowajcą okazało się wycięte koło pasowe altka a nie pasek.

Napisano

> Miałem podobny problem i winowajcą okazało się wycięte koło pasowe

> altka a nie pasek.

z tego co się orientuje to po około 60tyś już trzeba wymienić je zeby.GIF

Napisano
  • Autor

nie pomyslalem bo oba altki tak samo piszcza to nie kolo pasowe altka mi piszczalo tylko pompy wody a nie ma sensu wymiac nic jak mozna zwyczajnie zalozyc odpowiedni pasek, nieco szerszy i spokojnie pasujacy bez sztukowania

Napisano

> z tego co się orientuje to po około 60tyś już trzeba wymienić je

moje wytrzymało 90 tyś

Napisano
  • Autor

ja mam teraz 200tys i zaczelo piszczec jakies 45tys temu. ze mi padl altek to kupilem z seja niemal nowy i tez piszczalo tak samo jak na moim starym altku. i szerszy pasek spokojnie zalatwil sprawe wszelkich piskow na zawsze

Napisano

> ja mam teraz 200tys i zaczelo piszczec jakies 45tys temu. ze mi padl

> altek to kupilem z seja niemal nowy i tez piszczalo tak samo jak

> na moim starym altku. i szerszy pasek spokojnie zalatwil sprawe

> wszelkich piskow na zawsze

Dobry sposób tylko kiedyś tam i wyrobią się koła pasowe czy to na altku, czy to na pompie i trzeba będzie je wymienić. To dobry patent, sam muszę coś takiego zrobić bo narazie mam mało $$

Napisano
  • Autor

>naprawde watpie ze sie wyrobia te kola zlosnik.gif pasek kosztuje 14zl i nic nie piszczy ale to moj sposob jak kto lubi to moze wymieniac kola pasowe zlosnik.gif

Napisano

> >naprawde watpie ze sie wyrobia te kola pasek kosztuje 14zl i nic

> nie piszczy ale to moj sposob jak kto lubi to moze wymieniac

> kola pasowe

Dlatego właśnie zrobie według Twoiego patentu bo narazie kasy nie mam na nowe koła, a patent jest naprawde dobry ok.gif

Napisano
  • Autor

zaden patent zlosnik.gif ojciec jest slusarzem od 15 lat i w zakladzie wymieniaja wlasnie paski na nieco szersze co pare lat bo piszcza. oczywiscie mowie tu o paskach a nie paseczkach jak w samochodzikach zlosnik.gif wiec ja zaczerpnolem ten moj pomysl od praktyka i zastosowalem w padace zlosnik.gif

Napisano

> >naprawde watpie ze sie wyrobia te kola pasek kosztuje 14zl i nic

> nie piszczy ale to moj sposob jak kto lubi to moze wymieniac

> kola pasowe

u mnie tez ostatnio piszczalo,ale naciagnalem pasek i wszystko jest ok smile.gif ! a tak z ciekawosci zapytam to ile kosztuje takie kolo pasowe do altka??

Napisano
  • Autor

nie mam pojecia ile kosztuje samo kolo i czy wogole jest do kupienia jako czesc zamienna

Napisano

> u mnie tez ostatnio piszczalo,ale naciagnalem pasek i wszystko jest

> ok ! a tak z ciekawosci zapytam to ile kosztuje takie kolo

> pasowe do altka??

Powinien kosztować około 50-60pln

Napisano

> u mnie tez ostatnio piszczalo,ale naciagnalem pasek i wszystko jest

> ok ! a tak z ciekawosci zapytam to ile kosztuje takie kolo

> pasowe do altka??

Z tym naciąganiem to nie można przesadzać bo teraz pojeździsz bez piszczenia ale za jakiś czas łożyska w altku szlak trafi. Soko extra patent waytogo.gif

Napisano

skoro chcesz udzielać w tym temacie rad to wytłumacz czym go smarowałeś nono.gif i trochę wyluzuj 20.GIF

Napisano

Ale po co kolo jak mozna pasek smile.gif

Wg. mnie latwiej wymnienic pasek niz kolo a skoro mamy potwierdzone wszystko w parktyce to...super nic dodac nic ujac.

Napisano
  • Autor

az mi sie klawiry nie cche uzywac jak ciebie czytam zlosnik.gif

Napisano

a ja dotknę. bo śmieszy mnie twoje podejście, zadałem Ci pytanie a Ty zamiast odpowiedzieć, pociskasz durne posty. Wymień jeszcze silnik, albo całe auto to przestanie piszczeć hahaha.gif

Napisano
  • Autor

wskocz do opcji szukaj to zobaczysz czym tu paski smaruja gosciu. a co do wymiany auta to chyba nie skapowales o co biega bo ja wlasnie pisze ze wystarczy zalozyc szerszy pasek i problemy sie koncza. nie doradzam jak ty zeby naciagac pasek az lozyska zdechana po kilku tys km. wiec wyhamuj troche i zastanow sie nad postem - pisze do tych co maja problem z piszczeniem i co chca to tanio zrobic. a nie do takich co mysla ze naciaganie paska wszystko uratuje. wykmin ta subtelan roznice banana-wave.gif

Napisano

Chodzi mi jedynie o twoje podejście. W pierwszym poście nie pisałeś nic o tym jak masz naciągnięty pasek, a nagle wyskakujesz coby niezadawać głupich pytań. I twoje patrzenie z góry na nowego usera... po to czytam i dyskutuję co by się czegoś dowiedzieć i dziękuję Ci za to waytogo.gif

Napisano
  • Autor

naciagniecie paska to jak dokrecenie kola - rzecz oczywista - glupio o tym pisac ale widze ze trzeba frown.gif

Napisano

Drogi kolego widzę, że nie zrozumiałeś po co ten wątek został ruszony, sposób na szerszy pasek jet dobry(tańszy niż wymiana kół pasowych), przy wyrobionym kole pasowym więc nie rozumiem o co Ci chodzi. Wiadomo, że trzeba naciągnąć pasek to rzecz oczywista, a temat został według mnie wyczerpany. Jeżeli chodzi Ci o smarowanie czymś to są substancje smoło-podobne.

Pozdro smile.gif

Jak czegoś nie wiesz to warto skorzystać z szukajki zlosnik.gif

• 4 miesiące później...
Napisano

Odświeżam temat, bo już mi ręce opadły od tych pasków je... angryfire.gifangryfire.gifangryfire.gifangryfire.gifangryfire.gif

Wie ktoś gdzie taki pasek kupić, szukam w necie i nie mogę znaleźć takiego paska niewiem.gif Będę bardzo wdzięczny za pomoc 20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.