Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ręczne załączanie świec żarowych

Featured Replies

Napisano

Zainspirowały mnie oferty na alledrogo do bmw i opli omeg urządzonek, które załączają świece pomimo tego, że w normalnych warunkach temperaturowych sterownik by ich nie odpalił. Szczególnie w zimie nie byłoby to głupie, zawsze parę obrotów wału mniej. Z elektroelektroniki jestem raczej taki odważny neptyk, więc podpowiedzcie, czy można coś takiego skonstruować do x17dtl. Osobiscie byłbym nawet za tym, żeby miało to charakter ręczny.Ewentualnie, jak mozna podnieść ( oraz gdzie i czym!? ) pułap temperaturowy załączania świec żarowych.Chyba pozostaje przy tej opcji jeszcze problem długości grzania "na ciepło". Przyznaję się, że nie szukałem tej opcji w postach, tak więc w razie czego możecie mnie OPR.Pozdr

Napisano

W starszych BMW i Omegach sterownik stosuje się gdyż występuje problem z uruchomieniem lekko ciepłego silnika. W pewnym zakresie temperatury świece się nie włączają, a silnik jest jeszcze za zimny żeby go łatwo uruchomić. Dlatego sterownik ten włącza świece przy tylko lekko ciepłym silniku eliminując ten problem.

W Astrze X17DTL nie ma kłopotów z odpalaniem w żadnej temperaturze więc stosowanie takiego dodatku mija się z celem.

Napisano
  • Autor

To prawda (przynajmniej w mojej też nie ma kłopotu).Zauważyłem jednak, ze w sytuacji, gdy swiece po krótkiej jeździe załączają się nawet na krótko silnik odpala praktycznie "na strzał". W sytuacji, gdy nie grzeją, a scislej nie zapala sie kontrolka świec, ciepły silnik odpala po kilku obrotach wału.Wyobrażam to sobie tak:pogoda taka jak teraz,podjeżdżam pod sklep, robię zakupy, włączam "zaplon", kontrolka swiec nie pali, naciskam czerwony guzik, trzymam go np. 3 sek i odpalam na ten przysłowiowy "strzał".W sumie, gdyby to było proste, to pokusiłbym się o taką modyfikację.(przepraszam, nie wiem jak wyedytowany bedzie ten post, bo bawię się z dystrybucją płytowego Knoppixa)Pozdr

Napisano

No tak ale jedyny zysk to te odpalenie "na strzał" - i to tylko jedno lub dwa. Bo przecież później silnik będzie rozgrzany i nie będzie wymagał dogrzania świecami.

Więc czy gra jest warta świeczki ?

Napisano
  • Autor

> No tak ale jedyny zysk to te odpalenie "na strzał" - i to tylko jedno

> lub dwa. Bo przecież później silnik będzie rozgrzany i nie

> będzie wymagał dogrzania świecami.

> Więc czy gra jest warta świeczki ?

Oczywiscie masz rację, dlatego też ja chciałbym decydować, czy nacisnąć ten przysłowiowy czerwony przycisk, czy też nie.Poza tym jazda "osiedlowa", od sklepu do sklepu stwarza warunki, które uzasadniają takie rozwiązanie (przed świętami mam szczególnie doskonałą okazję prowadzić "naukowe" obserwacje kontrolki świec żarowych).Pozdr

Napisano

OK. Tylko ręczny sposób sterowania może budzić obawy.

Bo czy nie przytrzymasz czerwonego przycisku za długo i ich nie spalisz ?

Bo czy nie przytrzymasz czerwonego przycisku za krótko i znowu będzie trzeba kręcić silnikiem?

Napisano
  • Autor

> OK. Tylko ręczny sposób sterowania może budzić obawy.

> Bo czy nie przytrzymasz czerwonego przycisku za długo i ich nie

> spalisz ?

> Bo czy nie przytrzymasz czerwonego przycisku za krótko i znowu

> będzie trzeba kręcić silnikiem?

Przycisk w pozycję "in" tylko wtedy, gdy kontrolka by się nie zaświeciła. Długość grzania w granicach tych 5 sek. to pikuś dla świeczek, które przy porannym rozruchu grzeją ( po zgaśnięciu kontrolki ) jeszcze dobre kilkanaście (kilkadziesiąt?) sekund. Nie jestem biegły w sprawach związanych z elekrtyką, przekaźnikami itd. ale jestem przekonany, że można to zrobić w ten sposób, że układ ręczny w zaden sposób nie zakłócałby działania układu ze sterownikiem fabrycznym, natomiast ewentualna aktywność układu ze sterownikiem powodowałaby, że system ręczny, pomimo naciskania przycisku, byłby nieaktywny.Spróbuję zapytać o możliwości w tym temacie na elektroda.pl ( może gdzieś odkopię moje stare hasło ).Pozdr

Napisano

Może głupio spytam, ale co Ci da ten przycisk? Mniej się akumulator, rozrusznik czy coś jeszcze innego zużyje? Jeśli długo musisz kręcić, to chyba świadczy o tym, że z Twoim silnikiem nie do końca jest wszystko OK. U mnie tak samo odpala, czy świece grzeją(zimny), czy też nie(ciepło-letni). Ale jeśli lubisz majstrować to życzę powodzenia.

Napisano
  • Autor

Ale jeśli lubisz

> majstrować to życzę powodzenia.

W sumie o to chodzi.Jak mówi żona, jak się nic z autkiem nie dzieje, to już mnie ręce swędzą.Rzeczywiście, uwzględniając kryterium celowości nie jest mi to ustrojstwo bezwzglednie potrzebne.Na razie 893goodvibes.gif. Gdyby koszty realizacji pomysłu były do przyjęcia, myślę że nie jest to zupełnie bezcelowe.Ten przysłowiowy czerwony guzik przyszedł mi do głowy z uwagi na sąsiada majsterkowicza z garażu, który odpalał swojego poldka właśnie naciskając takiego guziola.W takich samych kategoriach można potraktować wszystkie operacje upiększające nadwozie, lifty lub zabiegi przy egr-ach.Na tym forum wiekszość uczestników to większym lub mniejszym stopniu kreatywne dusze w odniesieniu do swoich asterek wink.gifPozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> No to miłych eksperymentów.

Dzięki!Kończąc definitywnie to wymyśliłem, że proponowany wynalazek może się przydać w sytuacji nagłej awarii przekaźnika świec żarowych (oczywiście przy założeniu, ze sprosta tym amperarzom), jako rozwiązanie tymczasowe.Jeszcze raz pozdrawiam.

Napisano

> Dzięki!Kończąc definitywnie to wymyśliłem, że proponowany wynalazek

> może się przydać w sytuacji nagłej awarii przekaźnika świec

> żarowych (oczywiście przy założeniu, ze sprosta tym amperarzom),

> jako rozwiązanie tymczasowe.Jeszcze raz pozdrawiam.

a ja mialem nie czerwony a bialy guziczek pod kolumna kierownicy w swoim dieslu ale nie opelku i jak nie chcial grzac to sam go grzalem sobie nawet i 15 sec i nic mu sie nie dzialo wszystko bylo lux kumpel sie smial ze mam imobil, bo jak byl cieply ze swieczki nie chcialy sie wlaczyc ale za zimny aby odpalic, ale schematu nie znam( bo nie wiem jak to opel ma z sterownikiem ) ale potwierdzam ze to niskonakladowy sposob przelaczniczek ,przekaznik , i z 2 metry kabla smile.gif

Napisano
  • Autor

To jest już nas dwóch pub2.gif.Temat "zapodałem" w pracy i aktualnie jestem zmuszony próbować odpowiadać na różne dziwne pytania.Jutro zabieram Etzolda do roboty i niech sobie te schematy oglądają.Ja bedę parzył kawę.Pozdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.