Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

skrzynia biegow Astra F c20ne

Featured Replies

Napisano

Witam . . to moj pierwszy poscik wiec jesli cos nie tak to sorki zlosnik.gif

Mam problem ze swoja astra, jest to astra combi z silnikiem c20ne z 93'.

Od jakiegos czasu skrzynia zaczela glosno pracowac, po jakims czasie padlo ze jednak skrzynia jest walnieta . .

Niby nic, kupic inna wlozyc i uzytkowac, ale mam dziwne wrazenie ze nie jest to skrzynia ktora powinna byc fabrycznie . . Maksymalna predkosc samochodu to 160km/h, czy na benzynie czy na gazie, niema roznicy, samochod dochodzi na 5 biegu do 4500-4600 tys obrotow i nie wkreca sie dalej . .

Do tego podczas wymiany mechanizmu zmiany biegow okazalo sie ze kilka czesci bylo od Corsy . . .

Aktualnie jest zamontowana skrzynia F16, jednak nie wiem czy tak powinno byc i czy takiej wlasnie szukac . .

Pomozcie z doborem bo nie chce wtopic kaski frown.gif

Kolejne pytanie jest o olej do skrzyni, jaki byscie polecili aby zalac przy wymianie tejze skrzyni . .

Z gory wielkie dzieki za wszelkie radi i Wesolych Swiat smile.gifsmile.gif

Napisano

witam, standartowo z tym silnikiem wychodziły skrzynie F16 z przełożeniem wr 3,55.

co do twoich predkości rzędu 160km/h na 5 biegu i do tego przy w.w. obrotach to coś tu nie bangla.może poprzedni własciciel zrobił jakis eksperyment ze skrzynią confused.gif

Napisano

> Witam . . to moj pierwszy poscik wiec jesli cos nie tak to sorki

> Mam problem ze swoja astra, jest to astra combi z silnikiem c20ne z

> 93'.

> Od jakiegos czasu skrzynia zaczela glosno pracowac, po jakims czasie

> padlo ze jednak skrzynia jest walnieta . .

> Niby nic, kupic inna wlozyc i uzytkowac, ale mam dziwne wrazenie ze

> nie jest to skrzynia ktora powinna byc fabrycznie . . Maksymalna

> predkosc samochodu to 160km/h, czy na benzynie czy na gazie,

> niema roznicy, samochod dochodzi na 5 biegu do 4500-4600 tys

> obrotow i nie wkreca sie dalej . .

> Do tego podczas wymiany mechanizmu zmiany biegow okazalo sie ze kilka

> czesci bylo od Corsy . . .

> Aktualnie jest zamontowana skrzynia F16, jednak nie wiem czy tak

> powinno byc i czy takiej wlasnie szukac . .

> Pomozcie z doborem bo nie chce wtopic kaski

> Kolejne pytanie jest o olej do skrzyni, jaki byscie polecili aby

> zalac przy wymianie tejze skrzyni . .

> Z gory wielkie dzieki za wszelkie radi i Wesolych Swiat

Z tego co wiem, to na skrzyni powinny być oznaczenia włąśnie F..

Do silników C18NZ C18XE C18XEL C20NE pasują skrzynie F16 F16CR F18 F18CR (informacje z WoA)

Napisano

a co do oleju to polecam czerwony olej oplowski do skrzyń.cena to 20-25 zł. za litrową butelke.ty potrzebujesz ok. 2 litrów

pzdr

Napisano

masz max speed 160 km/h? Coś nie tak - co prawna mam H5 a nie combi, ale mi przy tym silniku przy 160 to dla niego prędkość spacerowa...

Mam skrzynie F16, nie wiem jakie mam obroty przy tej prędkości, ale pamietam że przy 90, na V biegu jest niecale 2000obr/mn.

Napisano

Wysokie obroty, a jedzie wolno?

To by wskazywało na poślizg sprzęgła.

Napisano
  • Autor

wszystko chodzi ok . . (tzn. chodzilo 270751858-jezyk.gif )

czyli Przyspieszenie od startu ladnie . . zbiera sie w/g mnie jak powinien, na dwojce mozna nadal popiszczec . .

Problem byl tylko z ta nieszczesna 'piatka' . . Na moja ocene sytuacji to wyglada jak jakas blokada . . wiadomo ze na tym biegu obroty nie wzrastaja jzu szybko, wiec on powoli wchodzi do tych 4500 . . i staje . .

Samochod w 2003 roku przyjechal z Luxemburga, 1.5 roku jezdzil nim polak i ja jestem 2 wlasciclem w polsce . . Nic mi nie wiadomo o historii samochodu, jednak nosi on slady dzwonka, wiec cos moglobyc zmieniane . .

Napisano

> a co do oleju to polecam czerwony olej oplowski do skrzyń.cena to

> 20-25 zł. za litrową butelke.ty potrzebujesz ok. 2 litrów

> pzdr

hehe zaraz sie odezwa glosy, ze przeciez oleju w skrzyni sie nie wymienia ;P bo producent nie przewidzial korka spustowego wink.gif

Napisano
  • Autor

> hehe zaraz sie odezwa glosy, ze przeciez oleju w skrzyni sie nie

> wymienia ;P bo producent nie przewidzial korka spustowego

ja takowy mam 270751858-jezyk.gif byly na nim piekne opiłki metalu z czesci ze skrzyni biegow wink.gif

Napisano

> ja takowy mam byly na nim piekne opiłki metalu z czesci ze skrzyni

> biegow

no to jestes usprawiedliwiony wink.gif

wielu sadzi, ze jesli nie ma korka to olej jest wieczny smile.gif a jego wymiana to samo zlo.

ja wymienilem wlasnie na czerwony i oprocz lepszego samopoczucia poprawy w dzialaniu skrzyni nie widze smile.gif ale mimo wszystko jestem za wymianami oleju w skrzyni smile.gif

Napisano

> hehe zaraz sie odezwa glosy, ze przeciez oleju w skrzyni sie nie

> wymienia ;P bo producent nie przewidzial korka spustowego

Nie przewidział, bo myślał, że po 10 latach Astra pójdzie na złom, a nie do Polski na kolejne 10 lat zlosnik.gif

Napisano

> Nie przewidział, bo myślał, że po 10 latach Astra pójdzie na złom, a

> nie do Polski na kolejne 10 lat

dobrze powiedziane zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

hehe.gifhehe.gifhehe.gif

No tak . . w sumie to moze i racja 270751858-jezyk.gif

Z ta skrzynia to bylo tak (nadal jest w sumie grinser006.gif)

Wczesniej jadac samochodem,przyspieszal, wszystko ok, jednak gdy podczas jazdy na biegu czy to przyspieszanie,czy toczenie sie, slychac bylo terkotanie, harmoniczne. Jesli toczylismy sie na biegu czestotliwosc terkotania malala razem z predkoscia samochodu . . Jesli wcisneliscie sprzeglo terkotanie znikalo, bylo tylko Na Wrzuconym Biegu ..

Ostatnio terkotanie przemienilo sie w o wiele glosniejsze terkotanie/stukanie i nadla w tych samych momentach, czyli na jezdzie na biegu . .

Wraz ze wzrostem glosnosci tego chclasu pojawil sie problem na drazku zmiany biegow, podczas jazdy (najbardziej na 3 biegu) drazek caly Drga i momentami chce wyskoczyc z biegu . .

Moze spotkaliscie sie juz z czyms takim i macie swoj poglad na ta sytuacje ? icon_rolleyes.gif

Napisano

taxii, proponowałbym zdjąć dolny dekiel od skrzynii co się z tym wiąże spuścić olej. następnie spójrz na wszystkie możliwe zebatki itp.u mnie w F13 jak padła skrzynia objawy były niemal identyczne jak u ciebie.okazało się że jeno z kół zębatych (praktycznie przy samym mechaniżmie różnicowym0straciło 3/4 zębów.nie bawiłem się w naprawę tylko kupiłem skrzynie używkę i jazda.pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.