Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak przeciągnę biegi to gubi dolne obroty...

Featured Replies

Napisano

Już kiedyś pisałem o tym problemie ale ostatnio więcej zależności namierzyłem.

Otóż gdy ruszę, pojadę kawałek na noPb przełączy się później na gazolinke i jade sobie normalnie, pociągnę np 2 mocniej, i już wrzucając na 3 czuje przychamowanie silnikiem więc już jest przygasanie.

Ciągne 3 i przy przełączeniu na 4 znowu przychamowanie-i tak jadąc na 4 puszczam gaz i mocne chamowanie silnikiem, dodaje gazu i nic aż w końcu łapie i przyspiesza-nie da się wtedy jechać ze stałą prędkością tak jak by wogóle nie było dolnego zakresu obrotów.

Jednokrotne lub więcej przełączenie na noPb i powraca do normy.

Zdarza się to też po dłuższej jeździe, kiedyś pociągnąłem na 4 przy wyprzedzaniu i też zaczął fiksować więc wykluczam sprawy typu zamarzanie reduktora.

Oczywiście nie za każdym razem się tak dzieje, czasami nawet nie trzeba mocnego przeciągnięcia tylko zwykłe rozpędzanie-problem jest dość sporadyczny ale ostatnio coraz częstrzy.

Jutro się zajmę przejżeniem wszystkiego-może coś nie łączy, może jakieś lewe powietrze bo dziwne syczenie tak jak bym słyszał ale może już mi się zdaje z tego wszystkiego.

Samochód to Lanos 1.5DOHC z instalką BEDINI. Niedawno miałem czyszczony reduktor, membrany były oki-nie było tragedii w środku i nawet wyjeżdżając po tym od gazownika niedługo wystąpił ten problem.

Być może któryś krokowy... sam nie wiem co mogłoby powodować takie objawy.

Gdy jadąc np na 4 i wystąpi ten problem, przełącze na noPb to po kilku sekundach 3-4 od przełączenia załąpuje i jedzie normalnie więc co-zalany że tak długo po przełączeniu nie łapie?

Napisano
  • Autor

Zabrałem się dzisiaj do prac-jestem u rodziców w cieplutkim garażu to można sobie rzucić okiem.

Pierwsze na co trafiłem to zsunięta guma pod filtrem powietrza - taka rura którą zasysane jest powietrze do filtra.

Pewnie miała wpływ na buczenie prz pomcnym wciśnięciu gazolinki ale nie wiem czy mogła powodować takie objawy jak opisalem.

Idę jeszcze poszukać przyczyn, spsikam WDkiem wszystkie złączki które rzucą się w oczy i zobaczymy.

Napisano
  • Autor

Hmm więc nikt mi nie pomoże? wiem wiem... trudna sprawa ale zarzucam wątek co jakiś czas z nadzieją że ktoś naprowadzi mnie na właściwy trop-ale czytam w innych wątkach o różnych przypadłościach i wspominacie o zacinającym sie krokowym gazu-może do moich objawów też można to podciągnąć? smile.gif

Napisano

mnie to pachnie przycinającym sie i gubiącym kroki silniczkiem krokowym. Gdzieś jest wątek z podobnym objawem.

Napisano
  • Autor

> mnie to pachnie przycinającym sie i gubiącym kroki silniczkiem

> krokowym. Gdzieś jest wątek z podobnym objawem.

No właśnie czytałem ten wątek i tak skojarzyłem. Tylko że mam instalke Bedini a jak już ustaliliśmy zerowe możliwości podłączenia się do niej. Więc jak moge to sprawdzić?

Wogóle jak sprawdzić tego krokowca.

U mnie słychać po każdym włączeniu zapłonu jak się kalibruje (silniczek dotyka do błotnika i w miare głośno trykocze).

Gdy go kiedyś wyjmowałem to wydawał się oki. A może to sterownik pada a nie silniczek?

Napisano

> No właśnie czytałem ten wątek i tak skojarzyłem. Tylko że mam

> instalke Bedini a jak już ustaliliśmy zerowe możliwości

> podłączenia się do niej. Więc jak moge to sprawdzić?

przez podłączenie się i tak nic nie sprawdzisz bo i tak nie ma zwrotnej informacji o prawdziwym położeniu tłoczka. To tylko silnik choć krokowy zlosnik.gif

> Wogóle jak sprawdzić tego krokowca.

rozbierz oglądnij czy nie uciaprany w jakimś kleiszczu pogazowym. Czy chodzi gładko i go coś nie blokuje.

> U mnie słychać po każdym włączeniu zapłonu jak się kalibruje

no właśnie jak go coś mechanicznie przytrzymuje to się skalibruje do bani

> (silniczek dotyka do błotnika i w miare głośno trykocze).

> Gdy go kiedyś wyjmowałem to wydawał się oki. A może to sterownik pada

> a nie silniczek?

Jak juz to może kabelki trzeba by sprawdzic czy aby śniedzi gdzieś nie ma . Sterownik na końcu mi się wydaje podejrzany. Ewentualnie masa czy aby dobra bo jak za niske napięcie to i silnik słabszy.

Napisano
  • Autor

ooo mistrzu widzię że mamy podobny tok rozumowania zeby.GIF

oczywiście nie godnym panie równać sie z tobą zeby.GIF ale...

Mase doczepiłem jeszcze jedną, co prawda nie od aku tylko spod pobliskiej śrubki masującej ale wyglądała przy pomiarze na zdrową.

Większość kabelków w tym ten od krokowego obdrapałem nożykiem i psiknąłem WD, nawet kilka połączeń w wiązce poprawiłem.

Jutro będe pędził do Wawki-ponad 220km to przetestuje. Póki co pozdrawiam i Szczęśliwego Nowego....

Napisano

> ooo mistrzu widzię że mamy podobny tok rozumowania

> oczywiście nie godnym panie równać sie z tobą ale...

bez przesady blush.gif tylko jakieś sugestie niekoniecznie trafne

> Mase doczepiłem jeszcze jedną, co prawda nie od aku tylko spod

> pobliskiej śrubki masującej ale wyglądała przy pomiarze na

> zdrową.

> Większość kabelków w tym ten od krokowego obdrapałem nożykiem i

> psiknąłem WD, nawet kilka połączeń w wiązce poprawiłem.

> Jutro będe pędził do Wawki-ponad 220km to przetestuje. Póki co

> pozdrawiam i Szczęśliwego Nowego....

udanego Sylwka ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.