Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Witam i prosze o pomoc, passat 1.8i ABS - chyba sie zalewa

Featured Replies

Napisano

jako ze to moj pierwszy post na tym forum witam wszystkich serdecznie

i jak w temacie, z gory przepraszam jezeli taki temat byl juz poruszany ale nie moglem znalezc w archiwum

chodzi o to ze zaraz od samego odpalenia auto chodzi jak diesel, obroty trzyma na stalym poziomie ale wpada w niemilosierne wibracje, na wyzszych obrotach wibracji nie ma ale jest za to zauwazalny brak mocy, szczegolnie zaraz po wcisnieciu gazu, pozniej jakos sie zaczyna bujac, wydaje mi sie ze silnik sie zalewa,

ostatnio wymienilem swiece, 3 z 4 byly zawalone nagarem, ale sprawdzalem dzis ze na wszystkich garach pali, lambda zdaje sie ze tez jest ok bo napiecie daje, a jak sciagnalem gumowa rure doprowadzajaca powietrze od filtra do wtrysku to od strony wtrysku byla mokra od wewnatrz od benzyny

moze ktos sie juz spotkal z podobnym problemem? z gory dzieki za pomoc smile.gif

Napisano

> jako ze to moj pierwszy post na tym forum witam wszystkich serdecznie

> i jak w temacie, z gory przepraszam jezeli taki temat byl juz

> poruszany ale nie moglem znalezc w archiwum

> chodzi o to ze zaraz od samego odpalenia auto chodzi jak diesel,

> obroty trzyma na stalym poziomie ale wpada w niemilosierne

> wibracje, na wyzszych obrotach wibracji nie ma ale jest za to

> zauwazalny brak mocy, szczegolnie zaraz po wcisnieciu gazu,

> pozniej jakos sie zaczyna bujac, wydaje mi sie ze silnik sie

> zalewa,

> ostatnio wymienilem swiece, 3 z 4 byly zawalone nagarem, ale

> sprawdzalem dzis ze na wszystkich garach pali, lambda zdaje sie

> ze tez jest ok bo napiecie daje, a jak sciagnalem gumowa rure

> doprowadzajaca powietrze od filtra do wtrysku to od strony

> wtrysku byla mokra od wewnatrz od benzyny

> moze ktos sie juz spotkal z podobnym problemem? z gory dzieki za

> pomoc

A nie masz przypadkiem przestawionego rozrządu?

PS. Na specyfice VW się nie znam.

Napisano
  • Autor

@pakafoto: dzieki za linka, przynajmniej juz wiem ze nie jest to przeplywomierz bo takiego wynalazlku w moim silniku nie ma

> A nie masz przypadkiem przestawionego rozrządu?

> PS. Na specyfice VW się nie znam.

a rozrzad moze sam sie przestawic, albo zaplon?

Napisano

> @pakafoto: dzieki za linka, przynajmniej juz wiem ze nie jest to

> przeplywomierz bo takiego wynalazlku w moim silniku nie ma

> a rozrzad moze sam sie przestawic, albo zaplon?

Rozrzad moze w skrajnym przypadku przeskoczyc.

Zaplon prawdopodobnie tez jesli jest slabo dokrecony aparat ale to sie zadko zdaza.

Czy przy mocnym wciskaniu gazu kopci z rurry na czarno? Mialem podobne do twoich objawy przy uwalonej sondzie lambda. Wypnij z niej wtyczke podczas pracy silnika i obserwuj czy zmienia sie charakterystyka pracy (silnik musi byc cieply)

Jesli nie ma zmiany to walnieta sonda. Moze byc tez czujnik temperatury. Z tego co wiem trzeba sprawdzic niebieski (ale moge sie mylic)

Pozdro i powodzenia z usterka

Napisano
  • Autor

nie nie na czarno nigdy nie kopci,

sonde sprawdzalem miernikiem napiecia i dawala napiecie przy rozgrzanym silniku w prawidlowym zakresie, mniej wiecej od niecalych 0,1 do ponad 0,8 w zaleznosci od tego jak gazowalem ale sprobuje zrobic jak mowisz.

jak sie uda to jutro, a jak nie to w przyszlym tygodniu zmienie rozrzad bo sie juz do tego zabieram od pewnego czasu, moze cos sie wyjasni

> Moze byc tez czujnik temperatury. Z tego co wiem trzeba sprawdzic niebieski (ale moge sie mylic)

chodzi o ten na obudowie filtra oleju?

Napisano

> nie nie na czarno nigdy nie kopci,

> sonde sprawdzalem miernikiem napiecia i dawala napiecie przy

> rozgrzanym silniku w prawidlowym zakresie, mniej wiecej od

> niecalych 0,1 do ponad 0,8 w zaleznosci od tego jak gazowalem

> ale sprobuje zrobic jak mowisz.

> jak sie uda to jutro, a jak nie to w przyszlym tygodniu zmienie

> rozrzad bo sie juz do tego zabieram od pewnego czasu, moze cos

> sie wyjasni

> chodzi o ten na obudowie filtra oleju?

Chodzi o czujnik tem wody. Powinien byc gdzie u gory na wezu wody.

Napisano
  • Autor

> Chodzi o czujnik tem wody. Powinien byc gdzie u gory na wezu wody.

a to wiem ktory, ale jakby nie dzialal to by mi chyba nie pokazywal temperatury na zegarach?

a dzisiaj wymienilem rozrzad i dalej tak strasznie muli, mechanik poradzil mi wybebeszyc katalizator i wtedy sie do niego zglosic jesli to nie pomoze, a dzis zaleje jeszcze benzyne na innej stacji zeby i ta mozliwosc wykluczyc

Napisano

Co do sondy to zrób tak jak Paluch napisał tylko najpierw rozgrzej silnik tak żeby wentylator się załączył.

Napisano
  • Autor

co do sondy to jak mi sie uda wbic do sasiada do garazu to sprobuje bo poki co to pod golym niebem nic sie nie da zrobic bo pada,

chcialem dzis zastapic wnetrze katalizatora rura, ale widze ze bez kanalu to go nie wyciagne, z tym ze o ile kanal moge zalatwic, to mam pytanie czy moze ktos sie orientuje czy np zapchany katalizator moglby byc sprawca zamieszania? czy jest sens go oprozniac?

dodam ze silnik strasznie sie zamula szczegolnie na niskich obrotach, na bardzo wysokich costam zaczyna juz jechac, na dwojce dopiero powyzej 40 km/h zaczyna sie rozpedzac, ponizej tej predkosci sie rozpedza jakby mnie ktos rowerem ciagnal

Napisano

Złączka do sondy jest za prawym kielichem.

Zapchany katalizator będzie zamulał.

Napisano
  • Autor

no i sie okazalo ze katalizator to nie jest, wnetrza kata juz nie ma,

trza szukac dalej :/ przelozylem jeszcze na bank sprawne przewody z innego auta i to samo

moglby mnie ktos poinstruowac jak sprawdzic ten czujnik temperatury? on daje jakies napiecie czy stawia opor?

albo moze komus jakis inny pomysl chodzi po glowie co to by moglo byc?

Napisano

przecież to tylko VW-ej, weź podłącz pod kompa i sprawdź wartości bieżące wszystkich czujników i coś już będziesz wiedział...

a ciśnienie sprężania to jakie jest?

Napisano

> a to wiem ktory, ale jakby nie dzialal to by mi chyba nie pokazywal

> temperatury na zegarach?

Sa dwa czujniki.

Czerwonu i niebieski. Jeden z nich prawdopodownie daje sygnal do wskaznika temp. a drugi do komputera (chyba) i o ten wlasnie chodzi. Czujnik sprawdzamy omomierzem. Powinna sie zmieniac rezystencja wraz z wzrostemtemperatury silnika (wody) Jesli tak sie nie dzieje najprawdopodobniej jest uwalony. Poszukaj w sieci, gdzies kiedys widzialem wartosci jakie powinien miec czujnik przy danych temperaturach.

> a dzisiaj wymienilem rozrzad i dalej tak strasznie muli, mechanik

> poradzil mi wybebeszyc katalizator i wtedy sie do niego zglosic

> jesli to nie pomoze, a dzis zaleje jeszcze benzyne na innej

> stacji zeby i ta mozliwosc wykluczyc

Posprawdzaj jeszcze wszystkie przewody podcisnienia,wrazz dolotem powietrza. Wszystkie gumowe wezyki.

http://vw2.info/vwforum/kody/

(na pierwszym zdjeciu widac dwa czujniki temperatury,na wezu -czerwony i niebieski)

Zrob jeszcze test opisany w linku (prawdopodobnie tez masz kody blyskowe)

• 3 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

tak wiec usterka praktycznie zostala znaleziona, TPS wskazywal conajmniej niepoprawnie, wskazania zmienialy sie skokowo, a przy zamknietej przepustnicy dawal napiecie prawie 1,5V, przeczyszczenie i przestawienie troche pomoglo (da sie jakos jezdzic), ma ktos moze jakies doswiadczenia z tym ustrojstwem czy da sie z tym zrobic cos oprocz wymiany? ewentualnie ile takowy tps moze kosztowac?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.