Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

swap robil ktos

Featured Replies

Napisano

z 1,2 16v na 1,6 16 v

co trza wymienic co zostawic ??

Napisano

nie warto robic swapa z 1.2 16v na 1.6 16v te 100 km spokojnie mozna zrobic z 1.2 16v bez utraty zywotnosci i bez powiekszenia zuzycia paliwa własnie jestem w trakcie budowy silnika 1.2 16v 115 konnego

Napisano
  • Autor

> nie warto robic swapa z 1.2 16v na 1.6 16v te 100 km spokojnie mozna

> zrobic z 1.2 16v bez utraty zywotnosci i bez powiekszenia

> zuzycia paliwa własnie jestem w trakcie budowy silnika 1.2 16v

> 115 konnego

to etap II silnik 1,2 trafia do mojego CC

a z ciekawosci jakie koszty wchodza w gre

Napisano

> jestem w trakcie budowy silnika 1.2 16v

> 115 konnego

jakieś szczegóły przeróbki zdradzisz? hmm.gif

Napisano

> nie warto robic swapa z 1.2 16v na 1.6 16v te 100 km spokojnie mozna

> zrobic z 1.2 16v bez utraty zywotnosci i bez powiekszenia

> zuzycia paliwa

W jaki sposób uzyskasz 25% mocy więcej bez powiększania zużycia paliwa?

Napisano

> W jaki sposób uzyskasz 25% mocy więcej bez powiększania zużycia

> paliwa?

czary smile.gif

Napisano

modyfikuja glowice zawory walki inne odpowiedni program i odpowiedni wydech zrobilem juz kilka silnikow tyle ze 8v i auta uzyskiwaly 90-100 km a zuzycie paliwa przy normalnej jezdzie pozostalo bez zmian

Napisano

napisz do mnie na gg

to powiem ci co i jak :d

Napisano

> modyfikuja glowice zawory walki inne odpowiedni program i odpowiedni

> wydech zrobilem juz kilka silnikow tyle ze 8v i auta uzyskiwaly

> 90-100 km a zuzycie paliwa przy normalnej jezdzie pozostalo bez

> zmian

jakos nijak sie to ma do mojej wiedzy z zakresu fizyki (niklej bo niklej, ale zawsze). Ja wszystko rozumiem, zmniejszone straty ciepla, zmniejszony opor ssania i wyrzucania spalin, ale jakos ciezko mi jest uwierzyc w to ze mozna uzyskac +25% mocy bez zauwazalnego zwiekszenia zuzycia paliwa. Coz widocznie moglem uwazac na fizyce, a nie grac w statki i kropki 270751858-jezyk.gif

Z reszta co mnie to ... i tak nie jestem fanem silnikow 4 cylindrowych, a silnikow od kosiarki juz wogole wink.gif

Napisano

> modyfikuja glowice zawory walki inne odpowiedni program i odpowiedni

> wydech zrobilem juz kilka silnikow tyle ze 8v i auta uzyskiwaly

> 90-100 km a zuzycie paliwa przy normalnej jezdzie pozostalo bez

> zmian

Moim zdaniem to co piszesz jest niemożliwe do uzyskania - moc się nie bierze z powietrza. Owszem - poprzez odpowiednie modyfikacje polepszasz spalanie wstrzykniętej mieszanki - jednak nie aż w takim stopniu, żeby zwiększyć moc aż o 25%.

Spalanie może pozostać na tym samym poziomie - ale tylko subiektywnie - z dwóch przyczyn. Po pierwsze nie mówimy o laboratoryjnym przetestowaniu silnika, tylko o wrażeniach użytkownika, którego sposób pomiaru jest obarczony sporym błędem (zarówna z powodu samej metody pomiaru, jak i swoistego "chciejstwa" użytkownika). Po drugie zaś najczęściej po modyfikacjach zmienia się styl jazdy.

Napisano

Wiem co pisze poniewarz juz troche silników fiata zrobilem , roznica w spalaniu jest znaczna dopiero w przypadku uturbiania silnika ale jesli chodzi o silnik wolnossacy szczegolnie taka 16 i nie stosujesz wiekszej ilosci przepustnic spalanie praktycznie pozostaje bez zmian a jesli nawet jest wieksze to nieznacznie

Napisano

wiesz te 4 cylindrowe fire nie jednemu 6 garowemu moga pokazac gdzie raki zimują

Napisano

> ale jesli chodzi o silnik wolnossacy szczegolnie taka 16 i nie

> stosujesz wiekszej ilosci przepustnic spalanie praktycznie

> pozostaje bez zmian a jesli nawet jest wieksze to nieznacznie

a z szesnastką 1.6 też da się tak 25% zrobić? hmm.gif

Napisano

wiesz dac sie napewno da tylko niektore silniki sa bardziej podatne na modyfikacje a inne mniej nie wiem jaka moc i moment byla by w takim 1.6 poniewaz jeszcze nie robilem 1.2 jest sprawdzone , jesli chcesz wiedziec jakies szczeguły dawaj na priv

Napisano

> nie stosujesz wiekszej ilosci przepustnic

mozesz rozwinac ta mysl?

Napisano

w silnikach wolnossacych bardziej wysilonych mozna zastosowac np 2 przepustnice albo 4 na kazdy cylinder osobna przy odpowiednim wysterowaniu mozna nawet 25 km zyskac ale kosztem wiekszego zuzycia paliwa

Napisano

> Wiem co pisze poniewarz juz troche silników fiata zrobilem

Ale ja Ci wierzę, że masz takie doświadczenia. Tylko moim zdaniem nie są one zgodne z obiektywnym stanem faktycznym. Jeżeli ktoś mówi, że auto mu zyskało 25% mocy, a spalanie się nie zmieniło to są tylko dwa wytłumaczenia: albo występuje błąd w pomiarze, albo nie wykorzystuje w jeździe tej dodatkowej mocy.

Ja nigdzie nie napisałem, że spalanie po takich zmianach jak piszesz zmieni się dramatycznie - tylko nie zgodzę się z twierdzeniem, że "pozostaje bez zmian".

Napisano

> w silnikach wolnossacych bardziej wysilonych mozna zastosowac np 2

> przepustnice albo 4 na kazdy cylinder osobna przy odpowiednim

> wysterowaniu mozna nawet 25 km zyskac ale kosztem wiekszego

> zuzycia paliwa

moze sie myle, ale wydaje mi sie ze jest to troszke duze uproszczenie. Z tego co wiem to uklady z kilkoma przepustnicami stosuje sie w duzych silnikach, gdy przepustnica glowna ma wielka srednice, ate dodatkowe przepustnice maja na celu poprawe precyzji dzialania calego ukladu, bo normalnie tak wielkim strumieniem powietrza nie moznaby prezycyjnie sterowac. A z tego co napisales mozna wyciagnac (dalekoidacy) wniosek ze kazdy cylinder ma wlasna przepustnice, z dolotem, krokowcem itp.

A co do rasowania malych silniczkow to chyba nic nie zmieni mojego podejscia 270751858-jezyk.gif nie lubie kosiarek wyjacych na duzych obrotach, w ktorych dynamika jazdy jest mozliwa powyzej 4500 obrotow. Lubie samochody ktore "ciagna od dolu" dlatego troszke sie mecze w moim 1,6

PS szczesliwego nowego roku smile.gif

Napisano

ja napisalem ze przy normalnej jezdzie pozostanie bez zmian wiadomo ze jak bedziesz wykozystywac w pelni mozliwosci tego silnika to troche wiecej spali ale nie bedzie to duza roznica.

Napisano

nie zawsze jest mozliwosc wsadzenia silnika o duzej pojemnosci np w cc 1.4 16v to jest max i chcac uzyskac duza moc trzeba wykozystac mozliwosci tego silnika , majac auto typu bravo/brava wiadome jest ze nalezy wlozyc silnik albo 2.4 20v albo 2.0 20v Turbo i wtedy zaczac modyfikacje

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.