Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Prędkościomierz wskazuje od dowolnej prędkości POMOCY

Featured Replies

Napisano

Mam następujący problem.

Posiadam VW polo 6N (rocznik 98r. -nowe liczniki, z wskaźnikami paliwa i temp. u góry), od zakupu licznik jest nie do końca sprawny. Sytuacja wygląda tak, że po każdym odłączeniu AKU, lub wyciągnięciu bezpiecznika z liczników,(w momencie gdy resetują się przebieg i zegarek), wskazówka od prędkościomierza głupieje, i idzie do góry gdzieś jakieś 5mm. I np. jeżeli miałem na 0km/h to po odłączeniu było już na 5km/h. Potem jak się bawiłem bezpiecznikami, to nawet do 40km/h dojechała wskazówka. Często tez podczas załączania samochodu wskaźnik rośnie tak gdzieś około 2mmm, tylko że potem 10 załączeń samochodu i już mam 10km/h znowu więcej

Prędkościomierz dobrze pokazuje, jeżeli na postoju samochód ma 40km/h to jadąc 10km/h to wskazuje 50km/h a więc wskazuje dobrze ale od tej wartości jaką pokazuje.

Powodem tego może być podobno jakiś silniczek synchronizatora / synchronizujący. Działa to na zasadzie, że po przekręceniu na "zapłon" licznik wyszukuje "zero" które się prawdopodobnie straciło, i nie znajduje, wiec idzie do momentu "rozbiegu". I tak potem jest cały czas. Za to "zero" właśnie jest odpowiedzialny ten silniczek. Wie ktoś może jak on się dokładnie nazywa? czy jaki jest jego numer katalogowy?

Wiem to od mechanika, o tym że to jakiś silniczek jest odpowiedzialny itd. z tym, że mechanik ten jest na śląsku mało dostępny i rzadko kiedy jest, a inny w moim mieście elektrycy nie wiedzą o co chodzi, i tylko proponują wymianę licznika co się znowu łączy z korektą przebiegu za co sobie liczą 50 zł. Może ktoś pomóc jak to można rozwiązać inaczej?

Już pytałem na allegro, jedna osoba ma możliwości korekcji ale znowu sobie liczy 50zł. za taką usługę, i jeżeli licznik kosztuje 110zł, + korekcja i przesyłka to jest niecałe 200zł, a podobno sam ten silniczek z robotą by wyszło 50zł.

Macie jakieś inne rozwiązanie? np. gdybym wiedział jaki to silniczek i czy jest gdzieś dostępny to może samemu by się udało to wmontować tam?

Napisano

silniczek krokowy...

Moze przeszczepic sobie innej szafy z koncernu vaga (nie iwem czy w starych modelach takie cos da sie zrobic bo trzeba robic adaptacje immo lub ponoc mozna to tez wywalic)

Napisano
  • Autor

> silniczek krokowy...

> Moze przeszczepic sobie innej szafy z koncernu vaga (nie iwem czy w

> starych modelach takie cos da sie zrobic bo trzeba robic

> adaptacje immo lub ponoc mozna to tez wywalic)

a mi się zawsze wydawało że silniczek krokowy służy do czegoś innego i znajduje się pod maską. I w nim można zwiększać obroty silnika nie naciskając na gaz. także co by to miało wspólnego z licznikiem? chyba, że to jakieś dwa inne silniczki o podobnej nazwie?

Napisano

> a mi się zawsze wydawało że silniczek krokowy służy do czegoś innego

> i znajduje się pod maską. I w nim można zwiększać obroty silnika

> nie naciskając na gaz. także co by to miało wspólnego z

> licznikiem? chyba, że to jakieś dwa inne silniczki o podobnej

> nazwie?

Bo to pod maska to nie silniczek krokowy a zawor bocznikowy powietrza (cos jak "spool up" to wg wiekszosci "turbodziura")

Napisano
  • Autor

po wpisaniu "silniczek krokowy vw" na allegro wyskoczyło mi to

dsc0481622dl.jpg

a więc nadal nie rozumie, przecież to nie jest nic w liczniku, tylko pod maską.

Napisano

> a mi się zawsze wydawało że silniczek krokowy służy do czegoś innego

> i znajduje się pod maską. I w nim można zwiększać obroty silnika

> nie naciskając na gaz. także co by to miało wspólnego z

> licznikiem? chyba, że to jakieś dwa inne silniczki o podobnej

> nazwie?

A wiesz ile jest silników krokowych w przeciątnym samochodzie i gdzie są?

W liczniku raczej nie stosuje się krokowca, tylko standardowy wskaźnik magnetoelektryczny.

A problem może polegać na tym, że wskazówka się poluzowała na osi i się przesuwa po każdym gwałtownym ruchu.

Napisano
  • Autor

> A wiesz ile jest silników krokowych w przeciątnym samochodzie i gdzie są?

nie mam pojęcia. i dlatego pytam, bo coś mi się nie zgadzało.

> W liczniku raczej nie stosuje się krokowca, tylko standardowy

> wskaźnik magnetoelektryczny.

> A problem może polegać na tym, że wskazówka się poluzowała na osi i

> się przesuwa po każdym gwałtownym ruchu.

To na pewno nie to, licznik już był przez zemnie zdejmowany bo też tak myślałem, że wskazówka po prostu źle siedzi, ale dalej się to dzieje.

Napisano

> nie mam pojęcia. i dlatego pytam, bo coś mi się nie zgadzało.

Krokowy silnik to jeden z częściej stosowanych układów wykonawczych elektroniki. Mogą być wszędzie gdzie jest elektronika i trzeba coś poruszyć...

> To na pewno nie to, licznik już był przez zemnie zdejmowany bo też

> tak myślałem, że wskazówka po prostu źle siedzi, ale dalej się

> to dzieje.

Może ułamał się bolec oporowy??

Napisano
  • Autor

> Może ułamał się bolec oporowy??

też raczej nie,

jeden z tych co sie na tym zna elektryków, mówił że to jakiś silniczek synchronizacyjny, może to i zamienna nazwa do krokowego, tego nie wiem, ale ja tu stawiam bardziej na coś w tę stronę, on mówił, że trzeba tylko wymienić jakiś silniczek w licznikach

Napisano

> też raczej nie,

> jeden z tych co sie na tym zna elektryków, mówił że to jakiś

> silniczek synchronizacyjny, może to i zamienna nazwa do

> krokowego, tego nie wiem, ale ja tu stawiam bardziej na coś w tę

> stronę, on mówił, że trzeba tylko wymienić jakiś silniczek w

> licznikach

zapytaj na forum elektroda.pl

Napisano

> zapytaj na forum elektroda.pl

Jak nie masz 500 wiadomości, to wątpię, żeby w dziale samochodowym ktoś ci odpowiedział, a jeśli już, to : "Przyjedź, zrobimy."

frown.gif

Napisano
  • Autor

> zapytaj na forum elektroda.pl

ok zapytam ,z tego co pamietam mam tam konto, to napisze.

dzisiaj byłem u tego mechanika - elektryka co mi to to zdiagnozował pół roku temu, i będzie dopiero w sobote, a więc podjadę i popytam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.