Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Strojenie reduktora Cometa

Featured Replies

Napisano

Chcę sobie sam wyregulować reduktor Cometa bo mam za ubogą mieszankę co jest przyczyną wystrzałów i tu moje pytanie w którą stronę należy kręcić śrubą 2 aby zwiększyć dawkę gazu. Czy powinienem ten wzrost od razu zaobserwować na wskazaniach sondy.

278086896-cometa_schemat.gif

post-32999-14352477204392_thumb.gif

Napisano

> Chcę sobie sam wyregulować reduktor Cometa bo mam za ubogą mieszankę

> co jest przyczyną wystrzałów i tu moje pytanie w którą stronę

> należy kręcić śrubą 2 aby zwiększyć dawkę gazu. Czy powinienem

> ten wzrost od razu zaobserwować na wskazaniach sondy.

Pewnie jak w każdym reduktorze - w odwrotną do ruchu wskazówek zegara - należy śrubę odkręcać.

Reakcja powinna być widoczna prawie natychmiast.

Napisano
  • Autor

Dzięki. Teraz muszę sie przegryźć przez ustawienia mojego sterownika (Voila+)

i tu znowu pytanie czy ktoś może mi powiedzieć jak ustawić próg odniesienia dla sondy lambda. Teraz mam:

odniesienie sondy lambda dla biegu jałowego --- 0.51V

odniesienie sondy lambda poza bieg jałowego --- 0,51V

A posiadam sondę 5V (ustawienie w programie to 0-5V Typ B) i z tego co już sie dowiedziałem jej ch-ka jest taka:

278087071-kar1.gif

post-32999-14352477205421_thumb.gif

Napisano

Voila+ to ustrojstwo z ktorego na kompie mozna tylko odczyty zobaczyc i nic sie nie da zmieniac co do ustawien lambdy to ustawiasz to tymi mikro przelacznikami w kompie gazowym kiedys ktos mial jak powinny byc ustawione dla roznych sond

Napisano
  • Autor

> Voila+ to ustrojstwo z ktorego na kompie mozna tylko odczyty zobaczyc

> i nic sie nie da zmieniac co do ustawien lambdy to ustawiasz to

> tymi mikro przelacznikami w kompie gazowym kiedys ktos mial jak

> powinny byc ustawione dla roznych sond

Chyba masz na mysli inny sterownik bo w Voila+ można ustawiać parametry, choćby te które wymieniłem, ale i kilka innych. Może piszesz o Voila lub Voila170

Napisano

> Chyba masz na mysli inny sterownik bo w Voila+ można ustawiać

> parametry, choćby te które wymieniłem, ale i kilka innych. Może

> piszesz o Voila lub Voila170

moge sie mylic ale ja do Voila+ mialem soft taki pod dosa i nic sie nie zmienialo i innego nie moglem znalezc

Napisano

słabo patrzeć musiałeś smirk.gif voila+ jest w pełni konfigurowalny 893goodvibes.gif właśnie tym dosowym programikiem

Napisano
  • Autor

> słabo patrzeć musiałeś voila+ jest w pełni konfigurowalny właśnie

> tym dosowym programikiem

Mam dość. Mimo usilnych starań nie poradziłem sobie z regulacją zestawu Voila+ i Cometa. Poddaje się a najgorsze jest to że fachowcy też mnie wkurzyli i nie wiem gdzie w Krakowie mogę znaleźć kogoś kto by mi wyregulował instalkę.

Mam sprzęt ale brak mi cierpliwości. wrrr.gif

Napisano
  • Autor

Jak jest z ta regulacją (rysunek z pierwszego postu)

śruba 2 - regulacja dawki gazu (w lewo - zwiększamy, w prawo zmniejszamy)

śruba 1 - regulacja wolnych obrotów

ale w którą zwiększamy a w którą zmniejszamy ?

Napisano

Zależność taka asma jak dla 2 śruby.

Napisano
  • Autor

ja już głupieję...

...czytając wątek na http://motonews.pl/forum/?op=fvt&t=128177&c=0&f=38

i patrząc na położenie śrub w tamtym reduktorze i analizując zdjęcia z manuala http://www.daniel.now.pl/lpg/RegeneracjaReduktoraCometa.pdf dochodzę do wniosku że te śruby na reduktorze Cometa są opisane na odwrót. To znaczy na napięcie membrany wpływa 1 (regulacja czułości, wydajności reduktora), a 2 jest do wolnych obrotów.

Czyli zakręcamy całkowicie 2 i regulujemy przy podwyższonych obrotach śrubą 1, a potem zmniejszamy obroty i ustawiamy skład na wolnych śrubą 2.

Co wy na to??

Napisano

Nie wnikając w metodykę strojenia mogę powiedzieć, że mój identycznie wyglądzjący nazywa się AGC i zacząl mi poprawnie podawać gaz gdy pokrętło 2 od wolnych obrotow wkręciłem do oporu. przy innym położeniu nie mogłem uzyskać stabilnej mieszanki.(Na obrotach jalowych mam ciut zabogtą) Gniazdo jest chyba niedokladnie wykonane (zbyt duże luzy) i przy drganiach w czasie jazdy zmieniał się przepływ niwecząc efekty regulacji.

Napisano
  • Autor

Jak się okazało po ostatniej wizycie i regulacji u gaziarzy znowu maiłem za ubogą mieszankę i podejrzenia padły na reduktor - ale przecież ma dopiero 3 lata!!!

Więc pomyślałem że zanim podejmę działania związane z regeneracją reduktora, sprawdzę układ dolotowy powietrza i po dokładnych oględzinach BINGO!!!! 270635636-JUMP2.gif

rozerwana gumowa rura tuż nad wejściem do przepustnicy (w miejscu którego nie było widać).

Jakoś nawet nie zauważyłem że by z tego powodu było głośniej.

Brak podciśnienia powodował że membrana w reduktorze nie pracowała i przy zwiększaniu obrotów mieszanka nie wzbogacała się, Po założeniu nowej gumy musiałem nawet wkręcić tę śrubę na reduktorze bo miałem za wysokie obroty.

Potestuje, sprawdzę jak się spisuje i dopiero wtedy założę nowy przepływomierz yay.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.