Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Woda na podłodze

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich.

Po około 2,5 tygodnia jak auto stało nieużywane, tylna kanapa pokryła się pleśnią, na szczęście niedużo i szybko zeszło.

Zainteresowałem się skąd tyle wilgoci w aucie i okazało się, że prawie cała podłoga jest w wodzie.

Z tyłu mata wygłuszająca pod wykładziną jest tylko trochę wilgotna, w okolicach małych dziurek w pogłodze. Tutaj domyślam się, że to przez te otworki woda się dostała.

Natomiast pod nogami kierowcy, pod matą była normalna kałuża. Wydaje mi się że nie jest to jakaś stara historia bo nic nie spleśniało ani nie zardzewiało.

Sprawdziłem jeszcze i mata wygłuszająca jest mokra od spodu na ścianie przedniej, tej od komory silnika. Mokro jest dokąd tylko mogłem sięgnąć od spodu ręką.

Od strony pasażera również była woda pod matą, ale dużo mniej i jak sprawdziłem ręką to wyżej, na przedniej ścianie od spodu mata jest sucha/prawie sucha.

Dodam że nie zauważyłem żadnych dziur w podłodze z przodu, rdzy też nie.

Generalnie wygląda to tak, jakby ciekło spod przedniej szyby, bardziej od strony kierowcy.

Pytanie brzmi - co tam może cieknąć?

Szyba nie była wymieniana, nagrzewnica raczej nie cieknie, bo za dużo tej wody a ubytku w chłodnicy nie zanotowałem dużego - tylko troszkę.

Jeszcze jedno pytanie - taka mata wygłuszająca co ją z podłogi zerwałem, nadaje się do ponownego użycia jak wyschnie?

Dziękuję za uwagę:)

Napisano

Witam Kolegę!

Chciałbym dodać, że w moim puntolocie zauważyłem to samo jakiś miesiąc temu - ale płyn jakiś się znalazł tylko pod nogami kierowcy. Raczej to nie jest woda, wygląda na jakiś lepki płyn, być może jest to petrygo. Na razie nie mogę zlokalizować skad to się bierze. Ubytku płynu chłodzącego jakoś nie zauważyłem. Czy to może być wyciek z nagrzewnicy czy może jakiś kanał odprowadzający wode deszczową się zapchał? Proszę, poradźcie co z tym zrobić? Dziękuję za wszelkie i wyczerpujące odpowiedzi!

Napisano

próbowałem kiedyś wysuszyć tą matę wygłuszającą spod nóg po wycieku z nagrzewnicy ale nie dało rady, nowa w aso ok 100zł

Napisano

> Witam Kolegę!

> Chciałbym dodać, że w moim puntolocie zauważyłem to samo jakiś

> miesiąc temu - ale płyn jakiś się znalazł tylko pod nogami

> kierowcy. Raczej to nie jest woda, wygląda na jakiś lepki płyn,

> być może jest to petrygo. Na razie nie mogę zlokalizować skad to

> się bierze. Ubytku płynu chłodzącego jakoś nie zauważyłem. Czy

> to może być wyciek z nagrzewnicy czy może jakiś kanał

> odprowadzający wode deszczową się zapchał? Proszę, poradźcie co

> z tym zrobić? Dziękuję za wszelkie i wyczerpujące odpowiedzi!

Jezeli do tego co piszesz dochodzi jeszcze parowanie szyb,lub zapach plynu chlodniczego w kabinie to moze to byc faktycznie nagrzewnica,ubytki plynu wielkie byc nie muszą,poczytaj w archiwum bylo tego troszke palacz.gif

Napisano

Miałem przeciek na podszybiu (łączeniu wszystkich blach z przodu) - wykruszył się silikon uszczelniający. Uszczelnienie w ASO + mata około 500zł. Przeciek był po stronie pasażera i kierowcy.

Punto 1,9D akurat minęła gwarancja

Napisano
  • Autor

> Miałem przeciek na podszybiu (łączeniu wszystkich blach z przodu) -

> wykruszył się silikon uszczelniający.

Czy można to sprawdzić odkręcając kratkę z przodu pod wycieraczkami, czy trzeba wywalić całkiem maty co są pod pedałami i od środka oglądać?

Wszystkim dziękuję za wypowiedzi.

Dodam jeszcze tylko tyle że jeżdżę teraz bez wykładziny i bez mat pod nogami (sama blacha + gumowy dywanik); dodatkowo matę pod pedałami ile mogłem to też poodginałem i obserwuję i nic. Za nic nie mogę zobaczyć skąd się woda dostaje. Mata pod pedałami jest dość wilgotna przy brzegu, ale jak wyżej ręką sięgnę to sucho jest. A na dole pod tą matą jak podniosłem to żadnych dziur nie widać. I mata powoli schnie - czyli nowej wody nie dostaje. Mimo że mi tu ciągle pada deszcz:D Sam już nie wiem. A czy jedyna metoda żeby na 100% nagrzewnicę sprawdzić to wymontowanie dziadostwa?

Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za dotychczasowe wypowiedzi:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.