Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Naprawa piszczącej szyby i joysticka elektrycznych lusterek.

Featured Replies

Napisano

Dzisiaj zabrałem sie za naprawę piszczącej szyby. Sprawę opisałem tutaj.

Zdjąłem boczek tak jak opisano w ksiażce napraw. Nie poszło tak łatwo jak sugerowali kącikowicze, nie chciały wyjść dwa zatrzaski które są najbliżej zawiasów. Żeby lampka wnętrza nie świeciła odkręciłem i wypiąłem wyłącznik drzwiowy.

Oczywiście folia ochronna jest przyklejona na jakiś klej super trzymajacy i o jej zdjęciu bez uszkodzen można pomarzyć.

Okazało sie, ze źródłem pisków były dwie poziome prowadnice tongue.gif, czyli tak jak sugerowano mi na AK. Potrzaktowałem je wazeliną i nastała cisza. smile.gif

Następnie zabrałem się za składanie całości. Folia nie chciała się już trzymać na pozostałości kleju, który na niej został, więc potraktowałem ją taśmą klejącą, którą połączyłem drzwi i ranty folli ochronnej.

Założyłem złącza do głośnika wysokotonowego i el. lusterek. Poprzykręcałem wszystko i zonk! angryfire.gif Przy próbie działania lusterek, spalił sie bezpiecznik poprzez zwarcie w joysticku lusterek. confused.gif

Chodzi o joystick wskazany strzałką.

278142029-boczekdrzwivectra.GIF

Przestały świecić kontrolki i oczywiście mechanizm lusterek. confused.gif

Wymieniłem bezpiecznik i dalej delikatnie próbuję lusterka. W dalszym ciagu wyczuwalne było zwrcie przy próbie działania lusterek w dół i w lewo. Prawo i dół działało.

A wiec popsułem joystick. confused.gif

Podjąłem sie próby jego reanimacji. Niestety początkowo nie wiedziałem co w nim siedzi. Po rozebraniu go zobaczyłem w środku kilka ścieżek, oraz trzy mociężne stożki osadzone luźno na jakiś zielony smar w gniazdach stożkowych wklęsłych. Jeden z tych stożków chyba osadził się nie tak jak trzeba i powodował zwarcie. Niestety nie porafiłem tego stwierdzić, ponieważ po rozebraniu joysticka zawartość wysypała mi sie na stół. confused.gif

Doszedłem powoli do tego jak styki i manipulator współdziałają ze sobą, ale niestety nie posiadając takiego zielonkawego czegoś( chyba smar jakiś) zastosowałem wazelinę i na nią osadziłem stożki w gniazdach. Nie wiem czy tak miało być, ale po złożeniu wszystko działa. yay.gifyay.gifyay.gif

Tylko dlaczego w środku są trzy styki skoro lusterka działają w czterech kierunkach? Tego do teraz nie rozumiem.

Uważajcie więc, jeśli cos będziecie manipulowali przy joysticku lusterek, bo to dość delikatne urządzenie. 20.GIF

Zapomniałem dodać, ze prowadniki są dwa, umieszczone na tej samej wysokości. Dostęp do jednego jest możliwy, po opuszczeniu szyby o ok. 5 cm. Dostęp do drugiego uzyskuje się po opuszczeniu szyby max w dół.

post-37406-14352477476165_thumb.gif

Napisano
  • Autor

Widzę, że temat wzbudził zainteresowanie. smirk.gif

Nikt nie miał podobnych przeżyć?

Rozbierał ktoś ten joystick?

Napisano

> Widzę, że temat wzbudził zainteresowanie.

> Nikt nie miał podobnych przeżyć?

> Rozbierał ktoś ten joystick?

No ale co tu pisać? Zepsułeś, naprawiłeś... W czym ci pomóc? wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> No ale co tu pisać? Zepsułeś, naprawiłeś... W czym ci pomóc?

> Pozdroofka

Ne jestem pewien czy dobrze zrobiłem pchając wazelinę w joystick lusterek.

Napisano

> Ne jestem pewien czy dobrze zrobiłem pchając wazelinę w joystick

> lusterek.

Spoko. Blaszki w wyłączniku świateł poskładałem na zwykły towot bo nic innego nie było pod ręką a trza było jakoś przykleić na czas składania te niesamowicie ruchliwe i nieposłuszne blaszki zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Spoko. Blaszki w wyłączniku świateł poskładałem na zwykły towot bo

> nic innego nie było pod ręką a trza było jakoś przykleić na czas

> składania te niesamowicie ruchliwe i nieposłuszne blaszki

> Pozdroofka

Tam są takie stożki, które poruszają sie we wszystkie strony, za pomocą tego zypcynga zwanego manipulatorem. Właśnie te stożki pokryłem wazeliną. Było tam wcześniej takie zielone mazidło, przypominające smar, ale wygladało jak nalot utleniającej sie miedzi. Może to jakiś specjalny smar Opla?

Napisano

> Tam są takie stożki, które poruszają sie we wszystkie strony, za

> pomocą tego zypcynga zwanego manipulatorem. Właśnie te stożki

> pokryłem wazeliną. Było tam wcześniej takie zielone mazidło,

> przypominające smar, ale wygladało jak nalot utleniającej sie

> miedzi. Może to jakiś specjalny smar Opla?

W wyłączniku świateł też był taki zielony smar.

Nie przejmuj się, wazelina też jest dobra. Wazeliną smaruję bolce i klemy akumulatora przez ich założeniem. Nie ma problemu z kiepskim stykiem czy spadkami napięc. Za to bolce i klemy jak nówki smile.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> W wyłączniku świateł też był taki zielony smar.

> Nie przejmuj się, wazelina też jest dobra. Wazeliną smaruję bolce i

> klemy akumulatora przez ich założeniem. Nie ma problemu z

> kiepskim stykiem czy spadkami napięc. Za to bolce i klemy jak

> nówki

> Pozdroofka

Tylko dziwi mnie po jaką cholere pchają tam to zielone mazidło?

Napisano

> Tylko dziwi mnie po jaką cholere pchają tam to zielone mazidło?

Z kilku przyczyn:

1. zmiejszenie tarcia elementów

2. Styki są miedziane więc utleniają się co zmniesza przewodnictwo oraz zwiększa tarcie. Smar zapobiega utlenianiu

3. Pewnie tak jak i mi łatwiej jest montować to wszystko sklejone smarem i nie rozlatuje się wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Z kilku przyczyn:

> 1. zmiejszenie tarcia elementów

> 2. Styki są miedziane więc utleniają się co zmniesza przewodnictwo

> oraz zwiększa tarcie. Smar zapobiega utlenianiu

> 3. Pewnie tak jak i mi łatwiej jest montować to wszystko sklejone

> smarem i nie rozlatuje się

> Pozdroofka

Dzięki. 20.GIF

Najważniejsze , ze wszystko mi działa. Jak sie człowiek bierze pierwszy raz za taką robotę, to jedno naprawi , a drugie popsuje. Dobrze, że mi udało sie naprawić to co popsułem.

Pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.