Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ćwierkający alternator.

Featured Replies

Napisano

Od pewnego czasu w mojej Bravce zagnieździł się wróbelek. Nie żebym miał coś przeciwko ptaszkom ale strasznie mnie wqr... te ćwierkanie. Najdziwniejsze jest to że słychać je tylko wtedy gdy wciskam sprzęgło - gdy puszczam milknie. Dochodzi z okolic pasków od wspomagania i alternatora. Początkowo myślałem że to napinacz od paska alternatora, więc postanowiłem go wymienić. Przy okazji do wymiany poszedł kompletny rozrząd (czas już się zbliżał).

Po wymianie okazało się że ćwierkanie nadal jest a pan z ASO stwierdził że "wróbelek" siedzi w alternatorze. Na pytanie dlaczego słychać tylko przy wysprzęglaniu nie umiał odpowiedzieć.

Może ktoś z Was miał taki problem i go rozwiązał? Nie chce wywalać kolejnych pieniędzy na poszukiwania wstrętnego wróbla wrrr.gif . Czy to możliwe żeby to był alternator? Bardziej oczywiste jest że coś ze sprzęgłem ale dlaczego słychać je z okolic pasków?

Napisano

U mnie ćwierkało przy wysprzęglaniu jak łozysko oporowe mówiło 30.GIF Nie wsłuchiwałem się dokładnie skąd pochodził dźwięk, bo byłem pewien że to ono.

Napisano
  • Autor

> U mnie ćwierkało przy wysprzęglaniu jak łozysko oporowe mówiło Nie

> wsłuchiwałem się dokładnie skąd pochodził dźwięk, bo byłem

> pewien że to ono.

A ile takie pożegnanie z łożyskiem Ciebie kosztowało? Czy tylko łożysko trzeba wymieniać czy coś jeszcze?

Napisano

> A ile takie pożegnanie z łożyskiem Ciebie kosztowało? Czy tylko

> łożysko trzeba wymieniać czy coś jeszcze?

Tyle ile kompletne sprzęgło plus robocizna.

Napisano

Ideologia jest taka ( przynajmniej wg mnie ) że jak wymieniac to całość ( tarcza, docisk, łożysko ) bo wyjęcie i załozenie skrzyni to są nie małe koszta, a oszczędności wcale nie są wielkie przy wymianie samego łożyska, bo i tak podliczą Cie jak za opisaną wczesniej całość.

Kosztowało mnie to sprzęgło kpl. valeo 280 pln plu wymiana 180 pln.

Tylko nie jedź wymianiać od razu, tylko dlatego że u mnie tak było, bo u mnie doszły jeszcze problemy z wrzucaniem biegów ( 1,2) Znajdź maga co zdjagnozuje dokładnie usterkę wtedy będzie pewność.

Napisano
  • Autor

> Tylko nie jedź wymianiać od razu, tylko dlatego że u mnie tak było,

> bo u mnie doszły jeszcze problemy z wrzucaniem biegów ( 1,2)

> Znajdź maga co zdjagnozuje dokładnie usterkę wtedy będzie

> pewność.

Wiem wlasnie dlatego najpierw zwrocilem sie o pomoc do kacikowiczow. U mnie skrzynia biegow i sprzeglo pracuja bez zarzutow (pomijajac cwierkanie), a ostatnio mialem okazje przejechac sie Brava 1.4 no to tam z biegami to byl nielichy problem zeby wrzucic 1.

Na razie pojde torpem danym przez kolesia z ASO i popytam jutro specow od alternatorow. Moze ktos w koncu ubije wrobla czacha.gif

Napisano

> Na razie pojde torpem danym przez kolesia z ASO i popytam jutro

> specow od alternatorow. Moze ktos w koncu ubije wrobla

Co to za spec? Wyjaśnij mi, jeżeli słychać tylko przy wciśniętym sprzęgle, a gdy puszczasz przestaje, to co ma do tego alternator? Jeśli to by był alternator, to byłoby słychać cały czas.

Napisano
  • Autor

> co ma g..... do wiatraka sprzęgło to jest a nie altek

Jak taki pewniak jestes to powiedz dlaczego cwierka z lewej strony z okolicy paskow gdzie jest alternator, a nie z prawej strony gdzie jest sprzeglo? Jak mi odpowiesz to ja tobie odpowiem co ma g..... do wiatraka smile.gif?

Napisano
  • Autor

> Co to za spec?

Ten spec to pracownik ASO, ktory wymienial mi pasek rozrzadu.

> Wyjaśnij mi, jeżeli słychać tylko przy wciśniętym

> sprzęgle, a gdy puszczasz przestaje, to co ma do tego

> alternator?

Jesli bym to wiedzial to nie zawracalbym nikomu glowy smile.gif

> Jeśli to by był alternator, to byłoby słychać cały

> czas.

Tez tak mysle. Napisze jeszcze tylko to ze jak go sprowadzilem z Wloch to mialem to samo ale wtedy wymienilem paski i pomoglo, a teraz nie frown.gif .

Napisano

Zdejmij pasek z alternatora i odpal wtedy, przekonasz sie czy to na pewno alternator.

pozdrawiam pdm64

Napisano

Może być luz poosiowy wału korbowego, po naciśnięciu sprzęgła wał przesuwa się i koło pasowe przesuwa się też względem rolek prowadzących i paska i rolki piszczą, oprócz oczywiście samego łożyska wyciskowego co koledzy wczesniej zauważyli.

Napisano

> co ma g..... do wiatraka sprzęgło to jest a nie altek

właśnie juz pare razy slyszalem jak ludzie słyszeli dzwieki z paskow/altka a sie okazywalo łozysko sprzegłowe, zreszta sam to u siebie mam tylko wiem napewno ze to łozysko czasem zaćwierka smile.gif

Napisano
  • Autor

> właśnie juz pare razy slyszalem jak ludzie słyszeli dzwieki z

> paskow/altka a sie okazywalo łozysko sprzegłowe, zreszta sam to

> u siebie mam tylko wiem napewno ze to łozysko czasem zaćwierka

A skad masz taka pewnosc?? Masz jakies dodatkowe objawy?

Napisano

> Jak taki pewniak jestes to powiedz dlaczego cwierka z lewej strony z

> okolicy paskow gdzie jest alternator, a nie z prawej strony

> gdzie jest sprzeglo? Jak mi odpowiesz to ja tobie odpowiem co ma

> g..... do wiatraka ?

odpowiedz jest prosta - po silniku dzwiek sie rozchodzi i ze slychac z lewej to nie znaczy ze tam jest problem 270751858-jezyk.gif

Napisano

> A skad masz taka pewnosc?? Masz jakies dodatkowe objawy?

dobry mechanik mi to zdiagnozowal na 100%, kiedys w starszych autach poldkach, 125p, jak sie łozysko odzywalo to sie rozbieralo i przesmarowywalo, zreszta nawet w nowszych autach tez mozna tak robic - problem jest taki ze robi sie to gdy jest bardzo łatwy dostep i warto to robić, u nas jednak tak łatwo nie jest i najlepiej juz cale sprzegło wymienic i miec spokoj

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.