Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Problem z seryjnym radiem oplowskim VDO CDR 500

Featured Replies

Napisano

Witam. Mam problem z uruchomieniem radia. Kupiłem wraz z samochodem lecz miałem je sobie podłączyć. I teraz tak radio jest rozkodowane, napięcie do niego dochodzi bo jest podświetlone ale nic więcej. Wyświetlacz nawet nie mignie a magik który rozkodowywał podłączył do swojego wyświetlacza i u niego działało. Z tego co wiem poprzedni właściciel miał radio. Czy któryś z Kolegów miał podobny problem lub wie w czym problem więc proszę o pomoc.

Pozdrawiam basior99

Napisano

> Witam. Mam problem z uruchomieniem radia. Kupiłem wraz z samochodem

> lecz miałem je sobie podłączyć. I teraz tak radio jest

> rozkodowane, napięcie do niego dochodzi bo jest podświetlone ale

> nic więcej. Wyświetlacz nawet nie mignie a magik który

> rozkodowywał podłączył do swojego wyświetlacza i u niego

> działało. Z tego co wiem poprzedni właściciel miał radio. Czy

> któryś z Kolegów miał podobny problem lub wie w czym problem

> więc proszę o pomoc.

> Pozdrawiam basior99

może TO ci pomoże

Napisano

> Witam. Mam problem z uruchomieniem radia. Kupiłem wraz z samochodem

> lecz miałem je sobie podłączyć. I teraz tak radio jest

> rozkodowane, napięcie do niego dochodzi bo jest podświetlone ale

> nic więcej. Wyświetlacz nawet nie mignie a magik który

> rozkodowywał podłączył do swojego wyświetlacza i u niego

> działało. Z tego co wiem poprzedni właściciel miał radio. Czy

> któryś z Kolegów miał podobny problem lub wie w czym problem

> więc proszę o pomoc.

> Pozdrawiam basior99

Jaki samochód ?

Napisano

To właściwie jaki masz problem, sprecyzuj:

- czy radio gra, czy nie?

- czy jeśli radio jest włączone, to czy wyświetla się na wyświetlaczu data, stacja lub nr ścieżki, czy nic w tym miejscu?

- czy jeśli radio jest wyłączone, to czy wyświetlacz pokazuje godzinę, datę, temperaturę?

Coś poradzimy. Pozdr.

Napisano
  • Autor

Witam ponownie. Trochę się śpieszyłem i faktycznie niedostatecznie określiłem problem.

Od początku. Jest to Astra G 2002 r. Po włożeniu kluczyka do stacyjki wyświetlacz pokazuje datę, godzinę i temperaturę. Po włączeniu rozkodowanego radia podświetla się ono jednak nie gra i na wyświetlaczu nic się nie zmienia dalej jest data godzina i temperatura. Jak magik rozkodował radio to podłączył je w warsztacie do innego oplowskiego wyświetlacza i wszystko było ok. W samochodzie natomiast nic.

Myślę że teraz właściwie naświetliłem mój problem. Ponownie proszę o pomoc.

Pozdrawiam basior99

Napisano

Więc tak: do radia w AII są podłaczane 3 kostki ISO i wtyk antenowy. Te elementy są zamontowane na stałe w kieszeni. Wystarczy wsunąć radio i już.

1. kostka ISO - odpowiada za zasilanie: masa, dwa plusy, sterowanie podświetleniem, uaktywnieniem wyświetlacza, inaczej przełaczeniem go na wyświetlanie komunikatów z radia. Zasilanie raczej jest, radio się podświetla. Natomiast dlaczego nie znika data na wyświetlaczu? Być może, poprzedni właściciel podłaczał nieoplowskie radio, które ma własny wyświetlacz i aby data nie znikała przeciął odpowiedni kabelek. Ale też mógł to zrobić inaczej: w ASO Opla wyłaczyli mu opcję na wyświetlaczu, która wyświetla komunikaty RDS z radia oplowskiego, bądź też miał tę opcję wyłaczoną fabrycznie, bo kupił Astrę bez radia.

2. Kostka ISO - odpowiada tylko i wyłacznie za głośniki. I pewnie ta nie jest wcale podłaczona!!!! Bo przecież naraz 4 kabelki nie mogły się urwać...

3. Kostka ISO - ta odpowiada za dodatki "oplowskie": transmisję sygnału RDS do wyświetlacza, automatyczne podgłaśnianie, sterowanie z kierownicy... To nie wiadomo, czy jest podłaczone...

Zalecenia: musisz wyjąć radio z kieszeni i zajrzeć do jej wnętrza - po lewej stronie muszą być widoczne 3 kostki ISO, po prawej 1 wtyk antenowy. Sprawdź czy one są. Może zasilająca kostka jest, a pozostałe "wiszą"... Sprawdź i zdaj relację. Będziemy kombinować dalej.

Pytanie dodatkowe: czy u hakera radio grało w samochodzie? Czy tylko podłączył do wyświetlacza na stole?

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Witam ponownie. Kostki zdaje się są wszystkie 3 (zrobiłem zdjęcie) i wtyka antenowa (niewidoczna na zdjęciu ale jest). Radio u "hakera" działało wpisał kod i na wyświetlaczu wyświetliły się cyfry kodu ale dalej nie sprawdzał bo nie było anteny. Dodaje załącznik myślę że będzie widoczny.

Pozdrawiam.

post-83581-14352477626512_thumb.jpg

Napisano

Po pierwsze. Skorzystałbym z tego linka i podłączył do każdego głośnika bateryjkę, żeby sprawdzić, czy są podłączone. Można też sprawdzić, czy jest masa i oba plusy. Możesz też zewrzeć plus ze sterowaniem anteną - powinna zgasnąć data na wyświetlaczu, jeśli jest ok.

Po drugie. Podłącz radio i włącz je. Jesli masz TID (wyświetlacz bez komputera pokładowego) wciśnij oba przyciski na raz na 4 sekundy. Przejdziesz w tryb serwisowy, który wyświetli ci kody błędów połączenia radia z wyświetlaczem. Zapisz te kody i pochwal się... Wyjście z tego trybu nastąpi automatycznie.

Pozdr.

Napisano

Jeśli te testy nic nie dadzą, podłącz to radio do innego opla, który też ma fabryczne i na pewno działa. Myślę, że u ciebie jest zablokowane wyświetlanie radia na wyświetlaczu (przecięty kabel lub wyłaczona opcja). Pozdr.

Napisano
  • Autor

Sprawdziłem jaki to błąd sie wyświetla jest to 00k012 4B. Co on oznacza?

Napisano

Nie ma takiego błędu. Zrób to jeszcze raz.

Przejście do trybu serwisowego w TID jest możliwe poprzez jednoczesne wciśnięcie dwóch przycisków TID na czas przynajmniej 4 sekund. Przejście do ww. stanu sygnalizowane jest miganiem symbolu "F12". Następnie następuje trzykrotne wyświetlenie kodu usterki TID (jeśli występuje). Następnie przez 4 sek. wyświetlana jest aktualna prędkość pojazdu (nie wiem na ile jest to dokładne wskazanie). Wskazania prędkości występują do 53 km/h dalej wyświetlane jest "+53 km/h". Po wyświetleniu prędkości następuje 4 sekundowy test wszystkich segmentów wyświetlacza TID (zapalają się wszystkie segmenty i symbole). Po tym wyświetlacz samoczynnie powraca do normalnego trybu pracy.

Kody błędów zaczynają się od 81, a najwyższy to 171.

Kody usterek wyświetlane podczas powyżej opisane procedury.

Kod usterki

Przyczyna

Efekt

Piny do sprawdzenia

w złączu TID

81

Zwarcie do masy sygnału SDA

Wył. wyświetlacz radia

11, 3

82

Zwarcie do masy sygnału SCL

Wył. wyświetlacz radia

9, 3

83

Zwarcie do masy sygnału MRQ

Wył. wyświetlacz radia

10, 3

84

Zwarcie z zasilaniem albo przerwa w sygnale SDA

Przy wył. światłach - wył. wyświetlacz radia

11, 3

85

Zwarcie z zasilaniem albo przerwa w sygnale SCL

Przy wył. światłach - wył. wyświetlacz radia

9, 3

86

Zwarcie z zasilaniem albo przerwa w sygnale MRQ

Wył. wyświetlacz radia

10, 3

87

Zwarcie sygnałów SDA i SCL

Wył. wyświetlacz radia

11, 9

88

Zwarcie sygnałów SDA i MRQ

Wył. wyświetlacz radia

11, 10

89

Zwarcie sygnałów SCL i MRQ

Wył. wyświetlacz radia

9, 10

91

Zamienione między sobą piny

SDA i SCL

Wył. wyświetlacz radia

11, 9

92

SCL i MRQ

Wył. wyświetlacz radia

9, 10

93

Błąd wewnętrzny radia

Wył. wyświetlacz radia

-

94

Niewłaściwa wymiana danych

Wył. wyświetlacz radia

9, 10, 11

95

Brak komunikacji między radiem

i TID

Wył. wyświetlacz radia

9, 10, 11

96

SDA i MRQ

Wył. wyświetlacz radia

10, 11

169

Wskaźnik temp. zewn. - zwarcie do masy

"--,-" na termometrze

4, 2

171

Wskaźnik temp. zewn. - zwarcie z zasilaniem albo przerwa

"--,-" na termometrze

4, 2

Pozdr.

Napisano

> Sprawdziłem jaki to błąd sie wyświetla jest to 00k012 4B. Co on

> oznacza?

012 oznacza wyświetlacz niezaprogramowany do współpracy z radiem. Możliwości są dwie, wybierz tą, którą chcesz:

1) Jedziesz na TECHa 2, oni Ci programują.

2) wymieniasz wyświetlacz, stary sprzedajesz, wychodzisz na 0, albo nawet zarobisz na 20.GIF

Napisano

No, jeżeli Mihó ma rację, to masz pecha... Programowanie MID/TID-a w ASO Opel kosztuje od 50 zł (Konocar Gdańsk) do nawet 180 zł (kiedyś o tym było na AK). Taniej ci wyjdzie kupić na Allegro używany wyświetlacz (50-180 zł) a stary sprzedać, tylko bądź uczciwy i napisz, że to dla właścicieli niefirmowych radyjek, bo inaczej będzie to gra w Czarnego Piotrusia...

PS. Ja swój TID sprzedałem za 59 zł, stan idealny.

Pozdr.

Napisano
  • Autor

Dziękuję za wszystkie podpowwiedzi. Dziś prowadzę auto do mechanika - elektryka szpeknie i zobaczymy. Napiszę oczywiście co nastąpi. oslabiony.gif

Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.