Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czyszczenie odmy i klekotanie??

Featured Replies

Napisano

Witam

Po wyczyszczeniu odmy z majonezu i założeniu jej spowrotem silnik zaczął klekotać na wolnych obrotach. Stał się zdecydowanie bardziej hałaśliwy. Czy to może mieć jakieś powiązanie z czyszczeniem odmy, czy to jakiś zbieg okoliczności.

Jeżeli to zbieg okoliczności to co może być przyczyną klekotania i ile może kosztować naprawa tego (hałas dochodzi z okolic pokrywy zaworów)

confused.gif

Napisano

Moim zdaniem (ale ja się nie znam) to raczej zbieg okoliczności...mogą klepać popychacze albo wałek się wytarł (choć raczej to pierwsze)...może wystarczy olej wymienić (na starym oleju lubi poklepać - nie trzyma ciśnienia)...

• 4 tygodnie później...
Napisano

Witaj DanF.

Zamierzam troche pogrzebać przy aucie w weekend i chciałbym też sprawdzić stan odmy. Wiem tylko że są to jakieś 3 rury, mógłbyś zaznaczyć je na załączonym zdjeciu naszego silnika?

post-69298-14352478692527_thumb.jpg

Napisano

> Witam

> Po wyczyszczeniu odmy z majonezu i założeniu jej spowrotem silnik

> zaczął klekotać na wolnych obrotach. Stał się zdecydowanie

> bardziej hałaśliwy. Czy to może mieć jakieś powiązanie z

> czyszczeniem odmy, czy to jakiś zbieg okoliczności.

> Jeżeli to zbieg okoliczności to co może być przyczyną klekotania i

> ile może kosztować naprawa tego (hałas dochodzi z okolic pokrywy

> zaworów)

Przede wszystkim sprawdź poziom oleju - jak jest go mało to lubi klekotać. Jeżeli poziom jest ok, to wina popychaczy frown.gif

Napisano
  • Autor

> Witaj DanF.

> Zamierzam troche pogrzebać przy aucie w weekend i chciałbym też

> sprawdzić stan odmy. Wiem tylko że są to jakieś 3 rury, mógłbyś

> zaznaczyć je na załączonym zdjeciu naszego silnika?

Powiem szczerze, że jak oglądam to zdjęcie to nie widzę tego przewodu, który czyściłem. A tak wogóle to u mnie motor (osprzęt) wygląda troszkę inaczej ??? Nie wiem czy jak mi zakładali LPG to coś nie popieprzyli.

Jest mniej więcej tak: jak zdejmiesz plastikową osłonę to od pokrywy zaworów tej bliżej chłodnicy idzie rura gumowa w dół u mnie jest ona zamocowana z drugiej strony tuż za filtrem powietrza.

i tą rurę głównie czyściłem. wyczyściłem też ten krótki wężyk od odpowietrzania zaworów, zobaczysz go jak zdejmiesz plastik.

Mam w związku z planowanymi twoimi pracami prośbę o jakąś fotorelację i zdjęcia w większej rozdzielczości, może na priv bo muszę jakoś zweryfikować mój silnik.

A co do klekotania to sprawa się wyjaśniła. Mam pęknięty kolektor wydechowy tak że tego nie widać a dzwięk wydobywał się jakby spod pokrywy zaworów.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.