Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

sekcja "zwłok" czujnika tlenu stilo kolegi Qubczyka

Featured Replies

Napisano

Powodowany ciekawością świata postanowiłem zajrzeć do czujnika tlenu jakie są w naszych stilo. W tym celu pozyskałem "zwłoki" takiego czujnika (sondy lambda) od kolegi Qubczyka. Ta jego sonda wytrzymała 38 kkm co jest rezultatem bardzo przeciętnym. Bosch szacuje trwałość czujników na 160 kkm. No więc było tak... najpierw zdjęcie poglądowe

274430353-widok%20og%F3lny.JPG

potem zaopatrzony w szlifierkę odcinamy łepek food.gif miodzio i ukazuje się... no.. no... hit ostatnich lat! Sonda wykonana w technice planarnej.

274430353-przekr%F3j.JPG

tniemy dalej i wkońcu udaje się wydobyć z wnętrza metalowej osłony serce serce.gif czujnika wink.gif jest to element bardzo kruchy, lekki i mały. widoczne są elektrody platynowe i ścieżki grzałki.

274430353-sonda%20wewn%B1trz.JPG

274430353-przekr%F3j%20grza%B3ki.JPG

tniemy dalej siostro food.gif i docieramy do zasilania elementu ceramicznego (wykonany jest on z dwutlenku cyrkonu). Wszystkie sygnały z/do czujnika przekazywane są poprzez nazwijmy to piny dociskane do elektrod znajdujących się na powierzchni czujnika.

274430353-kontakt.JPG

Napisano

> Powodowany ciekawością świata postanowiłem zajrzeć do czujnika tlenu

> jakie są w naszych stilo. W tym celu pozyskałem "zwłoki" takiego

> czujnika (sondy lambda) od kolegi Qubczyka. Ta jego sonda

> wytrzymała 38 kkm co jest rezultatem bardzo przeciętnym. Bosch

> szacuje trwałość czujników na 160 kkm. No więc było tak...

> najpierw zdjęcie poglądowe

> potem zaopatrzony w szlifierkę odcinamy łepek miodzio i ukazuje

> się... no.. no... hit ostatnich lat! Sonda wykonana w technice

> planarnej.

> tniemy dalej i wkońcu udaje się wydobyć z wnętrza metalowej osłony

> serce czujnika jest to element bardzo kruchy, lekki i mały.

> widoczne są elektrody platynowe i ścieżki grzałki.

> tniemy dalej siostro i docieramy do zasilania elementu ceramicznego

> (wykonany jest on z dwutlenku cyrkonu). Wszystkie sygnały z/do

> czujnika przekazywane są poprzez nazwijmy to piny dociskane do

> elektrod znajdujących się na powierzchni czujnika.

ach jak to ladnie brzmi, niemal kosmiczna technologia, wszystko przemyslane, nowoczesne, niemiecki pomysl.....tylko zepsiulo sie biedactwo za szybko hehe.gif

Napisano

> ach jak to ladnie brzmi, niemal kosmiczna technologia, wszystko

> przemyslane, nowoczesne, niemiecki pomysl.....tylko zepsiulo sie

> biedactwo za szybko

A czy sekcja zwlok wykazala co bylo przyczyna przedwczesnego zgonu? zlosnik.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> ach jak to ladnie brzmi, niemal kosmiczna technologia, wszystko

> przemyslane, nowoczesne, niemiecki pomysl.....tylko zepsiulo sie

> biedactwo za szybko

ciekawe dlaczego się zepsuło, niestety tak się rozpędziłem z robotą że od razu pokroiłem pacjenta zanim dać go na diagnostykę crazy.gif

Napisano
  • Autor

> A czy sekcja zwlok wykazala co bylo przyczyna przedwczesnego zgonu?

To wymaga zadania pewnych pytań najbliższej rodzinie. Czekam na kolegę Qubczyka, jak się pojawi to zobaczymy

Napisano

> To wymaga zadania pewnych pytań najbliższej rodzinie. Czekam na

> kolegę Qubczyka, jak się pojawi to zobaczymy

kolego, nie mecz Qubczyka, jest teraz....w zalobie oink.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> kolego, nie mecz Qubczyka, jest teraz....w zalobie

no muszę go jeszcze zapytać o to czy tamto, może jakiś przeszczep się zrobi, może ta sonda uratuje inne hahaha.gif

Napisano

> no muszę go jeszcze zapytać o to czy tamto, może jakiś przeszczep się

> zrobi, może ta sonda uratuje inne

ta sonda na pewno chciala byc...spalona zlosnik.gif

Napisano

A tak bardzo powaznie to jesli to jest ta sonda o ktorej mysle to jej kabelek jest narazony na przypalenie bo zwisa luzem i sobie dynda zlosnik.gifhehe.gif

Siakis mechanik mi to zamocowal do czegos jak to zobaczyl grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> A tak bardzo powaznie to jesli to jest ta sonda o ktorej mysle to jej

> kabelek jest narazony na przypalenie bo zwisa luzem i sobie

> dynda

> Siakis mechanik mi to zamocowal do czegos jak to zobaczyl

no bo to idzie obok kolektora wydechowego to się może przepalić jak wisi i dynda

Napisano

> no bo to idzie obok kolektora wydechowego to się może przepalić jak

> wisi i dynda

A fabrycznie ten drucik jest jakos usztywniony czy trzeba go dodatkowo okielznac jak to mialo miejsce w moim przypadku? zlosnik.gifhehe.gif

Napisano
  • Autor

> A fabrycznie ten drucik jest jakos usztywniony czy trzeba go

> dodatkowo okielznac jak to mialo miejsce w moim przypadku?

a czort wie jak jest u kolegi, ale na zdrowy rozsądek to nie powinien tak sobie swobodnie dyndać bo się wkońcu ukręci

Napisano

hehhe... trzeba bylo na konsultacje kogos zaprosic smile.gif

Napisano
  • Autor

> hehhe... trzeba bylo na konsultacje kogos zaprosic

jasne, następnym razem nadam takiemu wydarzeniu rangę przynajmniej sympozjum hehe.gif

Napisano
Miejmy nadzieję, że mój Stilon nie będzie jeszcze raz dawcą organów... hehe.gifhehe.gifhehe.gif
Napisano

> A czy sekcja zwlok wykazala co bylo przyczyna przedwczesnego zgonu?

Prawdopodobnie przyczyną tego zgonu było zażywanie zbyt dużej ilości oleju... crazy.gifcrazy.gifcrazy.gif

Joke ofks... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> no muszę go jeszcze zapytać o to czy tamto, może jakiś przeszczep się zrobi, może ta sonda uratuje inne

Zmarła jeszcze za życia chciała po swojej śmierci przekazać organy potrzebującym... crazy.gifcrazy.gifcrazy.gif

zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano
Wszystko pięknie i cacy (tylko nie to, że się zepsuł), ale kto teraz da działający czujnik do sekcji zwłok by Kris mógł go porównać z zepsutym??... zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif
Napisano
  • Autor

> Prawdopodobnie przyczyną tego zgonu było zażywanie zbyt dużej ilości

> oleju...

> Joke ofks...

tobie chyba w ASO powiedzieli że to grzałka w niej siadła? czy było inaczej? bo jeśli sonda (w znaczeniu tego elementu porównującego ilość tlenu z jednej i drugiej strony ceramiki) to właśnie mam pytanie czy przypadkiem twój stilon nie "bierze" oleju? a jeśli tak to ile?

Napisano

> tobie chyba w ASO powiedzieli że to grzałka w niej siadła?

No powiedzieli, że grzałka. A oleju bierze trochę, ale chyba nie dużo. Nie pamiętam ile dokładnie.

Napisano

> 50kkm.

jakaś wada musiała być...

fiat schodzi na psy...

Napisano

> jakaś wada musiała być...

Napewno.

> fiat schodzi na psy...

IMHO nie tyle schodzi na psy co zbyt dużo oszczędza, a później mu się to czkawką odbija.

Napisano

> IMHO nie tyle schodzi na psy co zbyt dużo oszczędza, a później mu się

> to czkawką odbija.

raczej to bardziej kooperantów powinno obchodzić...

jeśli partia ma dużo odrzutów fiat zrobi im z D* jesień sredniowiecza zlosnik.gif

Napisano

> jakaś wada musiała być...

> fiat schodzi na psy...

predzej Bosch hehe.gif

ABS tez ma wadliwe oprogramowanie, ciekawe jak sie Fiat z Boschem dogadal tongue.gif

Napisano
  • Autor

> predzej Bosch

> ABS tez ma wadliwe oprogramowanie, ciekawe jak sie Fiat z Boschem

> dogadal

ja już nic nie chce gadać ale bosch już nie raz dał pupa.gif tylko ja to widzę na przykładzie sterowników silników. miałem punto 2000 rok i w sterowniku była procedura EGR której de facto w samochodzie nie było hehe.gif a już te sterowniki w stilo 1,2 też są do pupa.gif bo zrywają transmisję danych podczas jazdy co się nie zdarza z innymi sterownikami np. magneti marelli. Bosch jest chyba przereklamowany no.gif

Napisano
  • Autor

> No powiedzieli, że grzałka. A oleju bierze trochę, ale chyba nie

> dużo. Nie pamiętam ile dokładnie.

jak grzałaka to grzałaka już za późno żeby sprawdzić bo tak się pospieszyłem że najpierw zrobiłem sekcję a potem pomyślałem, że kurde można było ją wcześniej pomierzyć hehe.gif

• 1 rok później...
Napisano

> Ano już.

A jakie były objawy padającej sondy lambda? Silnik się dławił czy jak? niewiem.gif

Napisano
  • Autor

> A jakie były objawy padającej sądy lambda? Silnik się dławił czy jak?

A cio? koledze też czujnik siada? Zamawiam jego zwłoki hehe.gif . Symptomem zużycia czujnika tlenu jest przede wszystkim nierównomierna praca silnika na biegu jałowym. Ponadto system diagnostyki pokładowej ocenia stan techniczny czujnika i jeśli dojdzie do wniosku że czujnik jest be to zapalana jest kontrolka ostrzegawcza. To ta ikona silniczka na desce rozdzielczej. A żeby być na 100% pewnym czy czujnik jest good czy nie to trzeba mieć oscyloskop, wiedzieć jak się włączyć w obwody i zobaczyć jak zmienia się sygnał z czujnika na pracującym silniku. Jeśli natomiast uszkodzeniu uległa grzałka to trzeba sprawdzić rezystancję obwodu grzałki. Rezystancja powinna wynosić ok. 10 omów w temp pokojowej. ok.gif

Napisano

> A cio? koledze też czujnik siada? Zamawiam jego zwłoki .

OK. zlosnik.gif Jeśli winna jest sonda, to jest twoja. grinser006.gif

> Symptomem zużycia czujnika tlenu jest przede wszystkim nierównomierna praca silnika na biegu jałowym.

> Ponadto system diagnostyki pokładowej ocenia stan techniczny czujnika i jeśli dojdzie do wniosku że czujnik jest be to zapalana jest kontrolka ostrzegawcza. To ta ikona silniczka na desce rozdzielczej.

Na luzie chodzi równiutko. Żadne niebezpieczne lamki się nie palą. ok.gif Za to jadąc na biegach 3, 4 i 5 między 2000 a 3000 obrotów silnik dusi się i samochód dostaje kangura. crazy.gif Po przekroczeniu 3000 obrotów auto dostaje nagle niesamowitego kopa, a może normalnego, tylko mnie się wydaje niesamowity po zduszeniu. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> OK. Jeśli winna jest sonda, to jest twoja.

> Na luzie chodzi równiutko. Żadne niebezpieczne lamki się nie palą.

> Za to jadąc na biegach 3, 4 i 5 między 2000 a 3000 obrotów

> silnik dusi się i samochód dostaje kangura. Po przekroczeniu

> 3000 obrotów auto dostaje nagle niesamowitego kopa, a może

> normalnego, tylko mnie się wydaje niesamowity po zduszeniu.

to raczej nie jest wina czujnika. On albo działa albo nie. Jak chcesz to wpadnij do radomia, podłączymy stilo pod kompa i zobaczymy co w trawie tfu... silniku piszczy, albo trzeszczy hehe.gif

Napisano

to raczej nie jest lambda... przy pelnym gazie informacja z niej i tak jest zlewana przez komputer; imo pada ci (albo nadaje sie do czyszczenia) czujnik cisnienia w kol. dolotowym

Napisano

> A jakie były objawy padającej sondy lambda? Silnik się dławił czy

> jak?

U mnie na zimnym silniku(rano przy odpaleniu) cos cuduje z obrotami i auto gaśnie ,jak jest ciepły jest wszystko dobrze choć nieraz gaśnie też w czasie jazdy i oczywiście sygnał o blędzie silniczek się zapala. Kasowałem błąd ale wraca . Czy to może byc lambda?Mam od około roku założony gas ale było dobrze A ten silniczek palił się prawie co pół roku jak jeździłem na benzynie

Napisano

> to raczej nie jest lambda... przy pelnym gazie informacja z niej i

> tak jest zlewana przez komputer; imo pada ci (albo nadaje sie do

> czyszczenia) czujnik cisnienia w kol. dolotowym

Pojeździłem 500 km na benzynie i wszystko wróciło do normy. Ciągnie jak ta lala. zlosnik.gif Chyba mi się przez brudną instalację gazową rozjechały benzynowe mapy wtrysku. Dodatkowo przez niezbyt częste wlewanie nowych zapasów benzyny do baku mogła się też skroplić w nim woda i przez to kaszlał na noPB. Zamierzam wlać STP coby przeczyścić układ paliwowy, ale chyba nie wiele pomoże. W każdym bądź razie auto odzyskało już wigor. 893goodvibes.gif

Napisano

> A jakie były objawy padającej sondy lambda? Silnik się dławił czy

> jak?

dzięki pojeżdze zobaczę confused.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.