Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wyjmowanie i rozbiórka fotela - opis - LONG

Featured Replies

Napisano

Ponieważ dostałem prośbę aby opisać jak rozmontować fotel (oparcie bo siedzisko nie jest jakoś skomplikowane - robiłem to nie dalej jak 5 dni temu ) więc opisuję po kolei - może się komuś jeszcze przyda :

- odkręcamy fotel razem z szynami prowadnic od podstaw w autku - imbus 6 - dwie z przodu dobrze widoczne, dwie z tyłu jedna w szynie a druga na pionowej części odstawy fotela - śruby czasami ciężko idą ale trzeba się przyłożyć.

- rozpinamy ( jeśli jest jasiek boczny w fotelu ) w skrzyneczce pod fotelem ( nie szarpać tej skrzyneczki - wyjąć z boku zawleczkę i wysunąć dolne wieczko ) złącze do poduchy oczywiście uprzednio odłączając akumulator i odczekując parę minut - u mnie zamiast złączki wiązka była polutowana więc była dodatkowa zabawa )

- wyciągamy fotel z autka i stawiamy na jakieś mało rysującej się powierzchni - ważne bo jest tam od dołu taki dość ostry bolec ustalający

- odkręcamy plastyki boczne - uwaga na zaślepienia osi obrotu fotela i pokrętło - nie wyciągać na siłę - trzeba od środka wyczepić takie plastyczne zaczepy i na zaślepce od strony tunelu i na pokrętle

- rozkładamy trochę fotel i rozczepiamy takie dwie plastykowa szyny na dole oparcia - zrobione jak szybkozamykające się zapięcia na workach tylko większe - tu troche siły stycznej

- na części od elementu przedniego oparcia trzeba rozmontować mocowania tapicerki od gąbki fotela - takie metalowe kółka - śrubokręt albo klapcążki smile.gif

- wyczepiamy z ramy fotela ( lub elementów sprężystych ) zakończenia takich sznurków z haczykami które naciągają przednia cześć tapicerki oparcia - te sznurki przechodzą przez gąbkę oparcia od przodu i są zaczepiane z tyłu na dole fotela i mniej więcej w 1/3 od dołu ( dwa rzędy ).

- wkładamy głęboko pod tylną cześć tapicerki rękę i wyczepiamy na samej górze drut ( sztywny - troche siły ) który trzyma górne zakończenia tylnej części tapicerki oparcia ( takie wcięcie zaraz poniżej zagłówków

- wyciągamy zagłówki - zagłówki są zamocowane na stałe w fotelu i to w wersji przed i po 99 roku ( rozbierałem obie wersje ) za pomocą dwóch wygiętych z drutu sprężystych zawleczek ( podobnych troche do dużego spinacza biurowego ) zakładanych na trzpienie zagłówka wchodzące do środka fotela - po prostu trzeba wymacać i wczepić te elementy sprężyste - stąd jest też wniosek że jeśli komuś się zagłówki wyjmują to miał kiedyś fotel rozbierany i tych sprężystych elementów mu nie założyli

- jeśli mamy poduszkę boczną w fotelu to w tym miejscu warto ją wyjąć za pomocą długiej końcówki nasadowej rozmiar 10 i grzechotki - poducha trzyma się na dwóch śrubach do ramy fotela i żeby ją wyjąć trzeba te śruby odkręcić - miejsca jest mało i dlatego potrzebna jest grzechotka ale śruby łatwo wymacać w środku- ciągnięcie za plastyk obudowy z zewnątrz nic nie da - można go ewentualnie połamać

- po odkręceniu poduszki i jej wyjęciu z konstrukcji fotela odpinamy złączkę od poduszki - trzeba w tym celu najpierw wyjąć taką małą zawleczkę z wtyczki a potem sama wtyczkę z poduszki ( oczywiście aku odłączony i wiązka pod fotelem rozpięta )

- wokoło mocowania poduszki tapicera jest przypięta na rzepa - nie szarpać - odpiąć

- And woila - można ściągać tapicerkę ALE BEZ GĄBKI - samą tapicerkę - nad gąbką można się pastwić później po zdjęciu tapicerki

Montaż w odwrotnej kolejności

Acha - u mnie w fotelu były popękane druciki trzymające gąbkę od tyłu. Zastosowałem linkę stalową ze złączkami zaciskowymi jako mocowanie poprzeczne i druty miedziane fi 6 w izolacji zamiast badziewnych pionowych rurek plastykowych całośc pospinana pasmami instalacyjnymi - fotel jest jak marzenie - wygodny i twardy

Miłej zabawy - rozmontowanie z wyjęciem poduchy nie zajmuje więcej jak godzinkę

Napisano
  • Autor

> a fotek jakiś nie zrobiłeś przy okazji?

Wiesz co,nie miałęm głowy ponieważ robiłem to w niedzielę w nocy a na rano musiałem mieć auto gotowe go jazdy.

Ale będę jeszcze sprawdzał jak wygląda fotel pasażera to może machnę jakis manual smile.gif

Napisano

> - wyciągamy zagłówki - zagłówki są zamocowane na stałe w fotelu i to

> w wersji przed i po 99 roku ( rozbierałem obie wersje ) za

> pomocą dwóch wygiętych z drutu sprężystych zawleczek ( podobnych

> troche do dużego spinacza biurowego ) zakładanych na trzpienie

> zagłówka wchodzące do środka fotela - po prostu trzeba wymacać i

> wczepić te elementy sprężyste - stąd jest też wniosek że jeśli

> komuś się zagłówki wyjmują to miał kiedyś fotel rozbierany i

> tych sprężystych elementów mu nie założyli

No z tym to sie nie zgodze. Niedawno wyjmowalem zaglowki zgodnie z instrukcja znaleziona w kaciku. Poprostu trzeba przekrecic trzpienie na ktorych jest zaglowek i wychodzi bez problemu.

Wiem na 100% ze fotel u mnie nie byl rozbierany. I wg mnie to bylby szczyt glupoty zeby zaprojektowac tak fotele zeby zaglowki nie byly zdejmowalne.

Napisano
  • Autor

> No z tym to sie nie zgodze. Niedawno wyjmowalem zaglowki zgodnie z

> instrukcja znaleziona w kaciku. Poprostu trzeba przekrecic

> trzpienie na ktorych jest zaglowek i wychodzi bez problemu.

> Wiem na 100% ze fotel u mnie nie byl rozbierany. I wg mnie to bylby

> szczyt glupoty zeby zaprojektowac tak fotele zeby zaglowki nie

> byly zdejmowalne.

Ja tam nie wiem, pisze jak jest u mnie

Nie da sie tych elementów przekręcić

Napisano

> Ja tam nie wiem, pisze jak jest u mnie

> Nie da sie tych elementów przekręcić

No a ja pisze jak bylo u mnie smile.gif . Zeby przekrecic te trzpienie trzeba uzyc troche sily i kombinerek i na pewno przekreca sie. Ale nie uwazasz ze bylo by bezsensownie ze do zalozenia pokrowcow trzeba rozbebeszac caly fotel.

Napisano
  • Autor

> No a ja pisze jak bylo u mnie . Zeby przekrecic te trzpienie trzeba

> uzyc troche sily i kombinerek i na pewno przekreca sie. Ale nie

> uwazasz ze bylo by bezsensownie ze do zalozenia pokrowcow trzeba

> rozbebeszac caly fotel.

Ja tam w pokrowcach widziałem takie zapinki pod zagłówek na rzepy smile.gif

Napisano

> Ja tam w pokrowcach widziałem takie zapinki pod zagłówek na rzepy

Nie za bardzo rozumiem jakie zapinki. Jak nie zdejmiesz zaglowka to nie zalozysz pokrowca (chyba ze powiekszysz otwory na mocowanie zaglowka). Ale mniejsza z tym, fakt faktem zaglowki w Bravach sa zdejmowalne (trzeba znac tylko sposob).

Napisano
  • Autor

> Nie za bardzo rozumiem jakie zapinki. Jak nie zdejmiesz zaglowka to

> nie zalozysz pokrowca (chyba ze powiekszysz otwory na mocowanie

> zaglowka). Ale mniejsza z tym, fakt faktem zaglowki w Bravach sa

> zdejmowalne (trzeba znac tylko sposob).

Całość pod zagłówkiem jest spinana na rzepy ( górna częśc pokrowca )

Napisano

zgadzam sie, zaglowki sa na sprezynkach, ale wystarczy odpowiednio wymacac w oparciu te sprezynki, mocno je nacisnac i zaglowki wychodza. U mnie to dziala na 100% bo juz kilka razy je wyjmowalem.

Napisano

witam...

fiat robi-robił różne kombinacje oszczędnościowe i np. w sienie w zwykłej wersji el zagłówki nie były zdejmowane i zdrowo się zdziwiłem kupując pokrowce...

pzdr mrk

Napisano

Witam,

przy okazji tematu związanego z fotelem chciałbym zapytać, czy orientujecie się ile może kosztować na szrocie (nie wiem, czy można tam znaleźć) fotel kierowcy do Bravo.

Nigdy nie byłem w takim miejscu, więc nie wiem.

Mój się niestety nie składa - jest pospawany. Jeśli to ma znaczenie, to mam poduszkę w fotelu.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.